Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Místo stodoly mají útulný domov. Chytrý dům si větrá sám podle potřeby

  1:00aktualizováno  1:00
Postavit nový dům na místě bývalé stodoly v centru malé rakouské vinařské vesničky Auersthal nebylo jen tak. Hlavní ulici lemují tradiční domy a vinné sklípky. Moderní bydlení na tradici odkazuje, ale jinak se drží moderních trendů maximálního osvětlení a otevřenosti.

Dostatečné prosvětlení domu zabezpečuje velká svislá prosklená plocha na jižní straně domu, ale také dobře rozmístěná střešní okna. | foto: Jörg Seiler

Pro vesnici v oblasti Weinviertel je i dnes typická hustá a uzavřená zástavba v centru, nádherná hlavní ulice lemovaná vinnými sklípky a mírná, kopcovitá okolní krajina. Na okraji obce, sevřená mezi okolními budovami, zůstala zachována stodola typická pro zdejší region, bohužel ve špatném stavu.

Do ulice směřovala nevyužívaná stodola zdí s posuvnými dveřmi.

Do ulice směřovala nevyužívaná stodola zdí s posuvnými dveřmi.

Rodina Döllinger-Tsaových ji musela nechat zbourat a postavit si nový dům propojený s domem rodičů. Jelikož jsou to lidé se živým zájmem o architekturu, vytyčili si náročný úkol postavit moderní dům respektující důsledně okolí.

Nakonec rodina narazila na architekta Martina Rührnschopfa, který má na svém kontě různé projekty v okolí Vídně a je znám citlivým přístupem a ekologickou architekturou vhodnou pro danou oblast.

Po důkladné analýze blízkého okolí bylo v rámci workshopu „simultanplanning“ zpracováno několik variant, což umožnilo dojít k řešení dokonale sladěnému s architekturou obce Auersthal.

Moderní a přitom ve venkovském stylu

Fotogalerie

„Tímto způsobem vznikl dům, který není moderní, studeně působící kostka, ale ani klasické venkovské stavení se zlatými příčkami v oknech a polystyrenovou fasádou,“ pochvaluje si architekt Rührnschopf.

Na místě staré stodoly vytvořil architekt dům, který svým vzhledem připomíná původní venkovskou budovu, avšak v moderním provedení.

Je harmonicky zapracován do řady domů a propojený s domem rodičů. Z domu „Zu-haus“ vyzařuje přívětivá jednoduchost, která byla po celá staletí typická pro zdejší region a vytvářela jeho kulturní krajinu.

Byly dokonce zachovány a nově zapracovány i tradiční funkční prvky jako větrací štěrbiny a posuvná vrata stodoly. Nové posuvné „dveře“ kromě toho umožňují otevřít dům na straně do ulice, nebo jej naopak zavřít.

Může se hodit

Ekovily Nymburk

Ekovily Nymburk

Ekovily Nymburk - ekologické vily s dostatkem vzdušnosti, světla a soukromí.

Více na Reality.iDNES.cz.

Kdykoli tak lze dům otevřít do zahrady, tím se vnitřní prostor přirozeně propojí s okolní přírodou. Sousední dům pak navíc chrání před větrem, zvědavýma očima a hlukem.

V přízemí najdete šatnu, toaletu a prostornou obývací kuchyň s jídelnou, to vše se stejným povrchem z voskovaného betonu. Vhodné vnitřní uspořádání eliminuje jinak časté nevyužité prostory, subtilní schodiště nezatěžuje prostor zbytečnou hmotností.

Umělecky provedené schody totiž nechal architekt zabudovat do obytného prostoru jako jeho vizuální součást; jde o jednoduché schodiště vedoucí do patra. Tam je chodba, ložnice a koupelna.

Tříčlenná rodina se psem si dům zařídila s použitím starých i nových prvků.

Tříčlenná rodina se psem si dům zařídila s použitím starých i nových prvků.

Horní patro pojal jako otevřený prostor. Funguje jako skrýš pro dceru, která si zde může hrát, spát a odpočívat. Šikmé plochy vytvářejí strukturu obytného prostoru a zároveň komunikační osy, takže obyvatelé domu na sebe vidí z různých úrovní a z místnosti se tak stává jakési náměstí.

Velkoryse pojaté posuvné dveře v přízemí vizuálně propojují vnitřek domu se zahradou. Střešní balkon umožňuje doširoka otevřít střechu a nabízí výhled do kopcovité krajiny. Za jasných dnů je v dálce vidět i vrchol Schneebergin.

Denní světlo

Hlavním cílem bylo zajistit v obytných prostorách dostatečný přísun denního světla i během zamračených dní, které jsou zde na podzim a v zimě poměrně běžné. Dostatečné prosvětlení zabezpečuje velká svislá prosklená plocha na jižní straně domu, ale také dobře rozmístěná střešní okna.

Schody vyrobil zručný řemeslník na zakázku.

Schody vyrobil zručný řemeslník na zakázku.

Díky chytrému využití světla proudícího shora se světlo dostane skrze patro i do středních částí přízemí, které je tak rovnoměrně prosvětlené. Právě rovnoměrné prosvětlení je jedním z nejdůležitějších faktorů, díky němuž celý vnitřek domu působí velkorysým, otevřeným a přívětivým dojmem.

Světlo dopadající shora, takzvané zenitové světlo, je za zamračeného dne třikrát intenzivnější než světlo přicházející fasádním okny ze stran. Dokonalá interakce mezi svislou prosklenou plochou a střešními okny v kombinaci s bílými stěnami a dřevěnou i betonovou podlahou vytváří fascinující světelnou atmosféru.

Větrání díky komínovému efektu

Architekt už od počátku počítal s ideálním rozmístěním otvorů pro přívod a odtah vzduchu v podobě fasádních a střešních oken. Výsledkem je komínový efekt, který zaručuje maximální účinnost větrání bez spotřeby energie.

Stavebníci i architekt se nebránili použití inovativního principu větrání s použitím automaticky řízeného otevírání a stínění oken. Fasádní okna se skrytým motorem, který není vidět zevnitř ani z venku, fungují jako otvory pro přívod vzduchu. Střešní okna Velux Integra mají také skrytý motor a zajišťují odvod vzduchu.

Architekt Rührnschopf těmto větracím otvorům říká „klimatické poklopy“. Jde o automatický systém přirozené ventilace, který minimalizuje nutnost použití dalších technologií.

Nové posuvné „dveře“ umožňují otevřít dům na straně do ulice, nebo jej naopak zavřít.

Nové posuvné „dveře“ umožňují otevřít dům na straně do ulice, nebo jej naopak zavřít.

Dostatečná ventilace i chlazení jen pomocí oken

Během topné sezóny a přechodných období vysílají čidla koncentrace CO2 instalovaná na různých místech signál elektricky ovládaným oknům, kde se mají otevřít.

Tak lze během topné sezóny snadno odvětrávat různé prostory domu tak, jak doporučuje vědec specializující se na hygienu Peter Tappler z IBO Innenraumanalytik: větrání nesmí být přehnané (aby nedocházelo ke ztrátám cenné energie na vytápění a k vysoušení vnitřního ovzduší), ani nedostatečné (z hygienických a zdravotních důvodů).

V létě jsou čidla koncentrace CO2 jednoduše vypnutá a systém přejde do režimu chlazení přirozenou ventilací. Ten využívá jednoduchého fyzikálního principu: nočního chlazení pomocí přesně cílené ventilace. Bez ohledu na to, zda jsou obyvatelé doma nebo ne, otevře integrovaný časovač automaticky okna ve 22 hodin večer a v 7:30 ráno je zavře.

Chlazení přirozenou ventilací umožňuje během noci ochladit ty části domu, které se během dne ohřály. Tento způsob větrání okny nevyžaduje žádnou energii, protože jde o pasivní systém, a výrazně přispívá k příjemnému vnitřnímu prostředí v domě během léta.

První zkušenosti s automatickým větráním okny

Cílem technologie použité při stavbě domu bylo najít jednoduché, ale efektivní technické řešení. Jinými slovy: uživatelsky příjemný koncept bez náročných technologií.

Vnitřní ovzduší

Koncentrace CO2 ve vnitřním prostředí byla stále výrazně pod hranicí 1000 ppm. To odpovídá definici „zvláště vysoké kvality vnitřního ovzduší“ podle normy ÖNORM EN 13779. V letním režimu se chlazení přirozenou ventilací též osvědčilo, protože zajišťovalo vyváženou a příjemnou vnitřní teplotu.

Plášť domu s účinnou tepelnou izolací tak zadržuje v domě teplo. Cílené využití solárního zisku z prosklené plochy na jižní straně domu v kombinaci s jeho tepelnou kapacitou omezuje na minimum nutnost dalšího vytápění.

Zdrojem tepla je stávající plynový kondenzační kotel v sousedním domě rodičů a kamna na dřevo v dolním obytném prostoru. Teplo se rozvádí nízkoteplotním podlahovým a stěnovým systémem. Uměle regulovaná ventilace nebyla použitá záměrně, místo ní funguje automatické větrání pomocí oken.

Ochrana před letním vedrem

Masivní štítové stěny a betonové podlahy v přízemí mají velkou tepelnou kapacitu a díky tomu výrazně zpomalují ohřívání místností. Účinné venkovní stínění chrání dům před přehříváním během letního období. Místnosti ale nelze v tomto období zcela zatemnit; musí v nich být přijatelný přísun denního světla.

Majitelé využili i starší kusy nábytku včetně pianina.

Majitelé využili i starší kusy nábytku včetně pianina.

Jako velmi inteligentní a účinné řešení se osvědčilo použití plachty, která chrání terasu před sluncem a zároveň stíní obytný prostor. Na straně do ulice zajišťují ochranu před ranním sluncem, které může být v létě velmi intenzivní, lamely na stodolových vratech. Střešní okna jsou osazena průsvitnými elektrickými žaluziemi, které jsou naprogramovány tak, aby se v létě po ránu automaticky zatáhly.

Systém chlazení přirozenou ventilací během noci zajišťuje výrazné ochlazení těch částí domu, které se během dne silně ohřívají. Jde tedy o nedílnou součást celého konceptu ochrany před letním vedrem. Součástí konceptu spotřeby energie je i venkovní prostor. Strategické rozmístění listnatých stromů vytváří v létě přirozený stín a specifické mikroklima.

O projektu

Podlahová plocha: 129 m2
Statika: Zwang GesmbH, Bockfließ
Projekt a koncept stavební technologie: Martin Rührnschopf architecture, 1130 Vienna
Projekt denního osvětlení: Velux Österreich GmbH, Wolkersdorf
Projekt ventilace: Velux Österreich GmbH, Wolkersdorf
Stavební koncept: Active House Standard
Období výstavby: 2012 až 2013
Hrubá stavba: Eder Bau GmbH, Zistersdorf
Dřevěné konstrukce a střecha: Zwang GesmbH, Bockfließ

Autoři:


Témata: Bydlení


Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.