Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Sluší 200 let staré vile bílá krabice? Rodina na to šla chladnokrevně

  1:00aktualizováno  1:00
Rodinné sídlo ve Francii nedaleko Lyonu potřebovalo rozšířit. Početná rodina svěřila svou pohádkovou vilu odborníkům ze studia Playtime Agence d’Architecture a ti pojali přestavbu nečekaným způsobem.

Nová podoba vily z devatenáctého století ve francouzském Saint Didier au Mont d’Or nabírá další kouzelný rozměr po setmění. | foto: © Studio Erick Saillet

Krásná historická vila v městečku Saint Didier au Mont d’Or již byla rodině malá a potřebovala rozšířit. Majitelé vedli dlouho spor o to, jakým způsobem vilu nafouknout a nezničit její šarm, na který byli desítky let zvyklí.

Architektonická dvojice Laurent Mayoud a Nils Degrémont přinesla do letitého sporu úplně nový a svěží vítr.

Navrhli přístavbu v podobě bílého jednoduchého kvádru z perforovaného bíle lakovaného kovu. Vznikl tak subtilně působící pavilon se dvěma prosklenými stěnami, které poskytují příjemné výhledy do nejbližší zahrady i na okolní pohoří. Jsou obrácené k východu a západu, jižní stěna je plně uzavřená.

Fotogalerie

Obytný prostor společenského a relaxačního obývacího pokoje o rozloze 45 metrů čtverečních se elegantní lávkou podařilo propojit s původní vilou, ve které je nadále kuchyňská část s jídelnou. Na přístavbu navazují venkovní terasy s posezením.

Kombinace intimnějších zákoutí s velkým společným prostorem rodině majitelů vyhovuje, široké příbuzenstvo a přátelé se ve vile několikrát do roka scházejí k nejrůznějším setkáním a oslavám.

Nízký pavilon o rozměrech 5,5 × 9,5 metru je jen 3,6 metru vysoký, takže nepřebíjí klasickou hmotu vedle stojící vily a harmonicky ji pouze doplňuje. Vznáší se křehce na ocelových pilotech a působí tak, jako kdyby ke stavbě jen připlouval mezi květinovými záhony a trávou zahrady.

Obyvatelé domu se přístavbou mohou kochat i při pohledu z ložnic v patře vily: na střeše pavilonu dostavěného před necelým tři čtvrtě rokem vzniká zelená střešní zahrada.

Může se hodit

Trnová

Řadovky Trnová u Jíloviště - nízkoenergetické domy v lokalitě Praha - západ.

Více domů k prodeji na Reality.iDNES.cz.

„Největší péči jsme věnovali detailům, ty musely být přísně dotažené do dokonalosti. Takto jednoduchá forma stavby nedovoluje připustit ani malé chyby, okamžitě by vypluly na povrch,“ vysvětlil pro iDNES.cz architekt Laurent Mayoud.

Jednou z hříček je i to, že perforovaný bíle lakovaný hliník stavby právě díky sofistikovaným řezům mění během dne z různých úhlů a světových stran barevný nádech. Ze severu se bílá mění do jiskrných tónů šampaňského, půlměsícová perforace zase z jihu působí stříbrně kovovým dojmem. Celkovým stylem stavby se chtěli přiblížit iluzi lesní chaty. Záměr se vydařil: rodina si prý pochvaluje, že se v domě mezi stoletými platany cítí jako na dovolené.

Půlměsíčková perforace zase z jihu působí stříbrně kovovým dojmem.

Půlměsíčková perforace zase z jihu působí stříbrně kovovým dojmem.

O vybavení interiérů se postarala bytová designérka Véronique Lemaireová. Zařízení ladila do jemných přírodních tónů a vedle nábytku navrženého a vyrobeného přímo na míru danému prostoru vybírala v katalozích prestižních světových značek a designérů.

Zkombinovala všechny dnes již klasické materiály: dřevo, kov, kůži i plast. Okna stíní hedvábné závěsy a na podlaze jsou vlněné koberce. Designérka využila i část původního zařízení kuchyně. Trendy retro nádech interiéru dodává jídelní kout, který je zařízen ikonickými čalouněnými židlemi a stolem s mramorovou deskou, který navrhl finsko-americký designér a architekt Eero Saarinen v roce 1957.

Přírodě ještě o další krok blíž je interiér i díky hravé tapetě v jídelně, která zobrazuje stylizovaný pohled mezi lesní stromy.

Celková cena za prémiovou přestavbu s exkluzivními materiály se vyšplhala v přepočtu k téměř pěti milionům korun.

Líbí se vám bílá přístavba francouzské vily?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:00 29. června 2016. Anketa je uzavřena.

ANO 561
NE 556
Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Pražské architektonické studio mar.s architects se pustilo do proměny...
Stylovou restauraci v Michli zdobí zrárna masa a grafika steaků

Pražské architektonické studio mar.s architects se pustilo do proměny restaurace v pražské Michli. Dock House potřeboval po deseti letech provozu atraktivnější...  celý článek

V přízemním domku uprostřed krásné přírody žijí mladí majitelé od roku 2015.
Radost z terasy jim „kazí“ slunce a vítr. Čeho je moc, toho je příliš

Postavením domu starosti s bydlením nekončí. Majitelé musí řešit zahradu, ale také místo, kde si užijí zasloužený odpočinek. Ideálním řešením bývá terasa s...  celý článek

Modulární dřevostavba jako rekreační ubytování stojí v jihomoravských...
Dřevěné buňky z Česka i ze světa. Zajímavá možnost současného bydlení

Od stavební buňky k trendovému designu. Modulární domy poslouží k rekreaci, ale i k plnohodnotnému bydlení. Hodí se pro nomády, i když většinou je lidé...  celý článek

Na střechu nechal majitel instalovat extenzivní zelenou střechu.
Mladí majitelé museli „ukousnout“ kus kopce, aby měli slunce v domě

Najít vhodný pozemek blízko Prahy a za dostupné peníze, to je hodně těžké. Někdy to znamená v mnohém ustoupit nebo udělat náročné stavební úpravy. To potkalo i...  celý článek

Dům postavila společnost Avanta Systeme na klíč za pět měsíců, má užitnou...
Pro sebe si postavili za pár měsíců dřevostavbu, pro psy zděný penzion

Někdo hledá pro svůj dům pozemek s nádherným výhledem na hory, jiný dává přednost rodnému městu. Manželé Dvořákovi mají své preference nastavené úplně jinak:...  celý článek

Další z rubriky

Společenské patro tvoří jeden velký obytný prostor. Kuchyň s jídelnou od...
Dům zvětšili tak, že do něj vestavěli kostky rozšiřující obytnou plochu

Rodinný dům s dvěma byty postavený v 70. letech prošel celkem třemi rekonstrukcemi. Ta poslední z něj udělala moderní, nadčasové a velmi komfortní bydlení pro...  celý článek

V jedné původní cele je pracovna se stolem v podobě vězeňského lůžka.
Pracovna v cele, obývák v soudní síni. Z policejní stanice je půvabný dům

Opravdu nevšední rodinný dům stojí v hrabství Hertfordshire kousek od Londýna. Vznikl totiž z policejní stanice postavené v 19. století. Nemovitost, kde...  celý článek

Na ulici hledí strohá betonová fasáda, s černým vchodem a rámem balkonu.
Zepředu nic moc. Zezadu neuvěřitelný dům pro rodinu plný překvapení

Pařížský domek si hraje s okolím. Za skromnou uliční fasádou se skrývá přívětivé nádvoří a s ním překvapení, rodinný městský dům pokračuje dalším, větším a...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.