Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vinotéky v kuchyni. Doma ji může mít každý

  11:00aktualizováno  11:00
Stále více Čechů přichází na chuť vínu. Dobrému vínu. I když jsme samozřejmě stále pozadu za Španěly či Francouzi, mnozí lidé si chtějí kvalitní víno skutečně vychutnat. A to bez správného skladování nejde. Ideální je samozřejmě vinný sklípek. Ten pravý, podzemní si pochopitelně může pořídit jen někdo. Ovšem ten "umělý" – chladicí box na víno – si může domů pořídit prakticky kdokoli.

Vinotéka může být v každé kuchyni | foto: Baumatic

Domácí kabinet vám dá jistotu, že vaše dobré, kvalitní víno bude mít vždy tu správnou teplotu. A nejen to. Zaručí vám, že víno nepřijde ani po dlouhém skladování o své vlastnosti, že se "nezkazí". Podle čeho vybrat domácí vinotéku?

Vínu při dlouhém "čekání na vypití" škodí především špatná teplota, nízká či vysoká vlhkost, různé pachy a velké vibrace. Kvalitní vinotékový box dokáže vaše vína ochránit před všemi těmito nebezpečími.

"Chladničku" na víno si můžete pořídit už za pár tisíc korun, ale pokud chcete, aby vaše vinné poklady byly skutečně jako v pelíšku, budete si muset připlatit. Kvalitní kabinet vyjde na desítky tisíc.

Ochrana před pachy
Levné typy skříní na víno obvykle dokáží udržovat pouze jednu konstantní teplotu. S tím si někteří milovníci vína vystačí. Mají záruku, že jejich oblíbená značka od oblíbeného vinaře vydrží i v suchém panelákovém bytě dlouhé měsíce, aniž by skladování na něm bylo poznat.

Vinotéka může být v každé kuchyni

Ty nejkvalitnější vinotéky pro skutečné fajnšmekry mají speciální boxy pro dosažení různých teplot, a ještě ukazují teplotu na displeji. Mívají i filtr s aktivním uhlíkem, přes nějž cirkuluje vzduch, od kterého se oddělují nežádoucí pachy.

Speciální skleněná dvířka nepropustí UV záření, které může mít vliv na takzvanou degradaci vína. To obyčejné vinotéky také nedokáží.

Kvalitní vinotéka udrží stálou vlhkost na úrovni 70 až 80 procent. Správná vlhkost vzduchu je důležitá k tomu, aby nevysychal korek, který obsah lahve chrání před vším nežádoucím.

Dvě teploty vína
Některé boxy mají i zvláštní oddělení, kam se víno uloží před jeho pitím, aby ze skladovací teploty přešlo na konzumační.

Ideální teplota pro skladování je kolem 12 stupňů Celsia, což je i vhodná teplota pro některé druhy vína. Ovšem některá vína se mají podávat vychlazená v jiných úrovních, proto v některých boxech bývá zóna na temperování.

Správná teplota vína

Červené víno: 15 – 18°C
Růžové, bílé víno: 7 – 12°C
Perlivé víno: 8 – 10°C
Likérové víno: 6 – 8°C
Šumivé víno: 5 – 7°C

Obecně platí, že chladicí skříně na víno by neměly stát v místnostech, kde teplota překračuje 22 stupňů Celsia, nebo je naopak nižší než 10 stupňů.

"V horní části vinotéky by měla být uložena červená vína, uprostřed bílá a ve spodní části perlivá vína," radí prodejce vína Kamil Hořejší.

Jak se vám líbí?
Kromě technických předností a vychytávek ovšem při výběru domácí vinotéky hraje podstatnou roli i to, jak se vám ten který box na víno líbí anebo kam ho chcete dát.

V zásadě existují dva základní typy vinných skříní: volně stojící, anebo vestavné. A pak jsou samozřejmě různě velké a rozličného provedení, s různým designem. Obchody nabízejí dostatečné množství, aby si každý mohl vybrat takový box, který se mu líbí a zároveň zapadá do prostoru, kde je umístěn v kuchyni či obýváku.

Vaše domácí vinotéka vám musí vyhovovat i takzvaně uživatelsky. To znamená, že musí být dostatečně velká, aby se do ní vešly všechny vaše zásoby. Musí být uspořádána tak, aby se vám s lahvemi dobře manipulovalo a nehrozilo nebezpečí, že si ty nejlepší kousky rozbijete.





Nejčtenější

Lamely z kvalitního kompozitu mívají záruku až 25 let. Nevadí jim ani výkyvy
Podvodníci falšují i materiál na terasy. Jak nenarazit

Jaro, slunce, pohoda. Kdo má dům, užívá si ji hlavně na zahradě a pak také na terase u domu. Při jejím pořizování je třeba zvážit výběr materiálů i ochotu...  celý článek

Jde sice zatím jen o plány, ale jsou brány tak vážně, že prezident Le...
Jedinou stavbu Le Corbusiera v Moskvě ohrožuje 58 metrů vysoká věž

Budova Centrosojuzu v Moskvě je symbolem moderní architektury a první velkou veřejnou zakázkou, kterou získal Le Corbusier, jeden z nejznámějších architektů...  celý článek

Nová koupelna je mnohem světlejší a působí elegantně.
Za tři dny a čtyři tisíce korun proměnila starou koupelnu k nepoznání

Barbora se vrhla na proměnu koupelny, která byla celá obložena dlaždicemi zvanými kůže. Ty prostoru vládly téměř 30 let. Byly na podlaze, vaně i všech stěnách...  celý článek

Katedrála Nejsvětější Trojice je kostel polské pravoslavné církve v Hajnůvce v...
Lopaty a míchačky. Poláci za socialismu postavili sami tisíce kostelů

Výstava s názvem Architektura VII. dne v pražském Centru současného umění DOX ukazuje historii kostelů, které byly v Polsku postaveny mezi roky 1945 a 1989....  celý článek

Legionářské vlaky se používaly v letech 1918 - 1920 na transsibiřské magistrále...
Bydlí ve vagonu z legiovlaku. Stavba přišla na milion, vydrží 60 let

Michala, který rád cestuje, nelákalo klasické bydlení. Řešení však rozhodně neviděl v mobilheimu z plastu, na jehož výrobu se používá spousta chemie. Zvolil...  celý článek

Další z rubriky

Pracovní desky z technického kamene jsou odolné i vůči tepelnému namáhání.
Nešetřete na kuchyňské desce, radí ředitel Institutu bytového designu

Čeká vás zařizování nové kuchyně a nechcete, aby na to padly všechny vaše úspory? Nevíte, jak si poradit s malým prostorem? Petr Tschakert, ředitel Institutu...  celý článek

Pokud se na pánvi smaží, plocha s patentovanou  úpravou SensoRed je pouze...
Kuchyňské trendy opisují od profesionálů, někdy jde ale jen o módu

Evropa propadla euforii z domácího vaření a pečení. A také nutnosti dodržování pitného režimu. Jen tak si lze vysvětlit letošní nabídku únorového veletrhu...  celý článek

Šedohnědá barva vládla letošnímu veletrhu Eurocucina. Masivní dřevo zde...
Trendy, které u nových kuchyní nepřehlédnete. Vsaďte na šedohnědou

Dubnový veletrh kuchyní Eurocucina v Miláně si letos pro zájemce přichystal několik jasných odpovědí, zejména jak si hlavně italští výrobci představují kuchyně...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.