Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vinotéka: zbytečný luxus, nebo chytrá investice?

  1:00aktualizováno  1:00
Archivace vín je pro někoho koníčkem a vášní, mnohým se může stát dokonce i zdrojem zisku. Cena archivního vína totiž po letech stoupá i na několikanásobnou hodnotu v porovnání s nákupní cenou.

Vinotéka se může stát i doplňkem interiéru. | foto: Abitare

Ne každý má ale doma podmínky k dlouhodobé archivaci. Ideální vinný sklep má mít konstantní teplotu 10 až 12 °C. To je také teplota, která je ideální pro servírování většiny bílých a růžových vín.

Při archivaci při vyšší teplotě je nutno počítat s tím, že víno bude zrát a stárnout rychleji. Při nižší teplotě pak dochází k vysrážení vinného kmene a barviva u červených vín.

Pro kvalitní zrání je také důležitá vlhkost prostředí - měla by se pohybovat kolem 70 procent. Ve vinném sklepě by mělo být temno a minimum umělého osvětlení, lahve se ukládají naležato. Korek by totiž měl být ve stálém kontaktu s vínem, aby nevysychal.

Mezi další faktory přispívající k pozvolnému stárnutí patří absolutní klid a čistota vzduchu. Kdo by ve sklepě skladoval i brambory a jablka ze zahrádky, vydává se v nebezpečí, že pórovitý korek natáhne do vína nežádoucí pachy.

"Problém je s kvalitou korku. Je ho čím dál méně, takže se stále častěji používají plastové zátky. Mnoho lidí se na ně dívá s despektem, ale i mezi vinaři je vidět, že jim přestávají vadit tolik jako v minulosti. Pořád je to lepší alternativa než nekvalitní špunt z drceného korku, který se hodí jen pro vína určená pro okamžitou spotřebu,“ říká Josef Kalaš z Vinných sklepů Lechovice.

Vinotéka

Sklep v kuchyni

Z předchozího je vidět, že archivování "postaru" je stavebně náročný koníček. Vzhledem k tomu, že vinných gurmánů přibývá (a milovníků laciných krabicových vín ubývá) a ne každý má pro vhodné uskladnění dostatek prostoru, jeví se koupě domácí vinotéky jako zajímavá alternativa.

Stejně jako jiné velké domácí spotřebiče mohou stát vinotéky v interiéru samostatně nebo jsou určeny pro vestavbu do kuchyňské linky. Aby mohly být vinotéky zajímavým prvkem interiéru, mají prosklené dveře a vnitřní police ze dřeva nebo leštěného kovu.

Současné ceny vinoték obvykle začínají na hranici deseti tisíc korun, horní hranice se pohybuje v řádu násobném. Menší modely pojmou třeba "jen" 24 lahví. Většinu nabídky však představují vinotéky pro uskladnění alespoň 50 lahví.

Vnitřní uspořádání některých vinoték umožňuje také uložení již otevřené lahve nebo karafy s vínem. Součástí kvalitní vinotéky je i filtr, který se stará o odstraňování nežádoucích pachů.

Vinotéka

Rozdílné teploty

Při koupi je nutné si ujasnit, jaká vína se budou skladovat, a tomu přizpůsobit volbu přístroje. Existují dva základní systémy chlazení vinotéky: klimatizované a temperované.

V prvním případě se prostor zchladí na teplotu, která se nastaví na elektronickém displeji. Díky fyzikálním zákonům teplý vzduch stoupá nahoru a studený naopak klesá. Proto se teploty v jednom prostoru liší.

U některých přístrojů je rozdíl malý, pouze jeden nebo dva stupně, proto je podobný model vhodný pro uložení jen jednoho druhu vína - bílého či červeného - podle nastavené teploty, jinde může rozdíl dosahovat i čtyř stupňů. V tomto případě lze v horní části skladovat vína červená, v dolní bílá.

Toto dilema odstraňují temperované vinotéky, které umožňují v každé zóně teplotu nastavit individuálně. Nejdokonalejší bývají takzvané vícezónové vinotéky, které mívají několik samostatných prostorů a každý z nich umožňuje libovolně nastavit teplotu od pěti do osmnácti stupňů.

Jejich výhoda spočívá hlavně v tom, že je možné část skříně vyhradit pro dlouhodobé skladování, ostatní prostor pak slouží k uložení vína pro okamžitou spotřebu vychlazeného podle doporučení pro ten který druh vína.

Vinotéka

Bez otřesů

Vinotéka je sice svým způsobem chladnička s prosklenými dveřmi, liší se však konstrukcí. Pro správné dlouhodobé uložení vína je třeba dosáhnout provozu bez vibrací kompresoru.

Tím se podobný přístroj liší od obyčejné chladicí vitríny, v jakých se například v restauracích skladují lahve s limonádami.

Podstatné je i tmavé zabarvení dvířek - jeho úkolem je filtrovat UV záření, které archivaci také nesvědčí. Některé vinotéky také mívají police uložené v kolejnicích, aby při hledání toho správného kousku ke slavnostnímu obědu netrpěly ostatní lahve přerovnáváním.

Výrobci také upozorňují na to, že ač je vinotéka vybavena vnitřním osvětlením, je vhodné ho zapínat jen na dobu nezbytně nutnou. Kdo to myslí s archivací vážně, neměl by přístroj využívat jako zdroj intimního osvětlení v místnosti.

Aby se co nejvíce napodobily podmínky přírodního sklepa, bývají špičkové modely vybaveny i nádržkou na vodu, která by měla zajišťovat optimální vlhkost kolem 70 procent.

Jak víno servírovat   
 Druh vína  Doporučená teplota při podávání vína  Doporučená teplota při konzumaci
Šumivá a šampaňská  5 °C   7-9 °C
 Bílá suchá, mladá a růžová, polosladká a sladká vína a vína pozdních sběrů    7 °C    9-11 °C
Mladá červená, lehká a ovocná    8 °C       10-12 °C
 Velká silná bílá vína    8-10 °C   10-12 °C
Elegantní červená vína    10-12 °C

  12-14 °C

Velká těžká červená vína    12-13 °C  14-15 °C
Červená vína s bohatým obsahem taninu    15-17 °C    18-20 °C
 Stará likérová vína     10-12 °C  13-15 °C

Více se dočtete v časopise Living Kuchyně 2/2008.

Autor:




Nejčtenější

Dostatek přirozeného denního světla a propojení interiéru s exteriérem celý...
Kuchyň z černého dubu, stůl z betonu. Moderní byt je přesto útulný

Nestává se často, aby byt v novostavbě dispozičně odpovídal individuálním nárokům investorů. A už vůbec není běžné, že i když jejich hlavní požadavek zní...  celý článek

Dřevěné dubové podlahy jsou příjemné na dotek i na pohled. Konferenční stolky...
Byt v podkroví, kde nejdražším kouskem je sporák. Manžel rád vaří

Klára s manželem mají rádi město s kavárnami, divadly a místy, kam lze zajít s dětmi. Proto když se naskytla možnost koupit podkrovní byt s terasou v...  celý článek

Nadzemní dráha vede šestým až osmým patrem domu.
Vlak jede středem 19patrového bytového domu. Obyvatelé jsou nadšeni

V Čchung-čchingu na jihovýchodě Číny vyřešili nadzemní dráhu po svém. Nezastavil je ani dům o 19 patrech stojící v cestě a vlakovou tratí ho prostě...  celý článek

Ložnice se od čistých nových prostor odlišuje. David ji zařídil klasickou...
Jak se bydlí sólistům. Zoufalé osamělce nečekejte

David, Eva, Hynek a Karel jsou dospělí a žijí sólo. Co pro ně jednočlenné bydlení znamená, přibližuje kniha Sami doma. Publikace, která vzešla ze studie...  celý článek

Architektka Dagmar Štěpánová ze studia Formafatal se k proměně bytu v...
Nejlepší interiér roku 2016: loft s nábytkem navrženým na míru

Zatímco architektonických soutěží určených stavbám je celá řada, interiéry byly dosud opomíjené. Změnila to až soutěž Interiér roku, kterou pořádá Institut...  celý článek

Další z rubriky

Teplotní sondy dovolují připravit pečínku právě tak, jak potřebujete.
Jak si pochutnat na pečínce a vyhovět i náročným jedlíkům

Dovolená je prý zkouškou partnerského vztahu, Vánoce zase kulinářské zdatnosti. Ale také nervů, hlavně pro toho, kdo si pozval na návštěvu příbuzné či dokonce...  celý článek

Díky speciální technologií ProSense se každá dávka prádla zváží a pračka či...
Jak vyprat rychle, levně a ještě ochránit oblečení před poničením

Zdolat hory prádla, které se v domácnosti každý týden zašpiní, je někdy srovnatelné s překonáním velehor. Jenže stejně jako si horolezci berou na pomoc šerpy,...  celý článek

K troubě se nemá uživatel zbytečně ohýbat, je to nepohodlné a navíc není dobře...
Proč se nemáme ohýbat k troubě, ani když uvnitř voní pečínka či koláč

Bolavá záda a hlavně hodiny strávené v kuchyni. Výsledek? Rodina přejedená vánočním cukrovím. I to bývá výsledek nastavených večerů, kdy se maminka obětuje a...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.