Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Víno: jak si je nejlépe vychutnat

aktualizováno 
Lidí, kteří si rádi dopřejí dobré víno, je v Česku hodně. Ne všichni je však dovedou podávat tak, jak by si zasloužilo. Kdo si večer otevře láhev vína, kterou si ten den přinesl z obchodu, připravuje se o padesát procent požitku, myslí si známý sommeliér Ivo Dvořák.
Víno - (c) profimedia.cz/corbis

Víno - (c) profimedia.cz/corbis - Víno - ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Vínu totiž nesvědčí pohyb, a dřív než půjde do sklenice, musí se trochu „uklidnit“.

A pochopitelně i správně vychladit. Bílá vína uchovávejte v ledničce, červená nejlépe v nejchladnější části bytu, třeba ve spíži, kde je zhruba sedmnáct či osmnáct stupňů.

Bílé chce chladničku
Ke zjištění teploty vína existují speciální teploměry, které se přikládají na lahev. „Teploměr není tak důležitý,“ tvrdí Ivo Dvořák. „Pokud se neservírují nějaká velká vína, není nutné si hrát na jednotky stupňů.“

Bílé víno je nejlepší podávat při teplotě 8 až 10 stupňů, červené snese víc, ale nesvědčí mu tak často mylně uváděná pokojová teplota. Lehčí a mladá červená by měla mít 13 až 15 stupňů, běžná červená kolem 17 a starší plnější vína pak 18 nebo 19 stupňů.

Jinak jsou na tom samozřejmě šumivá vína. Sekty se servírují hodně vychlazené, optimální je teplota 6 až 8 stupňů.

Na sklenici záleží
„Dobrá vývrtka je sice důležitá, ale chuť vína neovlivní,“ říká sommeliér Dvořák. „Ale když si chcete víno pořádně vychutnat, musíte mít dobrou sklenici,“ dodává.

Sklenice na víno by měla být z tenkostěnného a průhledného skla, na tenké a vysoké stopce. Sklenka se vždy drží za stopku, nikoli za kalíšek, aby se víno neohřívalo.

Bílé víno se podává v menších sklenicích, aby zůstalo chladné. Růžová a suchá bílá vína se podávají ve sklenicích s lehce rozšířeným horním okrajem, aby se na jazyku naplno rozvinula jemná chuť.

Červenému vínu nejlépe svědčí širší břichatá sklenka s velkým objemem, v níž se dobře rozvíjí jeho buket. Sekty se podávají ve vysokých úzkých, nebo naopak širokých sklenicích. Skleničky se nalévají maximálně do jedné třetiny, aby se dalo s vínem jemně zatočit a uvolnily se aromatické látky.

Co s otevřenou lahví vína
Kolikrát zůstane doma lahev nedopitá. Co s ní? „Otevřené víno je nutné dát do lednice,“ radí Mária Horňáková ze společnosti Horma, která prodává i stojany na víno.

„Ale i tam brzy začnou probíhat oxidační procesy, které víno rychle znehodnotí.“ Na to však existuje řešení. „Dnes jsou na trhu k dostání vakuové pumpy; víno se uzavře přiloženou zátkou, pumpičkou se odsaje vzduch a může se popíjet zase příště,“ popisuje Marie Slováková z internetové prodejny DoKuchyne.cz.

Pomůcky poloprofesionálů Kdo mívá doma malou zásobičku lahví, měl by si pořídit stojan na víno. Obchody je nabízejí v různých variantách i cenách - dřevěné, kovové i plastové, na tři lahve, ale i na čtyřiadvacet.

Aby lahev na stole jen tak nestála, dají se koupit kovové držáky designového vzhledu. Široká je i nabídka vývrtek a speciálních vinných zátek.

Nejpraktičtější pomocník pro milovníka vína je nejlevnější: vinná nálevka - malé tenké kolečko se svinuté nasadí do hrdla lahve a ani kapka neukápne na ubrus. V obchodech nálevka stojí okolo deseti korun.

Karafa pro červené
Tomu, kdo pije víno častěji, se určitě vyplatí pořídit si domů karafu, speciální nádobu na takzvané dekantování vína.

„Zejména červeným vínům ohromně pomáhá, když je přelijete a necháte takzvaně prodýchat. Potřebují trochu času, aby se připravila a otevřela se nám,“ vysvětluje Ivo Dvořák. „A věřte, že u vín, do kterých investujete sto padesát nebo dvě stě korun, se to vyplatí.“

Autoři:


Témata: Teploměr


Nejčtenější

Uvnitř třípodlažního domu se čtyřmi ložnicemi a čtyřmi koupelnami je kromě...
Rodinné sídlo se utápí v borovém lese. Snový domov je dokonalým úkrytem

V lesích nedaleko litevského Kaunasu stojí vila s bazénem. Oázu z lakované oceli si nechali postavit manželé se třemi dětmi. Uvnitř domu má rodina prostorný...  celý článek

Předpěstovaná vegetační rohož urychluje a usnadňuje pokládku.
Zelené střechy chrání domy před horkem, lze na ně získat i dotaci

Zelené střechy už dávno nejsou ničím výjimečným. Ve svých návrzích je mívají architekti stále častěji, používají se však i při rekonstrukcích a zateplení...  celý článek

Měly to být jednoduché lyžařské chaty, které by se daly rozmontovat a snadno...
Jako z jiného světa. Opuštěná UFO vesnice na Tchaj-wanu roky chátrá

Měly to být jednoduché lyžařské chaty, které by se daly rozmontovat a snadno přesunout na jiné místo. Jak se dostaly z Finska na Tchaj-wan, není úplně jasné....  celý článek

Jezírko z bývalé nádrže tvoří dominantu zahrady.
Rekonstrukce starého stavení je naplněním snu a píle majitelky

Údolí Podolánek na okraji Beskyd patří k místům, které si nelze nezamilovat. A když se zde ještě designérka Daniela Hradilová potkala s bílým stavením z...  celý článek

Mlýn pochází už z roku 1767. Původně dvoupodlažní stavba se během doby...
Unikátní mlýn funguje jako za starých časů, stojí už 250 let

Novou atrakcí pro turisty se v Krkonoších stává Janatův mlýn v Buřanech na Semilsku. Letos slaví 250 let od první zmínky o jeho stavbě, patří mezi národní...  celý článek

Další z rubriky

Kuchyňský ostrůvek ve tvaru písmene Y je příkladem, že v kuchyni se má nejen...
Z digestoře a varné desky se stal jeden spotřebič. To kuchyň změní

Vyznavači spojení kuchyně s obývacím pokojem mohou být spokojeni: architekti i výrobci už s jinou variantou ani nepočítají. Naopak dělají vše pro to, aby se...  celý článek

Kuchyň s kredencí, skříňkou, spižírnou a stolem, buk a plast, 1955 až 1960
Kuchyňská linka má být modrá, odpuzuje prý hmyz. Proměny kuchyně

Nic se nezměnilo v bytě víc než kuchyně. To dokazuje i Muzeum nábytku ve Vídni, kde probíhá výstava Kuchyňský nábytek - Design a historie. Zpracovává téma od...  celý článek

Závěsná lampa Space Time byla představena poprvé v roce 2011 ve Švédsku a od té...
Jak bydlí designér Karim Rashid, který se obléká jen do růžové a bílé

Karim Rashid je jedním z nejplodnějších designérů své generace. Přes tři tisíce jím navržených produktů ve výrobě a 300 významných ocenění spolu s faktem, že...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.