Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Z jednopokojového bytu si postavili skvělý mezonet se sedmi místnostmi

  1:00aktualizováno  1:00
Základem prostorného mezonetu – má přes 200 m2 - byl malý byt s dispozicí 1+1 ve čtvrtém poschodí starého činžovního domu v pražském Podolí. Bydlení pro manželský pár, dvě dospívající děti a psa vzniklo jednoduše: expanzí všude, kam to bylo možné.

V létě se terasa stává nedílnou součástí interiéru - a naopak | foto: Richard Dvořák

"V tomto bytě kdysi bydlela moje babička. Získali jsme jej v roce 1997 a začali s přestavbou podle vlastních představ," vysvětluje majitel. Rekonstrukce byla velmi rozsáhlá a kompletně změnila celé horní patro domu.

"K bytu jsme totiž připojili okolní prostory včetně půdních ´dutin´ a dvou teras," vzpomíná Jiří. Tímto rozšířením získal byt zcela novou podobu – dnes jej tvoří sedm místností a dvě terasy.

Koncepce prostoru

Nenápadný vstup do činžovního domu situovaného ve svahu ničím nenaznačuje, že se v jeho horním patře skrývá zajímavý, atypicky řešený byt, který svým majitelům nabízí nevšední způsob bydlení.

Impozantní výhled na Prahu

Impozantní výhled na Prahu

Za vstupními dveřmi je malá předsíňka, z níž lze pokračovat do dvou dětských pokojů, koupelny a dalších obytných prostor. Napravo od vstupu se můžete vydat po dřevěném schodišti nahoru, tedy přímo do centra celého bytu neboli obývacího pokoje.

Je spojený s kuchyní a jídelnou a ze dvou stran obklopený dvěma oddělenými terasami. V létě se jedna z nich stává nedílnou součástí tohoto obytného prostoru, protože otevřením velkých skleněných dveří se venkovní plocha mění na přirozené prodloužení obývacího pokoje.

Terasa pak naskýtá vzácný pohled na údolí Vltavy, Podolí, Smíchov, Vyšehrad i Pražský hrad. Nedělní rodinná snídaně nebo odpolední káva na slunné terase s výhledem na celou Prahu představuje jednou z hlavních předností tohoto bytu.

Vrátíte-li se z terasy zpět, naleznete napravo prostornou koupelnu se zrcadlem, které – jsou-li otevřeny dveře – v průhledu celý prostor ještě rozšiřuje.

Na terase lze i stolovat

Na terase lze i stolovat

Kousek od vstupu do koupelny vás překvapí další dřevěné schodiště. Sejdete-li po něm dolů, ocitnete se v útulně zařízené ložnici a dalším pokoji, který na ni navazuje.

Projekt přestavby

Současný stav bytu je výsledkem prací, které trvaly řadu let. "Rekonstrukce probíhala v etapách, nebylo možné udělat vše najednou," vysvětluje Jiří. Díky svému odhodlání a kreativnímu přístupu k bydlení dokázali majitelé vybudovat nadstandardní byt o rozloze 260 m2 včetně obou teras.

"K původnímu bytu jsme připojili stavební dutiny, půdu se šikmými stěnami a terasy, které do té doby využity nebyly," uvádí majitel. Zdá se nezbytné, aby tak rozsáhlou přestavbu vedl odborník – architekt, ale skutečnost byla jiná.

"Dispozice bytu i detaily jsme konzultovali jen v rámci rodiny, pomohl i můj bratr, povoláním scénograf," říká Jiří. Vkusně zařízený interiér není tedy výsledkem práce odborníků, ale citlivého přístupu a smyslu pro výtvarné a architektonické cítění majitelů i širší rodiny.

K velké rodině patří i velký stůl

K velké rodině patří i velký stůl

Volba materiálů a vybavení

Co kromě nevšední dispozice bytu dělá celý prostor tak útulným? Je to výběr materiálů, uvědomí si vzápětí snad každý návštěvník bytu. Parkety, dřevěné obložení i trámy, pozinkovaný plech a sklo, to je výběr materiálů, který majitelé při rekonstrukci zvolili.

S mramorem ani jiným z luxusnějších typů materiálů se zde však nesetkáte. Při zařizování bytu majitelé dokonce použili parkety čtvrté jakosti, nikoliv z finančních důvodů, ale pro jejich přirozenější vzhled.

Nábytek a zařízení bytu odpovídá životnímu stylu majitelů. Funkční, praktický a zároveň poskytující relaxaci po náročných pracovních povinnostech. Každý z členů rodiny má možnost soukromí, společné obytné prostory jsou koncipovány tak, aby mohla celá rodina pohodlně trávit společné chvíle.

Části prostoru využívaného jako obývací pokoj dominuje pohodlná pohovka. Kuchyně s dřevěnou kuchyňskou linkou je z jedné strany otevřená směrem do prostoru využívaného jako jídelní kout s velkým jídelním stolem. Za ním je z jedné z půdních nik důmyslně vytvořen úložný prostor. Slouží k uskladnění potravin jako spižírna.

Zkosené stěny si vždy žádají nábytek na míru, v případě kuchyně dvojnásob

Horní skříňky nahradily jen police

Obě terasy doplňuje pohodlný venkovní nábytek. Výhodou je i zvolený typ zábradlí – majitelé odstranili původní z příčných latěk a nahradili typem se skleněnými tabulemi. Výsledek? Ničím nerušený překrásný výhled na celé okolí.

Přírodnímu dojmu tohoto prostranství napomáhá i několik poměrně vzrostlých jehličnanů v květináčích umístěných po obvodu terasy. Byt má dvě koupelny, ta ve spodním podlaží se "spokojila" se sprchovým koutem, horní nabízí prostornou vanu.

Půdní okénko zde poskytuje dostatek přirozeného denního světla, jeho majitel k němu má však výhrady. "Dnes bych do koupelny dal okno níž a větší, aby bylo vidět z vany ven, nejen výsek oblohy."

Nápadů je stále dost

Jsou majitelé se současným stavem bytu spokojeni, nebo plánují další zásahy a vylepšení? "Rekonstrukce začala před dvanácti lety, některé části interiéru jsou poplatné době, nastal i vývoj ve vkusu," říká Jiří.

Kuchyně už pomalu dosloužila

Kuchyně už pomalu dosloužila

I v koupelně bylo nutné se vypořádat se zkosenými stropy

I koupelnu ovlivnily zkosené stropy

Nápadů a plánů, jak vylepšit současný stav, proto mají majitelé několik. "Nejprve se bude dělat nová kuchyně," tvrdí rozhodnutý majitel. Ta současná, která byla vyrobena na míru jako jedna z prvních věcí při rekonstrukci, už přestává vyhovovat moderním požadavkům. Manželé počítají s tím, že si nechají navrhnout kuchyni od nějakého studia.

Další v pořadí bude vybudování krbu, na jehož přesné podobě se manželé ještě nedohodli, možná dojde i na rozšíření koupelnového okna. Je vidět, že nápadů uskutečnily mnoho, přesto mají stále co zlepšovat.

"Základní koncept však měnit nebudeme," dodává majitel. To znamená, že zůstane zachován otevřený prostor, průhledy a světlo.

Police v kuchyni by měl nahradit nábytek na míru

Police v kuchyni by měl nahradit nábytek na míru

Relaxace a klid

Čeho si majitelé bytu nejvíce? Oblíbeným místem všech členů rodiny včetně pejska je předimenzovaná pohovka, z níž vidíte ven, a to i díky prosklenému vikýři a zábradlí na terase.

"Výhled, to je pro mě zásadní," dodává majitel s tím, že terasu využívá rodina k životu venku co nejvíce. Není problém si představit, že posezení na této terase se sklenkou vína a s výhledem na noční Prahu musí být opravdovým potěšením.

Více se dočtete v časopise Domov č. 12/2009.

Autor:




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.