Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vůně má zůstat jen nad talířem

aktualizováno 
- U jídla platí, že co jednomu člověku voní, to druhý nesnáší. Oba dva se však shodnou v tom, že popis pohádkového pekla, páry a horka je nic ve srovnání s tím, co musí někdy kuchař vytrpět při vaření v kuchyni. Pokud ovšem nemá kvalitní digestoř.

Ve světě se v posledních letech začal prosazovat zejména italský trend, který digestoře neboli odsavače povýšil z ryze funkčního přístroje do oblasti téměř uměleckého artefaktu. Prosazují se zde zejména typy ze zajímavě tvarované oceli, které se stávají výraznou dominantou kuchyně. Tomu totiž odpovídají i jejich rozměry, které v údajích o šířce uvádějí také 80 až 90 centimetrů. V tuzemských podmínkách se častěji používají nenápadné typy plochých odsavačů, jež lze v případě potřeby vysunout zpod horní kuchyňské skřínky široké 60 centimetrů.

U digestoří nerozhoduje tvar, ale výkon
Krása či zajímavý tvar odsavače by však neměl být tím, co rozhodne při konečném výběru. Důležitější je výkon. "Vzduch v kuchyni by se měl za hodinu vyměnit alespoň desetkrát," tvrdí Ivan Karas z firmy BSH domácí spotřebiče, "ideální je ovšem šestnáctkrát." Pro kuchyň o velikosti deseti metrů čtverečních tak postačí výkon kolem 300 m3/h, ale pro velkou kuchyň, zejména pokud je spojena s obývacím pokojem, je to velmi málo.
Vedle typů s klasickým odtahem přímo do komína či větrací šachty si můžete pořídit také digestoř na uhlíkový filtr. U těchto digestoří se využívá cirkulace, kdy je vzduch veden přes filtry zpět do místnosti. Většina výrobků dnes umožňuje oba typy odtahů, aby si zákazník mohl u odsavače vybrat způsob odtahu podle možností, které v kuchyni má. Proto není důvod, proč by sporák i v panelovém domě nešel přemístit ze svého tradičního a přitom nepraktického umístění v koutě. Toto řešení se objevilo v době, kdy nebyly digestoře s filtry a stavbaři se snažili umístit sporák co nejblíže větrací šachtě.
Průměrná cena digestoří se pohybuje kolem dvou až patnácti tisíc korun, a to bez ohledu na způsob odtahu. Na trhu jsou samozřejmě také výrobky výrazně dražší. Ke špičce pomyslné pyramidy patří určitě typy s dálkovým ovládáním a motoricky nastavitelnou výškou v luxusním nerezovém provedení od firmy Küppersbusch. Ty stojí až sto tisíc korun.

Byt bez páry i pachů
Vedle tukových filtrů mohou být digestoře vybaveny i uhlíkovými filtry, které zbavují cirkulující vzduch mastných částic, ale také pachů. Náhradní filtry stojí kolem 250 až 1000 korun a vystačí na několik měsíců provozu. Některé jsou vybaveny barevnými proužky, které upozorňují na nutnost výměny. Pohodlnější jsou však kovové filtry, které lze vymývat dokonce v myčce.
Výkon odsavačů s filtry však není tak velký jako při přímém odtahu. Proto jakmile je spojena kuchyň s velkým obytným prostorem, mělo by být její řešení takové, aby bylo možné použít digestoř s vyfukováním vzduchu do volného prostoru, nikoliv pouze s cirkulací. Páru a nepříjemné pachy lze totiž odvést pomocí speciálních harmonikových "rukávů" až ke komínu nebo k šachtě.
Aby digestoř zachycovala co nejvíce par a přitom do ní člověk nenarážel neustále hlavou, měla by být vzdálenost mezi sporákem a odsavačem minimálně 65 centimetrů. Hluk lze regulovat pomocí nastavení stupňů výkonu. Kvalitní digestoře mají tři až pět stupňů. Čím vyšší je výkon, tím bývá odsavač více slyšet.

Sama digestoř někdy nestačí
Proti nepříjemným pachům a mastnému prostředí lze bojovat nejen pomocí odsavačů, ale přímo výběrem ostatních spotřebičů. U sporáků je například důležité, aby měly takzvaný odtah výparů dozadu. Pak mastnota a páry směřují přímo vzhůru do odsavače namísto do kuchyně.
Některé typy sporáků mají zase zabudované pachové filtry. Například u řady sporáků a pečicích trub Miele se používá takzvaný AirClean-Katalysator. Platinou pokovené keramické jádro filtru přeměňuje všechny vystupující páry na kysličník uhličitý a vodní páry. Ven se tak nedostanou nepříjemné pachy, ale ani tukové zbytky, které se jinak usazují všude tam, od nábytku až po nádobí či skla oken.
Zbytečné horko v kuchyní mívají na svědomí i staré elektrické sporáky, jejichž plotýnky sálají teplo do okolí ještě dlouho poté, kdy je vypnete. Nové sporáky se dokáží vypnout ihned poté, co s plotýnky sejmete hrnec. Požadovanou teplotu navíc nabízejí již po třech sekundách provozu - a oč je kratší doba přípravy, o to je méně horka v kuchyni. Stejně tak se trouby umí vypnout samy ještě dříve, než je maso hotové, a pak už jen využívají zbytkové teplo. Samozřejmě od mikrovlnné trouby se v porovnání s plynovou či elektrickou kuchyň také ještě nepřehřála.

Autor:




Nejčtenější

Novou fasádu si ÚPMD opravdu zasloužil. Výměna oken a střechy již proběhla.
Z luxusního sanatoria je největší porodnice. Ale mohl zde být hotel

Impozantní komplex budov pod hradbami Vyšehradu může někomu připomínat luxusní hotel, jinému palác. Sídlí zde však Ústav pro péči o matku a dítě, kde...  celý článek

Architekti Gregor Pils a Andreas Claus Schnetzer postavili dům z 800 vyřazených...
Geniální ve své jednoduchosti. Na domek stačilo 800 vyřazených palet

Architekti Gregor Pils a Andreas Claus Schnetzer vzali osm set dřevěných palet a postavili z nich plnohodnotný dům. Experimentální projekt je zdarma k vidění...  celý článek

Nákladná rekonstrukce statku se povedla.
Manželé zachránili historický statek u Broumova. Trvalo to šest let

Manželé Verstappenovi koupili rozpadlý statek z roku 1863 a vrátili jej zpět do života. Nákladná rekonstrukce se povedla. Historické detaily a původní...  celý článek

Pro podkrovní koupelnu s vanou umístěnou pod šikmým stropem je velmi důležité...
Nápady do malých koupelen šetří prostor a zvyšují i bezpečnost

Vymyslet funkční dispozici jakékoli místnosti na pár metrech čtverečních je oříšek i pro zkušené architekty. Podívejte se na některé nápady, které pomohou...  celý článek

Na svažující se parcele je za domem navršený umělý kopeček, který umožňuje...
Rodina se usadila v nové vilce. Za domem má navršený umělý kopec

Mladý pár středoškolských učitelů Stephanie van Impe a Kevin De Leu a jejich dvě děti se loni nastěhovali do vysněného domu. Jejich vila stojí v belgickém...  celý článek

Další z rubriky

Nový dům je, stejně jako ten původní, poloroubenka.
Na Šumavě koupili ruinu. Dům strhli a postavili jeho perfektní kopii

Na Šumavě, u železniční trati, stojí poloroubenka. Bývala tu již před mnoha lety, pamatovala, když kolem jezdil vlak s uhlákem a parní lokomotivou. Dnes tu...  celý článek

Emauzy. Na klášter a kostel dopadly tři ničivé zápalné pumy, každá o váze 227...
Zmizelá krása Česka. Když záhuba stavebních skvostů bolí

Když v srpnu 1881 vyhořelo Národní divadlo, matka malířky Zdenky Braunerové napsala Antonínu Chittussimu: „Plakala jsem jako dítě. V Čechách bylo v té chvíli...  celý článek

Vila v ulici Na baště sv. Jiří na pražských Hradčanech. Okolí Písecké brány je...
Vilová čtvrť na hradebních baštách je nejluxusnější lokalitou v Praze

Někteří obyvatelé Prahy mají to privilegium, že jejich vila stojí přímo na hradbách. Jsou to ti šťastlivci, jejichž domovní adresa zní: Na baště sv. Jiří, sv....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.