Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vše v kuchyni má své místo

  11:02aktualizováno  11:02
Statistiky hovoří jasně: nejvíce úrazů se stane v domácnosti, zejména v kuchyni. Důvodů je hned několik. Přecenění vlastních schopností ("Na tu polici přece ze židle dosáhnu!") či nevhodné umístění spotřebičů. To samozřejmě souvisí s celkovou dispozicí kuchyně. A tady nebývá problémů málo.

 "Velká část chyb souvisí s nedostatkem místa. Lidé se snaží dostat i do malých kuchyní víc nábytku, než je únosné," vysvětluje Drahomíra Rumpelová z firmy Koryna nábytek. Ta je největším tuzemským výrobcem kuchyní a nabízí i speciální program pro panelové byty.

"Vždycky zákazníkům vysvětlujeme, že třeba před troubou sporáku potřebují pro pohodlný a hlavně bezpečný přístup volný prostor 120 centimetrů. Ale když si někdo postaví hlavu, že mu stačí 80 centimetrů, nemůžeme mu to zakázat," popisuje Drahomíra Rumpelová přístup zákazníků. Některé klienty lze přesvědčit v kuchyňských expozicích v prodejnách, protože si tu mohou sami všechno osahat, jiní jsou však neoblomní.

Boj o centimetry
Architekti totiž spočítali, že jednou ze základních podmínek bezpečné kuchyně je volnost pohybu. To znamená, že například tam, kde máte pracovní plochy s hloubkou 60 centimetrů po obou stranách, potřebujete mezi nimi uličku širokou 110 až 120 centimetrů, aby se tu mohly bez problémů vyhnout dvě osoby.

Proto se v takovém případě uvádí minimální šířka kuchyně 240 centimetrů. Pokud ji nemáte, je doporučení jednoduché: neumisťovat nábytek po obou stranách, ale pouze na jedné, nebo zvolit uspořádání ve tvaru písmene L.

"Když máte k dispozici šířku pouze dva metry, což je typické u mnoha panelákových kuchyní, použijte alespoň na jedné straně spodní skříňky hluboké pouze 40 centimetrů, případně police," radí Drahomíra Rumpelová. Tutéž šířku potřebujete také pro manipulaci s troubou sporáku či pro ukládání nádobí do myčky.

Mimochodem, dostatek místa oceníte i při úklidu, hlavně v případě kuchyně na nožkách. Abyste totiž mohli bez problému vytřít pod nábytkem, potřebujete vzhledem k délce mopu či smetáku volný prostor až 140 centimetrů. Nejde však jen o centimetry před sporákem, ale také vedle něj.

"Ke spoustě opaření dochází jen proto, že není odkladní prostor po obou stranách sporáku," varuje Helena Prokopová, která učí ergonomii na odborných školách pro nábytkáře. Běžně doporučovaným minimem bývá 30 centimetrů široký prostor. Kvůli bezpečnosti malých dětí přišli výrobci s mechanickou zábranou, která vypadá jako malý nerezový "plůtek" kolem varné desky.

Když děti dorostou, zábrana se prostě odstraní. Pro pohodlí a bezpečí dospělých při vaření je doporučená výška varné desky přibližně 15 centimetrů pod úrovní pracovní plochy, tedy asi 10 až 17,5 centimetru pod úrovní ohnuté ruky, abyste dobře viděli i do zadních hrnců a mohli s nimi snadno manipulovat.

CENTIMETRY PRO BEZPEČÍ

* Police či horní skříňky by neměly být vyšší než 190 cm, aby byly dostupné bez použití schůdků (nebo židle), navíc by měly mít šířku jen 15 až 30 cm, aby všechny uložené věci byly dobře viditelné.

* Vzdálenost mezi sporákem a digestoří má být 65 cm v případě elektrické varné desky, u plynové musí být z bezpečnostních důvodů minimálně 68 cm a více.

* U nízko položených dvířek trouby sporáku potřebujete manipulační prostor 120 cm.
Stolování bez rizika

Málokdo si také uvědomí, že při přenášení jídla na podnose do obývacího pokoje či do jídelny by měly mít dveře šířku jeden metr, klasické "osmdesátky" vás už budou nutit k různým eskamotérským kouskům. To je také jeden z důvodů, proč dříve vedly do jídelen dvoukřídlé posuvné dveře.

Dokonce u starých panelákových kuchyní s plochou jen devět metrů čtverečních bývaly dvoukřídlé, byť jen otvírací dveře! Na osvědčené věci se pak bohužel zapomnělo. I kolem stolu potřebujete dost místa. Mezi stolem a kuchyňskou linkou či zdí by mělo být kolem 120 až 130 centimetrů, aby za židlí zůstal průchod široký alespoň 50 až 55 cm.

Dvířka občas bolí
Klasická dvířka u horních kuchyňských skříněk už způsobila nejeden karambol. Řešení? Žaluziová dvířka nebo výklopné typy, jež pružina drží nahoře po celou dobu přípravy jídla.

Vedle bezpečnosti tato dvířka oceníte i z jiného důvodu. Zatímco klasická dvířka musíte neustále zavírat a otvírat, a tudíž se při vaření často zašpiní, žaluzie nebo výklopná dvířka zůstávají čistá. Architekti nabízejí i další řešení prodloužení hloubky pracovní plochy z běžných 60 na 70 až 75 centimetrů. Pak lze horní skříňky zavěsit níže.

Zbavíte se tak nebezpečí zbytečného kontaktu. Pokud chcete zůstat u klasických dvířek, volte v každém případě alespoň závěsy (panty) umožňující otevření dvířek až na úhel 125 stupňů. Ukládání i vyjímání nádobí je pak mnohem bezpečnější než u standardních závěsů s úhlem otevření pouze 90 stupňů. "Ideální jsou takzvané vyklapovací závěsy, protože u nich můžete celá dvířka snadno vyjmout a třeba umýt v dřezu. Právě při čištění pantů a dvířek dochází totiž k častým úrazům," varuje Helena Prokopová.

Proč se ohýbat?
Všude tam, kde je dostatek místa, se doporučuje umístit troubu mezi úroveň očí a pasu. Dno trouby tak bývá ve výšce 115 centimetrů. "I mikrovlnky se vyplatí umístit výš, buď do takzvaného technického bloku nad troubu, nebo pod horní skříňky. Budete mít víc místa na pracovní ploše a i vyjímání nádobí bude bezpečnější. Jen je třeba u návrhu pamatovat na dostatečné odvětrání," radí Drahomíra Rumpelová.

V prodejnách Koryna se s mikrovlnnými troubami postavenými volně na pracovní ploše ani nesetkáte. Personál má i další argument, proč volit vestavěné typy snadnější úklid. Kdo má problémy s páteří, ocení výsuvné police nebo zásuvky s takzvanými plnovýsuvy. Odpadne pracné ohýbání, či dokonce potupné lezení po kolenou, které zná snad každý, kdo hledal něco vzadu v nejspodnější polici.
 
 

Závěsný program v kombinaci hliníku s bukovým dřevem

Autor:




Nejčtenější

Architekti Gregor Pils a Andreas Claus Schnetzer postavili dům z 800 vyřazených...
Geniální ve své jednoduchosti. Na domek stačilo 800 vyřazených palet

Architekti Gregor Pils a Andreas Claus Schnetzer vzali osm set dřevěných palet a postavili z nich plnohodnotný dům. Experimentální projekt je zdarma k vidění...  celý článek

Novou fasádu si ÚPMD opravdu zasloužil. Výměna oken a střechy již proběhla.
Z luxusního sanatoria je největší porodnice. Ale mohl zde být hotel

Impozantní komplex budov pod hradbami Vyšehradu může někomu připomínat luxusní hotel, jinému palác. Sídlí zde však Ústav pro péči o matku a dítě, kde...  celý článek

Na svažující se parcele je za domem navršený umělý kopeček, který umožňuje...
Rodina se usadila v nové vilce. Za domem má navršený umělý kopec

Mladý pár středoškolských učitelů Stephanie van Impe a Kevin De Leu a jejich dvě děti se loni nastěhovali do vysněného domu. Jejich vila stojí v belgickém...  celý článek

Nákladná rekonstrukce statku se povedla.
Manželé zachránili historický statek u Broumova. Trvalo to šest let

Manželé Verstappenovi koupili rozpadlý statek z roku 1863 a vrátili jej zpět do života. Nákladná rekonstrukce se povedla. Historické detaily a původní...  celý článek

Pro podkrovní koupelnu s vanou umístěnou pod šikmým stropem je velmi důležité...
Nápady do malých koupelen šetří prostor a zvyšují i bezpečnost

Vymyslet funkční dispozici jakékoli místnosti na pár metrech čtverečních je oříšek i pro zkušené architekty. Podívejte se na některé nápady, které pomohou...  celý článek

Další z rubriky

Pokud se na pánvi smaží, plocha s patentovanou  úpravou SensoRed je pouze...
Kuchyňské trendy opisují od profesionálů, někdy jde ale jen o módu

Evropa propadla euforii z domácího vaření a pečení. A také nutnosti dodržování pitného režimu. Jen tak si lze vysvětlit letošní nabídku únorového veletrhu...  celý článek

Šedohnědá barva vládla letošnímu veletrhu Eurocucina. Masivní dřevo zde...
Trendy, které u nových kuchyní nepřehlédnete. Vsaďte na šedohnědou

Dubnový veletrh kuchyní Eurocucina v Miláně si letos pro zájemce přichystal několik jasných odpovědí, zejména jak si hlavně italští výrobci představují kuchyně...  celý článek

Na pánvi Speed Professional od WMF lze díky unikátnímu složení vícevrstvého...
10 nejpraktičtějších vychytávek do kuchyně, kterými oslníte i návštěvu

Vaření i stolování chce občas nejen šikovné ruce, ale také chytré pomocníky. Nejlépe takové, kteří umí hned několik věcí a zaberou co nejméně místa. A pamatují...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.