Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Architekti mysleli na zaměstnance, proti hluku nasadili zeleň a panely

  1:00aktualizováno  1:00
Industriální prvky doplněné přírodními, tak vypadá sídlo společnosti Lumius. Architekti namíchali kombinaci betonové šedi a svěží zeleně, a to od exteriéru až po interiér. Dokonale tak propojili průmyslovou oblast Frýdecko-Místecka a přírodu blízkých Beskyd a Palkovických vrchů.

Vstupní atrium firmy, kde dominuje vertikální zahrada a skleněné schody. | foto: Archiv společnosti J. A. P.

Za hlavní konstrukční materiály stavby vybrali autoři návrhu, architekti David Kotek, Ondřej Klimek a Petr Kundrát z ateliéru Projektstudio EUCZ, beton, ocel a sklo. Obvodový plášť stavby tvoří sklovláknobetonové desky doplněné kontaktním zateplením se třpytivým efektem.

Průmyslové ladění budovy doplňují dřevěná okna ve sloupko-příčkovém systému a šedá barva, jejíž odstíny jsou nakombinovány na celé stavbě. Celkový výraz stavby podtrhuje materiálově různorodá parkovací plocha a především velký prostor zahrady, která slouží k relaxaci zaměstnanců během dne.

Zeleň oživila beton

Vertikální zahrady omezují hluk a zlepšují kvalitu vzduchu, především však...

Vertikální zahrady omezují hluk a zlepšují kvalitu vzduchu, především však oživují příjemně prostředí.

Na bohatou flóru narazíme hned po vstupu do budovy. Vertikální zahrada o velikosti téměř 80 m2 v centrální vstupní hale prostupuje i do dalších částí budovy a zpříjemňuje pobyt v nich.

Výrazné použití zeleně v interiérech je velmi důležité. Výzkumy potvrdily, že vertikální zahrady omezují hluk a zlepšují kvalitu vzduchu, snižují totiž obsah škodlivých látek a objem prachových částic obsažených ve vzduchu až o 20 procent, navíc lidé pociťují menší napětí i únavu. A jsou výkonnější! Proto jsou vertikální zahrady v současné době velkým trendem v architektuře i designu. Zažívají velký boom jak u nás, tak ve světě.

Vedle vertikální zahrady představují druhou dominantu hlavního prostoru nápadné skleněné schody. Na vstupní halu s recepcí navazují ostatní prostory, konferenční místnosti, pracovní plocha pro zaměstnance, jejich zázemí i zázemí technické. Celé vnitřní uspořádání odpovídá potřebám investora, je dostatečně reprezentativní a zároveň nabízí podnětné pracovní prostředí.

Klid na práci

Podlahy tvoří epoxidové stěrky nebo dubové lamely. „Stěny jsou z části omítnuté, ale většinu z nich pokrývá obklad, na kterém se střídají akustické sádrokartonové desky se sklocementovými. Obklady jsme zvolili s jasným cílem, a to odhlučnit kancelářské prostory,“ říká jeden z autorů projektu, architekt Ondřej Klimek.

Fotogalerie

Právě důraz na prostředí, v němž se zaměstnanci dobře cítí a pomáhá jim v práci, je pro tuto stavbu typické. Bohužel málokterý investor klade důraz například na odhlučnění místností, což dopadá zejména na pracovníky v kancelářích typu open space.

Tmavou šedou barvu centrálních prostor střídají výrazné odstíny žluté a červené v chodbách ke kancelářím. V reprezentativní části budovy pak můžeme najít i skleněné příčky. Pocitově studené sklo použité na schodišti a balustrádách a tmavou šeď na stěnách centrálních prostor vyvažuje přirozené světlo dopadající ze střešních světlíků, pocitové teplo doplňují dřevěné povrchy na dveřích a podlaze.

Dřevěné prvky dobře korespondují i s pestrou barevností stěn v kancelářské části budovy, a propojují tak veřejné i kancelářské části budovy v jeden celek.

Dveře jako dominantní prvek

Dřevěné dveře jsou v centrální části prodloužené o dřevěný nadsvětlík, v celé budově jsou pak zasazeny do skrytých zárubní. „Hledali jsme takové technické řešení dveří, které bude minimalistické a čisté, aby nenarušovalo, ale naopak doplňovalo námi navržený prostor. Využili jsme skryté zárubně Aktive,“ vysvětluje architekt Klimek.

Kvůli fixnímu nadsvětlíku, který prodloužil více než polovinu dveří v budově do atypické výšky 240 cm, bylo potřeba dodat i zárubně ve stejné výšce. Zároveň se skryté zárubně musely přizpůsobit obkladům, aby vše ideálně lícovalo v jedné rovině.

„Promyšlené řešení vyžadoval fakt, že na zárubně nepřišla tenká omítka, pro kterou jsou primárně koncipovány, ale bylo třeba je připravit na silnější dřevěný obklad. Museli jsme tedy část profilu zárubně odfrézovat, aby tento obklad na zárubni dokonale seděl, a vytvořil tak jednolitý hladký povrch s okolními stěnami, bez toho by umístění skryté zárubně ztratilo smysl,“ vysvětluje Petr Paksi, ředitel společnosti J.A.P.

Stěžejní konstrukční materiály stavby tvoří beton, ocel a sklo.

Stěžejní konstrukční materiály stavby tvoří beton, ocel a sklo.

Celá stavba se rozkládá na úctyhodné ploše 851 m2, přesto nijak nenarušuje okolí, svým konceptem do něj skvěle zapadá a svým propojením industriálních a přírodních prvků je opravdu příjemným místem nejen pro práci.

„Z pohledu technického řešení bylo zajímavé usazení skleněného schodiště do stavby, které jsme vkládali pomocí jeřábu, tehdy největšího v kraji,“ vzpomíná Ondřej Klimek. S lehkým úsměvem prozrazuje i „drobnou“ komplikaci, která nastala: „Horké chvíle jsme ale zažili v momentě, kdy jsme při prvním spuštění závlahy vertikální zahrady doslova vytopili půlku prvního patra stavby.“

Technické údaje stavby

Celková výměra pozemku: 8525 m2

Zastavěná plocha: 851 m2

Konstrukční materiály: beton, sklo, ocel

Technické vybavení domu: Stavba je vybavena fotovoltaickými panely, plynovým kotlem, budují se tři axiální větrné elektrárny na stožárech.

Realizace: 2014 až 2016

Autor projektu: Projektstudio EUCZ

Architekti: Ing. arch. David Kotek, Ing. arch. Ondřej Klimek, Ing. arch. Petr Kundrát

Autoři:


Témata: Hluk, Open space


Nejčtenější

1
Soused má pocit, že ho sledujeme, postavil kolem plotu zástěny

Před pěti lety jsme koupili zahrádku s chatkou a rozpadlým plotem. Časem jsme se rozhodli, že plot postavíme nový, při stavbě jsme museli ale vysekat roští u...  celý článek

Rastr policového systému probíhá celým bytem.
Ze dvou malých bytů vznikl velký obytný prostor s posuvnými stěnami

Udělat ze dvou menších bytů jeden větší. To bylo přání mladého páru, který měl k dispozici dva byty v horním ustoupeném patru pražského činžovního domu z 20....  celý článek

Kromě „hlavního“ domu si nechala rodina postavit i saunový domek a také dům pro...
Recept na stres z práce? Víkendový dům v lese s výhledem na jezero

Srubový dům si nechal postavit úspěšný helsinský manažer Tuomas na venkově, aby mohl se svoji rodinou trávit volné chvíle v přírodě. Pojal jej pouze jako druhé...  celý článek

Hodně denního světla bylo podmínkou při návrhu dvojpodlažního duplexu. Stejně...
Předělali stoletý dům v Praze. Obrazovou galerii mají i na schodišti

Paříž, Londýn, New York, Indie, Nový Zéland, Vietnam, to není žádná nabídka cestovní kanceláře, ale města a země patřící k životům Moniky a Michaela...  celý článek

Třiatřicetiletý řemeslník pracoval na přeměně šest měsíců.
Starý box na přepravu koní přestavěl na bydlení se záchodem a sprchou

Dean Crago předělal třicet let používaný box na přepravu koní na plnohodnotné bydlení. Třiatřicetiletý řemeslník pracoval na přeměně šest měsíců. Nejvíc práce...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.