z knižní nabídky

Podle staré čínské pověsti císař Šen - nung pil z hygienických důvodů jen převařenou vodu.
nung pil z hygienických důvodů jen převařenou vodu. Jednou, když odpočíval pod divokým čajovníkem, vítr utrhl několik lístků, a ty spadly do vroucí vody. Císař zjistil, že nápoj má osvěžující a povzbuzující chuť. Tak prý byl objeven čaj. Touto pověstí začíná kniha autorky Jane Pettigrewové ČAJ, PRŮVODCE PRO ZNALCE (Slovart 2001). Milovníci tohoto nápoje zde také najdou informace o tom, jak se čaj vyrábí, v čem vařit a z čeho tento nápoj pít i přehled světových producentů čaje. Kniha je doplněna barevnými fotografiemi, nákresy i recepty. Doporučená cena publikace je 249 korun.

Ledový čaj s mátou
4 porce

Čtyři snítky čerstvé máty rozmělněte a vložte do skleněného džbánku. Zalijte čerstvě vymačkanou šťávou ze dvou pomerančů, čtyř citronů a čtyřmi šálky silného ceylonského čaje. Přidejte jeden nadrobno posekaný malý kousek zázvoru, cukr podle chuti a dva šálky studené vody. Dejte nejméně na hodinu vychladit. Čaj podávejte s množstvím ledu, ozdobený mátovými lístky a plátkem pomeranče.