Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Nová plovárna se inspirovala kvalitní architekturou první republiky

  1:00aktualizováno  1:00
Chladné léto a krytý bazén, to je ideální kombinace. A pro lázeňské město dvojnásob. Luhačovice se dočkaly možnosti celoročního koupání, navíc přímo v centru a v duchu funkcionalistické Bílé čtvrti architekta Bohuslava Fuchse.

Hlavní nároží plovárny | foto: Archiv soutěže

Původní letní plovárna v centru Luhačovic se změnila na krytý bazén a terasy pro letní slunění. Místní architekt Ladislav Semela, který tento projekt přihlásil do soutěže mladých architektů do 33 let (Young Architect Award), se snažil zejména skloubit letní venkovní slunění a výhody krytého bazénu s celoročním provozem.

Kaskáda odpočinkových teras a ustupujících podlaží penzionů od architekta Fuchse

Kaskáda odpočinkových teras a ustupujících podlaží penzionů od architekta Fuchse. Snímek ze 30. let minulého století

Bílá čtvrť

Funkcionalistické penziony v Bílé čtvrti v Luhačovicích navrhl koncem 20. let dvacátého století architekt Bohuslav Fuchs (1895–1972). Označení Bílá čtvrť vzniklo podle barvy jejich fasád.

Stavba ve svahu a blízko podloží pramene byla komplikovaná a vyžádala si řadu opatření. Penzion Avion, Viola, Iva a Radun mají obdobné členění na část obytnou, část s byty pro hosty a část společenskou. Asymetrické řešení doplněné otevřenými i krytými balkony a terasami "narušuje" hmotný obal stavby a částečné otevírá domy do okolní přírody. Plasticky členitá průčelí navrhl Fuchs v souladu s interiérem a jeho prostorovou skladbou.

Kaskáda odpočinkových teras a ustupujících podlaží je nejvýraznější u penzionu Radun, který patří k vrcholným Fuchsovým dílům. Dokázal, že lze stavět vícepatrové nájemné vily ve svažitém terénu a nenarušit přitom přírodní scenérii. Dodnes působí moderním dojmem.

Pozemek plovárny není příliš velký a provoz na něm výrazně ovlivňuje kvalitu blízkého okolí, především lázeňských penzionů Bílé čtvrti od architekta Bohuslava Fuchse, která zde vznikla ve 20. letech minulého století.

Vznikl proto koncept nízkých pavilonů využívajících daný terén, které vymezují terasovité atrium pro slunění. Odkaz funkcionalistické Bílé čtvrti se odráží i v použití převýšeného sloupoví a čistého materiálového řešení, hlavně v použití bílé barvy v kombinaci s šedí hliníku a betonu.

Luxusní výhled

 "Samotná bazénová hala je umístěna do nejhlubší části pozemku a svými zády dotváří urbanistické řešení území. Původní letní pobytový prostor plovárny je nahrazen atriem s širokými, k bazénové hale se svažujícími terasami pro letní slunění," popisuje architekt Semela svůj projekt.

Bazénová hala s otvíravou čelní stěnou a  terasy

Bazénová hala s otvíravou čelní stěnou a terasy

Projekt

Autor a přihlašovatel: Ing. arch. Ladislav Semela
Soutěžní kategorie: Projekty a realizace
Téma práce: Veřejný prostor - Město a voda
Rok dokončení: 2010
Název stavby: Městská plovárna

Pod terasy ukryl nutné provozní zázemí plovárny, šatny i foyer. Bazénová hala je v jedné výškové úrovni se slunečními terasami, přičemž oba prostory přímo propojuje otvíravá skleněná stěna. Ačkoliv zvenčí stavba působí kompaktně, bazénová hala nabízí luxusní výhled i široké letní terasy s komorním soukromím.

Nová krytá plovárna za 125 milionů (bez DPH)poskytuje celoroční provoz. Nabízí 25metrový bazén se čtyřmi drahami, zážitkový bazén s chrliči, masážní lavici, divokou řeku, bazén pro nejmenší děti, whirlpool, parní kabinu a další atrakce.

Foyer plovárny

Foyer plovárny

Bazénová hala od vstupu

Bazénová hala od vstupu

V kategorii Průmyslové stavby získala Městská plovárna Luhačovice architekta Ladislava Semely z projekční kanceláře UPOSS cenu Stavba roku 2010 Zlínského kraje.

Young Architect Award

Soutěže se mohou účastnit studenti či absolventi oborů architektury, urbanismu, krajinářské a zahradní architektury a autodidakti praktikující v oboru, kteří v konečném termínu odevzdání soutěžních prací nepřesáhnou věk 33 let. Uzávěrka přihlášek do soutěže byla 7. července 2011 v 15 hodin.

Odborná porota vybere nejlepší práce v soutěžních kategoriích "ideová studie a školní práce" a "projekty a realizace". Na vítěze jednotlivých kategorií čeká finanční odměna, věcné ceny, nově ve spolupráci s ČSA i "výlet za architekturou" do některé z evropských metropolí, ale především výrazný prostor pro prezentaci práce odborné i laické veřejnosti.

Patronem soutěže se stal architekt Martin Rajniš.

K projektům se opět bude moci vyjádřit i široká veřejnost prostřednictvím internetového hlasování na webu iDNES.cz, který je mediálním partnerem soutěže. Hlasovat bude samozřejmě možné také na www.yaa.cz, kde najdete i další informace. Vítězné práce loňského ročníku najdete zde.

Young Architect Award 2011






Nejčtenější

Obývací pokoj si prohodil místo s kuchyní, jak si manželé přáli. Radiátor -...
Jak se staví sen: k 45. výročí svatby dostali novou kuchyň i obývák

Poznali se ve školce, ve dvaceti se vzali a po 45 letech se mají stále rádi. Pro někoho sen, pro Jana a Jiřinu realita. „Sen“ však přišel v podobě nové kuchyně...  celý článek

Hodně denního světla bylo podmínkou při návrhu dvojpodlažního duplexu. Stejně...
Předělali stoletý dům v Praze. Obrazovou galerii mají i na schodišti

Paříž, Londýn, New York, Indie, Nový Zéland, Vietnam, to není žádná nabídka cestovní kanceláře, ale města a země patřící k životům Moniky a Michaela...  celý článek

Brána. Zastřešené tržiště Rotterdam Markthal od nizozemské kanceláře MVRDV...
Hrátky architektů. Noblesní ubytovna pro bezdomovce i obří tržnice

Odvážné hrátky s barvou, světové trendy, ale také industriální kov a šeď. To vše najdete u nejlepších světových staveb posledních let. Většina z nich získala...  celý článek

Třiatřicetiletý řemeslník pracoval na přeměně šest měsíců.
Starý box na přepravu koní přestavěl na bydlení se záchodem a sprchou

Dean Crago předělal třicet let používaný box na přepravu koní na plnohodnotné bydlení. Třiatřicetiletý řemeslník pracoval na přeměně šest měsíců. Nejvíc práce...  celý článek

Rastr policového systému probíhá celým bytem.
Ze dvou malých bytů vznikl velký obytný prostor s posuvnými stěnami

Udělat ze dvou menších bytů jeden větší. To bylo přání mladého páru, který měl k dispozici dva byty v horním ustoupeném patru pražského činžovního domu z 20....  celý článek

Další z rubriky

Majitel stodolu opravil a nyní ji prodává za 1,25 milionu liber, v přepočtu 40...
Třicet let chátrala. Neuvěřitelná záchrana stodoly ze 17. století

Stodola ze 17. století stojí v obci Greywell v anglickém hrabství Hampshire. Od roku 1980 byla opuštěná a chátrala, až si ji v hodně špatném stavu koupil...  celý článek

Veškeré knihy a police se zrcadlí i na podlaze.
Knihkupectví, které vás pohltí. Architekti udělali z obchodu obří tunel

Takhle si mnozí milovníci knih představují ráj. Kam se podíváte, všude jen knihy. Knihkupectví ve starobylém čínském městě Čen-jüan využilo moderní...  celý článek

Mnoho v jednom. Hotel v nizozemském Zaandamu, předměstí Amsterdamu, je zdánlivě...
Nejzářivější světové stavby. Domov pro oceánology i činžák po plastice

Světové trendy, zářivé barvy, ale také industriální kov a šeď. To vše najdete u nejlepších světových staveb posledních let. Většina z nich získala nominaci či...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.