Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vybourali všechny příčky v panelovém bytě, aby si splnili svůj sen o pěkném bydlení

  1:00aktualizováno  1:00
Vybourat celý panelákový byt! Tento sen si splnili manželé Ela a Tadeáš hned poté, co jim obec prodala byt do osobního vlastnictví. Nastal čas na kompletní rekonstrukci bytu.

Kuchyně je z bílého lamina | foto: Lukáš Hausenblas

Investovat nemalé částky a přestavět kompletně byt v panelovém domě se může vyplatit pouze tehdy, pokud dům prošel rekonstrukcí a okolí nabízí všechny kvality, které lidé očekávají: zeleň a zároveň dobrou dopravu i nákupní příležitosti.

Tento pražský byt nabízí jako skvělý bonus ještě úžasný výhled: zprava obora a letohrádek Hvězda, zleva Divoká Šárka, za jasného počasí výhled na horu Říp i vzdálenější pohoří - co víc si přát?

Výhled z oken vysvětluje, proč majitelé investovali do rekonstrukce nemalou částku

Výhled z oken vysvětluje, proč majitelé investovali do rekonstrukce nemalou částku

První úkol: lepší dispozice

"Původní kuchyně sice stačila uspokojit naše potřeby, pokud šlo o vaření, ale jídelnu za kuchyní jsme využívali zcela minimálně. Po večerech jsme většinou místo kulturního stolování sedávali s jídlem v klíně nebo shrbení u konferenčního stolku v obývacím pokoji, abychom mohli sledovat třeba zprávy," objasňuje Ela jeden z důvodů rekonstrukce.

Deset let nosila v hlavě představy o novém bytě. Čekala však až do doby, než obec konečně(!) dala souhlas s odprodejem.

"Nakonec došlo na totální rekonstrukci starého, zůstaly zachovány jen holé obvodové zdi. Měli jsme ovšem štěstí, žádná z odstraněných příček totiž nebyla nosná. Bez celkové změny dispozice by bylo zhola zbytečné rekonstruovat," dodává majitelka bytu.

Starý skříňkový nábytek upravila majitelka tak, aby ladil s novým vybavením

Starý skříňkový nábytek upravila majitelka tak, aby ladil s novým vybavením

K rozsáhlým úpravám interiéru došlo také proto, že dospělá dcera už odešla z domova a manželé zůstali sami. V místě jejího pokoje vznikla pracovna a prostor pro hosty – tedy hlavně pro návštěvy dcery.

Odstraněním všech příček a vytvořením jediného, velmi prostorného celku se byt projasnil i provzdušnil. Zmizela totiž předsíň. Společenská zóna tak zahrnuje kuchyni, jídelnu i obývací prostor s velkou vstupní chodbou. Interiér je nyní volně propojený od východu k západu.

Ložnici s pracovnou místo příček oddělují pouze vestavné skříně. Naznačují hranici klidové zóny a zároveň nabízejí dostatečný úložný prostor. Vestavná skříň oddělující hlavní obytnou zónu od pracovny je nestandardně hluboká (1,5 m) - má přístup z obou stran.

V bytě nenajdete příčky vyjma koupelny

V bytě nenajdete příčky - vyjma koupelny

Vše bylo barevně sladěno do dominantní bílé barvy v kombinaci s dubem. Podlaha z dubové kantovky je velmi odolná a trvanlivá. Kresba dubu zdobí také většinu dýhovaného nábytku.

Nenápadná účelnost

Kuchyňská linka z lesklého lamina tvoří písmeno "L". Nemá žádné prosklené skříňky, zato skrývá užitečné spotřebiče - vestavnou chladničku s mrazničkou (Whirlpool), myčku (Whirlpool) i nerezovou mikrovlnnou troubu (Ontel).

Nápadným spotřebičem umístěným do příjemné pracovní výšky zůstala pouze dotykově ovladatelná multifunkční trouba (Gorenje). Komfortní vaření poskytuje také indukční varná deska (Gorenje) a výsuvná digestoř stejné značky.

Jednoduchý stůl byl vyrobený na míru

Jednoduchý stůl byl vyroben na míru

K snadnému užívání linky přispívá rohový otočný karusel a plně výsuvné zásuvky s "tichými" dorazy. Kuchyňská linka příjemně splývá s obytným celkem, nijak neruší.

Záměrně je členěna ve shodných tvarech i velikostech modulů, aby splývala s bílou zdí a zachovala uklidňující ráz prostředí.

Ze stejného lamina byla zhotovena také zadní plocha mezi spodními a horními skřínkami, která navazuje na pracovní desku s dekorem do kruhů broušených nerezových plošek.

Nerezový je i kruhový dřez (Ikea) v matu, stejně se kruhovými liniemi pyšní velmi praktická otočná baterie (Hansgrohe) s výsuvnou hadicí a přepínací sprškou - opět v matném nerezu.

Kruhové linie nese také veškeré osvětlení - nad pracovní deskou, stropní bodovky i závěsné svítidlo nad jídelním stolem.

"Téměř všechen nábytek si Ela navrhla sama, měla velmi jasnou představu, co a proč chce," říká Tadeáš.
Mezi výjimky patří pohodlné židle Chairik (Engelbrechts) dánského designéra Erika Magnussena. Většina nábytku je však zhotovena na míru.

Závěsná skříňka z dubové dýhy vyrobená na zakázku (Matějka-Štofa) nabízí úložný prostor na kosmetiku, ale i koš na prádlo

Závěsná skříňka z dubové dýhy vyrobená na zakázku (Matějka-Štolfa) nabízí úložný prostor na kosmetiku, ale i koš na prádlo

"Se zakázkovou výrobou se velmi dobře popasovala firma Matějka – Štolfa i truhlář Petr Bechyně, který zhotovil originální lakované parapety a úložné prostory nad pračkou a sušičkou v koupelně," chválí práci truhlářů Ela.

Jemně industriální

Nová koupelna odkrojila ze sedmdesáti metrů čtverečních téměř deset. Není to žádný přepych, ale jisté pohodlí už skýtá. Ela ani Tadeáš se nechtěli vzdát vany. Oběma jim totiž přijde vhod ponořit se do chomáčů bílé pěny s knížkou v ruce a relaxovat.

Sprchu však užívají denně, proto se rozhodli do koupelny vtěsnat i samostatný sprchový kout. Protože několik let museli na ranní použití koupelny téměř vypisovat pořadník – vzhledem ke shodnému časovému nástupu v zaměstnání - rozhodli se pro dvě samostatná umyvadla (Philippe Starck, Duravit).

Posuvné dveře v koupelně jsou zrcadlové směrem do "předsíně", do ložnice bylo použito pouze tvrzené sklo

Posuvné dveře v koupelně jsou zrcadlové směrem do "předsíně", do ložnice bylo použito pouze tvrzené sklo

Na deseti metrech čtverečních se muselo najít také místo pro WC (Ideal Standard) a pračku se sušičkou (Gorenje).

Pračka je na tom s decentním zvukem stejně jako myčka, která se stala součástí otevřeného polyfunkčního prostoru, ovšem sušička je poněkud hlučnější a v otevřeném prostoru by rušila například poslech televize.

Proto bylo nutné obě elektronicky provázané "pomocnice" umístit do koupelny za hradbu zdí z tvárnic Ytong. Ty totiž tvoří jediný zděný předěl víceúčelového prostoru, členěného pouze nábytkem.

Klozet se skrývá za nízkou příčkou

Klozet se skrývá za nízkou příčkou

Návštěvníky však nejvíce překvapí dvoje posuvné "dveřo-příčky" do koupelny. Dosahují až ke stropu a jsou výrazně širší než běžné dveře. Oboustranné zrcadlo z "předsíněů doplnilo transparentní sklo, jímž prochází přes ložnici denní světlo do koupelny.

Ela si musela od známých vyslechnout nejednu uštěpačnou poznámku na vrub volby tmavě šedé dlažby a obkladů. Trvala však na svém.

Dnes tvrdí, že kdyby měla k dispozici víc finančních prostředků, neváhala by použít originální kámen a obložila by koupelnu břidlicí.

Kombinace tmavě šedé s bílou nevytváří z koupelny temnou jeskyni. Tmavě šedý lapovaný sandstone (Rako) nebyl totiž použit všude. Stěny jsou převážně bílé, natřené voděodolnou barvou.

Sprchový kout čeká ještě na zástěnu

Sprchový kout čeká ještě na zástěnu

"Přírodní materiály mám velmi ráda, miluji surový kámen i dřevo a až dramaticky mě přitahuje nerezová ocel," komentuje svoji vášeň Ela.

"Bez ohledu na její náročnější údržbu jsem ji použila – a to nejen v koupelně - ve značné míře. Dokonce všechny baterie (Hansgrohe) jsou z matné nerezové oceli nebo její dokonalé imitace z kolekce Axor Steel."

Koupelna tak není jednoznačným představitelem Elina oblíbeného minimalismu, jako celek získala spíš lehce industriální charakter.

Pravidelný rytmus kruhových linií se objevuje u všech prvků sanity – nabízejí je kruhová umyvadla, pravidelně oválná vana i toaleta, kruh uvnitř mělké vaničky, bodovky v sádrokartonovém stropu, zvětšovací nástěnné zrcátko, nápadná kruhová dvířka pračky a sušičky i kruhové půdorysy ostatních nerezových doplňků.

Pračku se sušičkou kryje žaluziový závěs

Pračku se sušičkou kryje žaluziový závěs

Industriální výraz umocňuje i žaluziový závěs, který nahradil dvířka úložného prostoru nad sušičkou. Podle potřeby za ním mohou zmizet oba spotřebiče.

Bez architektů to nejde

Rok před zahájením rekonstrukce se Ela scházela s architektkou Anitou Matoušovou, která přenášela její vize interiéru v měřítku do počítače. Navrhla i jiná možná řešení. Ela však trvala na své verzi, vše ale s architektkou konzultovala.

Rekonstrukci předcházelo i získání stavebního povolení, tudíž bylo nutné vypracovat přesnou projektovou dokumentaci - stavební plány, nové rozvody vody, elektřiny a také odpady.

Postele mají nadstandardní výšku i dostatek úložného prostoru

Postele mají nadstandardní výšku i dostatek úložného prostoru

Za hladké řízení stavebního úřadu - bez připomínek - vděčí manželé práci architektonického studia Break Point, hlavně architektu Tomáši Veselému. Ten připravil i vlastní návrhy úprav interiéru, avšak Ela trvala na svém.

"Umíněnost se sice nevyplácí, ale nelitujeme," tvrdí necelý rok poté, co v bytě bydlí. Bezpočet hodin přípravy se vyplatil.

"Měli jsme také štěstí na stavební firmu Pálečský. Zvolili jsme ji na základě doporučení, ale na vlastní oči jsme si ji nejdříve ověřili při návštěvě už zadaptovaného bytu," vzpomíná Tadeáš.

Místo bytového jádra vznikla koupelna s posuvnými dveřmi

Místo bytového jádra vznikla koupelna s posuvnými dveřmi

"Práce probíhaly bez problémů, drobné nesrovnalosti se řešily okamžitě a veškeré práce byly dokončeny ve sjednaném termínu," dodává.

"Změna nás stála hodně úsilí i peněz. Slovo panelák nepříjemně zavání, ovšem pořízení ´novodobého paneláku‘ by nás stálo mnohem víc peněz, zejména pokud bychom chtěli krásné prostředí. A určitě bychom ztratili úžasný výhled. Nové byty jsou neskutečně drahé, ale především mají pro nás nevyhovující dispoziční členění, takže bychom stejně bourali, a ještě bychom museli připlácet - například za dubovou podlahu. Standard zpravidla znamená laminát," objasňuje volbu rekonstrukce Tadeáš.

Bidet nahrazuje ruční sprcha od Hansgrohe

Bidet nahrazuje ruční sprcha od Hansgrohe

"Za pohodlí nového interiéru to rozhodně stálo a potěšení nám přináší i estetický zážitek," tvrdí svorně. Výraz "stát" lze také přeložit jako "za kolik". Obecní úřad odprodal byt za 500 tisíc korun, stavební úpravy včetně nábytku na zakázku, podlahy, obkladů, sanity, baterií, spotřebičů, ale také všech doplňků včetně nového nádobí přišly téměř na jeden a půl milionu korun.

Kdo zná Elu, ví moc dobře, že by rekonstrukci neušel ani nový moderní interiér. K místu, kde bydlí více než dvacet let, však velmi přilnula a nehodlá je změnit. I s podmínkou, že půjčky bude splácet – pokud nevyhraje v loterii – do 63 let a její muž ještě o něco déle.



Autor:




Nejčtenější

Hodně denního světla bylo podmínkou při návrhu dvojpodlažního duplexu. Stejně...
Předělali stoletý dům v Praze. Obrazovou galerii mají i na schodišti

Paříž, Londýn, New York, Indie, Nový Zéland, Vietnam, to není žádná nabídka cestovní kanceláře, ale města a země patřící k životům Moniky a Michaela...  celý článek

Villa S’Estaca stojí na západním pobřeží v Puerto Valldemossa. Komplex tvoří...
Michael Douglas prodává své útočiště na Mallorce z 19. století

Villa S’Estaca stojí na západním pobřeží v Puerto Valldemossa. Komplex tvoří sedm nemovitostí s deseti ložnicemi a deseti koupelnami. „Jde o unikátní...  celý článek

Kromě „hlavního“ domu si nechala rodina postavit i saunový domek a také dům pro...
Recept na stres z práce? Víkendový dům v lese s výhledem na jezero

Srubový dům si nechal postavit úspěšný helsinský manažer Tuomas na venkově, aby mohl se svoji rodinou trávit volné chvíle v přírodě. Pojal jej pouze jako druhé...  celý článek

Třiatřicetiletý řemeslník pracoval na přeměně šest měsíců.
Starý box na přepravu koní přestavěl na bydlení se záchodem a sprchou

Dean Crago předělal třicet let používaný box na přepravu koní na plnohodnotné bydlení. Třiatřicetiletý řemeslník pracoval na přeměně šest měsíců. Nejvíc práce...  celý článek

Rastr policového systému probíhá celým bytem.
Ze dvou malých bytů vznikl velký obytný prostor s posuvnými stěnami

Udělat ze dvou menších bytů jeden větší. To bylo přání mladého páru, který měl k dispozici dva byty v horním ustoupeném patru pražského činžovního domu z 20....  celý článek

Další z rubriky

Centrum kuchyně tvoří ostrůvek s varnou deskou, na který navazuje snížená...
V paneláku v bytě 3+1 teď mají koupelnu s oknem i kuchyňský ostrůvek

Někdo se spolehne sám na sebe, případně rodinu a kamarády, další svěří vše profesionálům. Takto k rekonstrukci bytu 3+1 přistoupil i majitel Petr. Realizace je...  celý článek

Ze dvou pokojů vznikl jeden velký otevřený prostor. Vinylová podlaha s dekorem...
Z panelákové klasiky vznikl úžasný byt lákající na prostor a eleganci

Těžko byste uhodli, že jste se ocitli v panelovém bytě na Jižním Městě. Dvě ženy s jasnými názory však takovou rekonstrukci zvládly. Architektka Markéta...  celý článek

Původní obývací pokoj byl již „spojený“ s kuchyní.
Z odpudivě vypadajícího panelákového bytu má vzniknout pohodové 4+kk

Byt 3+1 nenabízí právě ideální dispozici, přesto má mladý pár štěstí. Má totiž„ideální“ sousedy. Dali po vyjádření statika souhlas nejen k vybourání nenosných...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.