Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Co zjistil výzkum IKEA: čím se baví Češi při vaření a proč vůbec vaří

  1:00aktualizováno  1:00
Možná je to zásluha šéfkuchařů typu Zdeňka Polreicha, Romana Pauluse nebo Romana Vaňka či dalších kuchařských hvězd, ale svůj podíl má i osvěta a internet. Právě na něm totiž hledáme nejčastěji inspiraci. Češi se prostě vrhli na domácí vaření.

Pro tablety v kuchyních už existují i praktické stojánky. | foto: IKEA

Důvodů, proč Češi doma více vaří, je hned několik: chtějí ušetřit, ale také jíst zdravěji. Navíc se vaření stalo pro mnohé doslova koníčkem. Přípravě jídla Češi věnují více než 1,5 hodiny denně a 80 procent z nich vaří v pracovní dny více nebo alespoň stejně jako před pěti lety.

Celkem 65 % dotázaných uvedlo, že si nejméně jednou týdně připravuje doma...

Celkem 65 % dotázaných uvedlo, že si nejméně jednou týdně připravuje doma jídlo, které si následně bere s sebou do zaměstnání.

Výzkum společnosti IKEA Česká republika s označením Život doma, který se zaměřil na zvyky Čechů v souvislosti s jídlem, jeho přípravou a vařením v domácnosti, proběhl v červenci tohoto roku. Přinesl řadu zajímavých údajů i zjištění. Třeba že si čtvrtina lidí u vaření zpívá!

Nebo že si přibližně 40 % respondentů nejméně třikrát týdně připravuje jídlo do práce sobě či své rodině. A také to, že papírové kuchařky nahradily výrazně tablety a chytré telefony. Přibližně 73 procent lidí si totiž hledá recepty na internetu, dalších 46 % u přátel. Milovníci tištěných kuchařek představují pouze 41 %.

Doma chutná nejlépe

Češi plánují v dalších letech častěji vařit i jíst v pohodlí domova. „Průzkum potvrdil, že vaření a domácí příprava jídla zažívá nyní mezi Čechy obrovský rozkvět. Tento trend včetně například pěstování bylinek, zkoušení nových chutí a receptů či společné vaření s rodinou i přáteli bude i v budoucnu stále silnější. Bezmála čtvrtina Čechů plánuje vařit doma ještě častěji než nyní,“ tvrdí podle výsledků výzkumu Tomáš Kubík ze společnosti IKEA ČR.

Fotogalerie

A dodává: „Zároveň průzkum ukázal, že jídlo hraje v životě českých domácností jednu z nejdůležitějších rolí, a to i třeba v upevňování vztahů a jako příležitost ke společnému setkávání.“

Přáním téměř 80 % z nás je totiž jíst mnohem častěji s rodinou a přáteli. V posledních letech tak narůstá čas, který Češi doma věnují přípravě jídla. Mezi hlavní důvody k častějšímu a delšímu vaření patří rozrůstající se rodina (42 %), více zkušeností s vařením (39 %), ale i snaha jíst zdravěji (36 %) či úspora financí (28 %).

Celkem 65 % dotázaných uvedlo, že si nejméně jednou týdně připravuje doma jídlo, které si následně bere s sebou do zaměstnání. „Mnoho Čechů však konzumuje domácí jídlo v zaměstnání mnohem častěji. Každý pátý Čech má oběd či svačinku z domova téměř každý den,“ dodává Kubík.

Děti se do příprav vaření zapojují často (50 %),  do samotného vaření jen o...

Děti se do příprav vaření zapojují často (50 %), do samotného vaření jen o něco méně (47 %).

Vaření jako hobby

Chcete nakupovat potraviny levněji?

Na portálu AkčníCeny.cz pro vás každý den vybíráme ty nejlepší nabídky potravin a nejzajímavější letáky.

V České republice patří vaření mezi velmi oblíbené koníčky. Ačkoliv tato činnost může pro někoho představovat určitou rutinu, většina Čechů (80 %) si je užívá.

Téměř polovinu respondentů baví příprava jídla pokaždé, pětinu respondentů o něco více o víkendech a pro 15 % z nich je to větší zábava, když si mohou užít společné vaření s přáteli či rodinou.

Co nám „chutná“ k jídlu

Jako kulisa u stolu slouží často puštěná televize, kterou při jídle sleduje 57 % Čechů. Na stole pak kromě jídla najdete nejčastěji mobilní telefony (43 %), noviny či časopisy.

U vaření lidé nejčastěji poslouchají rádio (59 %) a sledují televizi (38 %). Určitým překvapením může být zjištění, že čtvrtina respondentů výzkumu si u vaření zpívá.

Češi mají také rádi nové zážitky. Více než 80 % dotazovaných uvedlo, že rádo zkouší nové chutě a nové recepty. Z průzkumu IKEA také vyplynulo, že bezmála 80 % z nás si přeje trávit s rodinou a přáteli u společného jídla více času.

„Společné vaření a stolování plní v našich životech důležitou úlohu v upevňování vztahů v rodině i mezi přáteli. To ukázala i nejčastěji diskutovaná témata, kterými jsou u jídla rodinné záležitosti (85 %), novinky z práce (44 %) a ze školy (30 %), poté kultura (21 %),“ říká Kubík.

A dodává další zajímavost: „Význam společného stolování v pohodlí domova potvrdilo i to, že celkem 30 % Čechů poprvé potkalo rodiče svého partnera u víkendového oběda a dalších 20 % doma u odpolední kávy nebo čaje.“

Nejčastěji diskutovaná témata jsou u jídla rodinné záležitosti (85 %), novinky...

Nejčastěji diskutovaná témata jsou u jídla rodinné záležitosti (85 %), novinky z práce (44 %) a ze školy (30 %) a poté kultura (21 %).

S výběrem jídla pomáhají děti

Průzkum také ukázal, že děti do činností v kuchyni zapojuje 80 % rodičů. Jejich hlavním úkolem je nejčastěji pomoci s výběrem toho, co se bude doma vařit (61 %), dále se zapojují do příprav před vařením (50 %), či do samotného vaření (47 %) a pomáhají s vybalováním nakoupených potravin (42 %).

Třetina dotázaných také svěřuje dětem přípravu a dekorování jídelního stolu nebo třídění odpadu. „Zapojit děti do příprav i samotného vaření je především zábava, podpoří to rodinné vztahy, ale je to i příležitost, jak je toho o jídle a zdravém stravování hodně naučit a i výsledek společného snažení bude chutnat lépe,“ uzavírá Kubík.

Chytré mobily pomáhají už i v kuchyni, nahrazují klasické „papírové“ kuchařky.

Chytré mobily pomáhají už i v kuchyni, nahrazují klasické „papírové“ kuchařky.

O průzkumu

Průzkum pro společnost IKEA ČR zrealizovala agentura Simply5 na reprezentativním vzorku 1002 respondentů z České republiky v průběhu července 2015.

Autor:




Nejčtenější

Stavba je od roku 1975 památkově chráněná. Výškový dům je nyní na prodej za dva...
Unikátní dům. Betonovou věž si před 138 lety postavil výstřední soudce

Věž Sway Tower vysoká 66 metrů z roku 1879 stojí v anglickém přístavním městě Lymingtonu. Pokud milujete netradiční bydlení, výšky a daleké výhledy do krajiny,...  celý článek

Na střechu nechal majitel instalovat extenzivní zelenou střechu.
Mladí majitelé museli „ukousnout“ kus kopce, aby měli slunce v domě

Najít vhodný pozemek blízko Prahy a za dostupné peníze, to je hodně těžké. Někdy to znamená v mnohém ustoupit nebo udělat náročné stavební úpravy. To potkalo i...  celý článek

Willstonovo studio
Američané dodnes bydlí rádi v „perníkových“ chaloupkách s pavučinami

Perníková chaloupka z klasické hororového příběhu o Jeníčkovi a Mařence, kdy sourozenci uváznou v hlubokém lese uvězněni v bizardním domě, se stala základem...  celý článek

V přízemním domku uprostřed krásné přírody žijí mladí majitelé od roku 2015.
Radost z terasy jim „kazí“ slunce a vítr. Čeho je moc, toho je příliš

Postavením domu starosti s bydlením nekončí. Majitelé musí řešit zahradu, ale také místo, kde si užijí zasloužený odpočinek. Ideálním řešením bývá terasa s...  celý článek

1
Sousedka je při sexu moc hlučná. Nejsem puritánka, ale vše má své meze

Bydlíme v nájemním bytě, sousedé nad námi mají i několikrát denně sex a žena vždy křičí a je velmi hlučná. Ze začátku jsem si říkala, zda se v bytě nad námi...  celý článek

Další z rubriky

Nákupy s OnaDnes
Využijte slevy při nákupech s Ona DNES. Tipy pro dům i byt

Už v pondělí 19. října startuje týden zlevněných nákupů s Ona DNES. V pondělní MF DNES najdete více než stovku kuponů, s nimiž se můžete vypravit i pro...  celý článek

Pracovní desky z technického kamene jsou odolné i vůči tepelnému namáhání.
Nešetřete na kuchyňské desce, radí ředitel Institutu bytového designu

Čeká vás zařizování nové kuchyně a nechcete, aby na to padly všechny vaše úspory? Nevíte, jak si poradit s malým prostorem? Petr Tschakert, ředitel Institutu...  celý článek

Kuchyň Opera (Snaidero)- šedohnědá barevné ladění i díky lakovaným hliníkovým...
Kuchyně se mění na laboratoře s kovovými regály a vysokými skříněmi

Trochu strohá laboratoř. Tak vypadala celá řada kuchyní, které prezentovali jejich výrobci na milánském veletrhu Eurocucina. Kuchyně zešedly a zhnědly, mnohé...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.