Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Z otřesného bytu vznikl malý zázrak s bílým nábytkem a stydlivými rybičkami

  1:00aktualizováno  1:00
Koupelna, kam se vcházelo z obývacího pokoje, kuchyně v předsíni, starý nábytek. Tak vypadal malý byt, který si pořídila mladá dvojice. Totální rekonstrukce ho změnila k nepoznání. Nová dispozice i nábytek vyrobený na míru dokázaly vytvořit i na pouhých 42 m² příjemné a pohodlné bydlení.

Byt při rekonstrukci výrazně měnil dispozici | foto: Martin Zeman

Rekonstrukce malometrážního bytu v holešovickém činžovním domě se ujaly architektky Radka Zedníková a Klára Comorková ze studia oooox. Musely kompletně změnit dispozici, protože původní byt byl svým uspořádáním naprosto nevyhovující. A také nahradit starý nábytek z 80. let minulého století.

V předsíni měl předchozí majitel miniaturní kuchyni, zatímco doslova otřesná koupelna byla tam, kde se počítalo s kuchyní. Ani umístění obývacího pokoje a ložnice nemělo logiku, okna z malého obýváku směřovala do tichého dvora, výhled z ložnice do ulice.

Původní kuchyně v předsíni

Původní kuchyně v předsíni

Průhled do původního obývacího pokoje s okny do dvora

Průhled do původního obývacího pokoje

Kromě změny dispozice a nábytku čekal na Radku Zedníkovou také jeden velmi důležitý úkol, a to vytvoření dostatečných úložných prostor, to vše při omezeném finančním rozpočtu mladého páru.

Přesuny a vychytávky

"Celou dispozici jsme doslova překopali. Obývák jsme situovali do ulice, ložnici do dvora. Koupelna se vybourala a místo ní vznikla kuchyně, ve středu dispozice se konečně ocitla koupelna a technická místnost," popisuje architektka Zedníková téměř totální destrukci původních příček a postavení nových.

Knihovna působí hravým dojmem

Knihovna působí hravým dojmem

"Na malém prostoru jsme se snažili vybudovat co nejvíce místa pro ukládání knih i oblečení, proto třeba vznikla poměrně velká šatní skříň v ložnici," vysvětluje Zedníková.

Podařilo se jí najít i místo pro komoru, kde je technické zázemí a pračka. Tu totiž v koupelně architektka Zedníková nesnáší.

Na malou plochu kuchyně se vešlo vše potřebné

Na malou plochu kuchyně se vešlo vše potřebné

Obývací pokoj se logicky přesunul do většího pokoje. Jeho hlavní dominantu představuje knihovna (design podle návrhu studia ooox) se spoustou knih i pracovních materiálů. Navazuje na ni pracovní stůl.

Téměř veškerý nábytek byl vyrobený na míru. Kombinace bílého lakovaného nábytku a akátové průmyslové mozaiky s výraznou kresbou, která vnáší do interiéru příjemný neklid, se opakuje v celém bytě, pouze občas ji doplňují malé akcenty v černé barvě. To je právě případ pracovního stolu.

V barovém pultu je skrytý jídelní stůl

V barovém pultu je skrytý jídelní stůl

Místo původní koupelny zaujal kuchyňský kout. Protože prostoru bylo málo, jídelní část nahradil barový pult, v němž se však skrývá konstrukce skládacího jídelního stolu.

Slouží hlavně pro větší návštěvy nebo při slavnostnějším stolování. Životnímu stylu mladých majitelů toto řešení naprosto vyhovuje.

V barovém pultu je skrytý jídelní stůlV barovém pultu je skrytý jídelní stůl

V barovém pultu je skrytý jídelní stůl

Akvárium se stydlivými rybičkami

Ve střední části dispozice najdete samostatnou koupelnu s velmi neobvyklým doplňkem - akváriem. V rámu, který směřuje do chodby, tak máte pocit, že se díváte do oživlého obrazu.

"Akvárium koupelnu trochu odlehčuje. Při fotografování nám ale rybičky zmizely. Majitelka měla pro to vysvětlení. Prý se stydí, proto se schovaly," vzpomíná Zedníková.

Obraz? Kdepak, akvárium v koupelně!

Obraz? Kdepak, akvárium v koupelně!

V koupelně se opakuje podlahová mozaika z akátového dřeva také na otevřené skříňce pod umyvadlem. Výrazný dezén barevně decentní prostor příjemně oživuje.

Ložnici dominuje velká vestavná šatní skříň a vyvýšená postel s úložným prostorem uvnitř, kam je možné schovat poměrně velké množství věcí. S nápadem na obklad za postelí i v kuchyni přišel majitel, architektům se však moc líbil.

Akátová průmyslová mozaika představuje výrazný barevný prvek

Akátová průmyslová mozaika představuje výrazný barevný prvek

Boj o každý centimetr je vidět ve využití každého volného místa. S ohledem na malý prostor byly dokonce všude použity posuvné dveře do stavebních pouzder.

Bílý lakovaný nábytek byl vyrobený na míru

Bílý lakovaný nábytek byl vyrobený na míru

Autor

OOOOX architects - Ing. arch.Radka Zedníková, spolupráce Klára Comorková

realizace: 2008 - 2009
plocha: 42 m²

Studio oooox se zabývá designem interiérů. Realizace interiérů začíná po stavební stránce, snaží se tak vtisknout do každého projektu koncepci již v rovině architektury.

Díky svým dodavatelům řeší studio každou zakázku komplexně. Své návrhy prezentuje formou fotorealistických vizualizací, čímž dává svým klientům jasnou představu o výsledku, který mohou očekávat.

Autor:




Nejčtenější

V obýváku zůstala zachovaná parketová podlaha, stačilo ji jen přebrousit a...
Byt pro rodiče, kterým se odstěhovaly děti: konečně mají pohodlí

Když se z bytu odstěhují dospělé děti, řada lidí se rozhodne pro totální rekonstrukci. Není divu, konečně si mohou dopřát bydlení pouze pro sebe, podle svých...  celý článek

1
Věčně opilý soused je vulgární a vše mu vadí. Z bytu se mu line zápach

Bydlím v brněnském činžáku, do kterého se před rokem nastěhoval starší soused, který chodí domů opilý, je vulgární a vadí mu vše, co je umístěné na společné...  celý článek

Architekti Gregor Pils a Andreas Claus Schnetzer postavili dům z 800 vyřazených...
Geniální ve své jednoduchosti. Na domek stačilo 800 vyřazených palet

Architekti Gregor Pils a Andreas Claus Schnetzer vzali osm set dřevěných palet a postavili z nich plnohodnotný dům. Experimentální projekt je zdarma k vidění...  celý článek

De Vere House - rodný dům Harryho Pottera v anglickém Lavenhamu je na prodej.
Rodný dům Harryho Pottera se opět prodává. Je ze 14. století

Rodný dům Harryho Pottera v Lavenhamu je na prodej, a to za „pouhých“ 995 tisíc liber, tedy něco kolem 28,5 milionu korun. A jak přišla literární postava k...  celý článek

Nákladná rekonstrukce statku se povedla.
Manželé zachránili historický statek u Broumova. Trvalo to šest let

Manželé Verstappenovi koupili rozpadlý statek z roku 1863 a vrátili jej zpět do života. Nákladná rekonstrukce se povedla. Historické detaily a původní...  celý článek

Další z rubriky

Hotel Sook Station je otevřený od začátku léta. Noc za mřížemi vyjde pro...
Úzké cely, kovové mříže a palandy. Thajsko láká na zážitky z vězení

Tematický hostel Sook Station nabízí klientům pobyt ve vězení. Netradiční ubytování v thajském Bangkoku je vybavené úzkými celami, kovovými mřížemi a...  celý článek

Koncertní sál Disney Hall, který navrhl Frank Gehry.
Slavný architekt Frank Gehry svým domem sousedy pořádně naštval

Jméno Franka Gehryho si v České republice spojujeme s Tančícím domem v Praze, je jedním z jeho autorů společně s architektem Vlado Miluničem. Známých staveb...  celý článek

Zbrusu nová jsou na míru vyrobená okna v celém domě a veškeré osvětlení.
Moderna sluší i venkovu. V ikonickém domě se zablácených holínek nebojí

Domek z roku 1964 stojící ve svahu v malé anglické vesničce Ansty je záměrně nenápadný, ale nenudí. Největší pozornost poutá střecha, která skvěle kopíruje...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.