Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Z ohavně přeplácaného retro bytu vznikl interiér s minimem nábytku

  1:00aktualizováno  1:00
Čas se tu zastavil před 30 lety. Alespoň tak to vypadalo v obývacím pokoji a kuchyni v paneláku v Mladé Boleslavi. Byt po prarodičích proto chtěla majitelka výrazně změnit.

Nikole je dvacet let, ze svého platu si na proměnu bytu jen tak nenašetří. To, že byla vybraná v konkurzu televizní show, jí i její stejně staré přítelkyni, s níž bydlí, hodně ulehčilo život.

Fotogalerie

Ke "služebně" jednomu z nejstarších designérů, Ladislavu Rendlovi, přibyla nová tvář, Jana Szonovská. Společně se rozhodli vyřešit bydlení dvou mladých žen (Prima family v sobotu 3. března v 18:00).

Všechno musí pryč

Interiér obou místností, obývacího pokoje i kuchyně, vypadal jako seznam neduhů panelákových bytů.

Nic tu "nechybělo", od čtverců z polystyrenu, jimiž se zakrývaly spáry ve stropních panelech, přes velkou obytnou stěnu na sbírku nepoužívaného porcelánu, nepohodlné velké sedačky až po palubkový obklad nebo zašlé tapety.

Původní kuchyně

Původní kuchyň: chybět nemohly palubky a vyřezávané poličky.

Bytová stěna z 80. let minulého století v provedení bahenní dub sloužila pro

Bytová stěna z 80. let minulého století v provedení bahenní dub sloužila pro ukládání nepotřebných věcí a staré elektroniky.

Vše muselo nejdříve pryč. Strhnout se musel i starý celoplošný koberec a PVC pod ním, nevzhledné obkladačky v kuchyni nebo nánosy tapet na stěnách. Designéři nechali odstranit také příčku mezi kuchyní a obývákem a vyměnit elektroinstalaci.

Strop srovnaly sádrokoratonové desky, podlahu sjednotila světlá laminátová podlaha, která prostor opticky i zvětšila.

Kuchyně do L

Stará kuchyňská linka stála před umakartovou příčkou jádra. Designéři nechtěli riskovat připevňování nových horních skříněk na ni, proto kuchyni navrhli ve tvaru písmene L tak, aby díly určené k zavěšení přišly na betonovou příčku. Před stěnu jádra postavili vysoké skříně včetně vestavné chladničky a trouby ve výšce očí.

Na umakartovou příčku nebylo možné zavěsit těší horní skříňky, proto kuchyni

Na umakartovou příčku nebylo možné zavěsit těžší horní skříňky, proto kuchyni navrhli autoři proměny ve tvaru písmene L, před příčku jádra postavili vysoké skříně.

Základem kuchyně je bílé lamino, které oživily závěsné skříňky, jejichž čelní plochy dvířek jsou červené. A protože Nikola nemá ráda mytí nádobí, nesměla chybět myčka.

Jinak nábytku použili autoři proměny minimálně, kulatý stůl a čtyři židle, malou pohovku, stolek pro laptop s židlovým křeslem, malý puf a stolek. Závěsná policová skříňka na desce je připravena pro televizor a elektroniku.

Místo klasického koberce se před pohovkou objevila dnes módní kravská kůže, která barevně ladí s dekorem použitého dubového dřeva. Zrcadla nad pohovkou mají prostor opticky zvětšit.

Designéři nechali odstranit příčku mezi pokoji a spojili malou kuchyni s úzkým

Designéři nechali odstranit příčku mezi pokoji a spojili malou kuchyň s úzkým obývacím pokojem.

Světlá pohovka nahradila nepohodlnou původní.

Světlá pohovka nahradila nepohodlnou původní.

Náklady

Stavební a ostatní práce             52 260 Kč
Kuchyň včetně spotřebičů           78 655 Kč
Podlaha laminátová                     23 995 Kč
Nábytek                                       56 980 Kč
Osvětlení                                     17 899 Kč
Dekorace                                     14 600 Kč

Celkem                                       248 389 Kč

Místo velké bytové stěny dostala Nikola jen pár polic na knížky. Na čem designéři nešetřili, je pouze množství svítidel, vedle stropnice a lustru nezapomněli ani na stojací a dekorativní lampy.

Obě obyvatelky malého bytu byly spokojené. "Nemám slov, je to neuvěřitelné, skvělé vyřešení prostoru..." komentovaly výsledek práce designérů. Naštěstí zatím nestihly "nasbírat" věci, takže jim absence úložných prostor v obývacím pokoji asi vadit nebude.







Nejčtenější

Dům stojí v romantickém prostředí oblíbeného britského národního parku Broads.
Pro štěstí dětí udělají všechno. Dcerám postavili luxusní letní sídlo

Manželé a architekti Patrick a Claire Michellovi postavili pro své dvě dcerky velkorysou vilu, která se zrcadlí ve vodní hladině. Výstavbě vysněného domu v...  celý článek

Velká koupelna si mohla dovolit i velkou vanu.
Majitelé měli v koupelně jasno: přáli si velkou vanu, ale také pisoár

Mladí manželé se dvěma dětmi si postavili dům v zahrádkářské oblasti s nádherným výhledem do lesa a úžasnou zahradou, kterou postupně dokončují. Poslední v...  celý článek

Nejznámější zakázku získal Pei v letech 1983 - 1989, rozšíření a modernizaci...
Geniální architekt Pei. Autor pařížské pyramidy slaví 100. narozeniny

Americký architekt čínského původu Ieoh Ming Pei oslavil 26. dubna 100. narozeniny. Pei patří mezi přední osobnosti svého oboru. V roce 1983 dostal Pritzkerovu...  celý článek

Plně vestavné myčky vypadají v kuchyni velmi dobře, ovládací panel je umístěný...
U vestavných myček pozor na výběr pantů. Co se vejde do maxi myčky

Řadu let se myčky dělily na samostatně stojící a vestavné, případně podstavné. Jenže to bylo v době, kdy standardní výška kuchyňské pracovní plochy byla 86 cm....  celý článek

Manželé se nakonec rozhodli pro kompletní modernizaci celého bytu s lodžií.
Perfektní proměna. Zastaralý byt pro pětičlennou rodinu je k nepoznání

Byt 4+kk v deset let starém bytovém komplexu v pražských Vokovicích potřeboval modernizaci. Pětičlenné rodině přestala původní dispozice vyhovovat, potřebovali...  celý článek

Další z rubriky

Rozlehlé měšťanské byty v Nuslích téměř nejsou, tady se stavělo malometrážně a...
Chvalozpěv na Nusle. Rázovitá pražská čtvrť se rychle mění k lepšímu

Na směrovku Nusle někdo nasprejoval písmeno H. Z Nuslí Hnusle. I místní jim tak někdy říkají. Ulice jsou mnohde špinavé, rozbité a v létě zarůstají plevelem. A...  celý článek

Ze sítě si mohou majitelé nerušeně užívat klidného výhledu z okna.
Mají dům podle svých představ. Dveře za sebou nezavírají ani na WC

Architekti a životní partneři Gwendolyn Huismanová a Marijn Boterman si postavili dům v Rotterdamu v průjezdu mezi domy. Jejich nový extravagantní domov ve...  celý článek

Dům stojí v romantickém prostředí oblíbeného britského národního parku Broads.
Pro štěstí dětí udělají všechno. Dcerám postavili luxusní letní sídlo

Manželé a architekti Patrick a Claire Michellovi postavili pro své dvě dcerky velkorysou vilu, která se zrcadlí ve vodní hladině. Výstavbě vysněného domu v...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.