Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vrhli se na přestavbu bytu, který proměnili na designovou lahůdku

  1:00aktualizováno  1:00
Architekti ze španělského studia Miel stojí za perfektní přestavbou bytu v centru Barcelony. Do něho díky vysokým stropům přidali patro a celý prostor přeťali diagonální chodbou. Prosvětlené bydlení získalo punc naprosté jedinečnosti. A to i díky designérským kouskům, kterými je byt zařízený.

Vpravo visí knihovna Bookworm, kterou vytvořil Ron Arad pro Kartell. | foto: Núria Vila a Jordi Canosa

Architektonická dvojice Miguel Angel Borras a Elodie Grammont ze španělského studia Miel říkají, že k nápadu protnout celý byt zcela netradiční diagonální chodbou je inspirovala Descartesova karteziánská soustava souřadnic

Vznikly tak v podstatě dva základní trojúhelníky. První, napravo od vchodových dveří, poskytuje soukromí a zázemí majitelům, levý trojúhelník je takzvaný společenský, určený i pro návštěvy.

Plánek bytu s nábytkem

Plánek bytu s nábytkem

Pohled na diagonální chodbu vedoucí skrz celý byt.

Diagonální chodba protíná celý byt

Víc než sto metrů čtverečních velký byt s vysokými štukovanými stropy, balkonem a terasou získal oproti původní nevhodné dispozici tří průchozích místností dvě samostatné ložnice, dvě koupelny a dostatečně velkou kuchyňkou linku s barem a jídelnou. Dále je v bytě obývací část, čítárna a především dostatek komfortních úložných prostor, které zde před přestavbou zcela chyběly.

Ty vznikly částečně jak v různých nikách, tak především v nově přidaném patře. Do něj lze vystoupat po schodech z obývací části, kde je malá "zašívána" s čítárnou. Druhou možností, jak se do patra dostat, je vylézt po posuvném žebříku z diagonální chodby.

Po schodech z obývací části lze vystoupat do patra, kde je malá "zašívána" s

Po schodech z obývací části lze vystoupat do patra, kde je malá "zašívána" s čítárnou.

Jídelní a obývací část ve společném prostoru nenásilně vymezují zvolené barevné kombinace, ve kterých vždy dominuje určitý odstín, kompaktně doplněný o barvy sousední palety.

Hořčicová je vodicím barevným prvkem v obývacím koutě, zelená zase v jídelně, kde se objevuje na sedácích židlí i na vzoru koberce. Výrazné barvy jsou vybrané velmi citlivě a ač se na první pohled může zdát pravý opak, objevují se jen na malých a vybraných plochách.

Základ v bytě tvoří chladné odstíny bílé a šedé, které protíná jen plechová zlatohořčicová lišta ve výšce 2,2 metru. Opticky vyznačuje prostor přistaveného patra. Kromě estetické a sjednocující funkce má lišta navíc i funkci technickou: kryje kolečkové mechanismy posuvných dveří, odvětrávací systém a rozvody elektřiny.

Z obývacího pokoje je díky řešení diagonální chodby vidět až do předsíně.

Z obývacího pokoje je díky řešení diagonální chodby vidět až do předsíně.

Vzory na kobercích a tvary nábytku jsou inspirovány samotnou Barcelonou, městem Gaudího osobité architektury. Například barevné víry na moderním koberci Swirl od Paula Smithe v obývací části bytu připomínají mozaiky v Parku Güell. Celek působí vesele, živě a svérázně.

Interiér je vybavený jedinečnou směsí moderního a klasického nábytku. Téměř pod každým kouskem je podepsán některý ze slavných a proslulých designérů. V obývacím pokoji je pohodlná sedačka Togo od Michela Ducaroye z roku 1973, která je jednou z vlajkových lodí značky Ligne Roset, a stojací lampa Panthella od Vernera Pantona, kterou vytvořil pro firmu Louis Poulsen v roce 1971.

Polštáře a textilie pochází od mladých barcelonských designérů Lu Ink. Koberec Homegrown green je od designérské dvojice Edward Barber a Jay Osgerby. Na schodišti do patra je dlažba s klasickým perským vzorem. Jeho efekt násobí kombinace se zrcadly na podschodnicích a knihovna zabudovaná do stěny schodiště. Architekti tak objevili další, originální vnímání prostoru.

Okna vedou na úzký balkon. Historické štuky na stropech architekti zachovali a

Okna vedou na úzký balkon. Historické štuky na stropech architekti zachovali a barevně oživili.

Na stěně mezi klasickými francouzskými okny s bíle natřenými dřevěnými okenicemi visí knihovna Bookworm, kterou vytvořil Ron Arad pro Kartell. Barevné barové židle jsou z obchodu Ganduxer 90. Jídelní kout, stůl i židle pochází od Eero Saarinena, který je navrhl v roce 1956. Nad jídelním stolem visí lampa Coderch od José Antonia Codercha z roku 1952.

Kuchyňskou linku vyrobil truhlář na míru podle návrhu designérů studia Miel, stejně jako úložný nábytek v chodbě, v předsíni i v ložnicích. V ložnici doplňuje řadu zvučných jmen Eric Jourdan, který pro Ligne Roset navrhl postel Snowdonia. S bílou, která v jednoduché ložnici převládá, kontrastuje černá plastová židle od Vernera Pantona. Obě koupelny jsou kompletně zařízené výrobky firmy Villeroy & Boch, kuchyň pak od firmy Hansgrohe.

Samotná přestavba bytu stála přibližně tři a půl milionu korun a realizace trvala déle než rok. Majitelé se nastěhovali do nového v roce 2008. Zpočátku designové zařízení neměli, nejprve si sami byt zařídili jednoduchým obyčejným nábytkem. Pro nové vybavení interiérů, které dává prostoru další rozměr, se rozhodli teprve loni.

Autor: pro iDNES.cz


Témata: Bydlení , knihovny


Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.