Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Venkovský dům promýšleli do detailu. Vyhráli s ním v evropské soutěži

  1:00aktualizováno  1:00
Majitelé zvolili klasiku, přízemní dům s tradičními tvary. Nešetřili na vyspělém technickém vybavení, dopřáli si moderní a útulný interiér. Originální řešení stropů s využitím sádrokartonu posunulo dům na první příčku mezinárodní soutěže.

Tradiční venkovský tvar domu s šikmou střechou, v němž architekti použili moderní řešení a materiály. | foto: Tomáš Dittrich

Kdyby Vendula s Miroslavem stavěli někdy v budoucnu třetí dům, byl by podle jejich slov a s trochou nadsázky dokonalý. "Určitá řešení jsme si vyzkoušeli v bývalém domě a některým jsme se tentokrát snažili vyhnout. Zvolili jsme venkovskou tradiční stavbu se šikmou střechou, nechtěli jsme žádný bungalov. Přáli jsme si dům ve tvaru písmene U, který jsme si na předešlém malém pozemku nemohli dovolit," upřesňují manželé.

Protože byli zvyklí na prostředí menší obce na předměstí Plzně, místní krajinu, báječné výhledy a v neposlední řadě příjemnou dostupnost centra, byli rádi, že se jim povedlo ve stejné lokalitě a jen o několik ulic dál koupit zajímavý pozemek.

 Půdorys přízemní stavby do U tvoří otevřené atrium s bazénem. Šedé plastové

Půdorys přízemní stavby do U tvoří otevřené atrium s bazénem. Šedé plastové rámy velkých oken ladí s výraznou barvou fasády, na které je použita kombinace omítky a imitace kamenného obkladu.

Měli velké štěstí i při výběru a spolupráci s architekty. Pod výbornými návrhy domu i jeho okolí jsou podepsáni Jaroslav Mudra a Václav Svejkovský. Přednosti domu i zahrady si oba manželé spolu s mladším ze dvou synů užívají víc než dva roky.

Jde to i bez schodů

Miroslav podniká řadu let ve stavebnictví, prioritou tudíž pro něj byla kvalita. Sám odborně dohlížel na přípravu projektu a na dva roky trvající výstavbu. Navrhl rozvody vody, topení, jeho chloubou je perfektně vybavená kotelna.

Fotogalerie

Kromě toho si přál obytnou místnost otevřenou do krovu a saunu navazující na bazén. "Když bude v domě schod, tak projekt nezaplatím," přibližuje majitel s úsměvem důležitý požadavek bezbariérovosti. Polovina přízemního domu je přesto podsklepena a kromě kotelny se do suterénu vešel sklad a vinotéka.

Vendula preferovala na rozdíl od svého muže velkou koupelnu a obývací pokoj a oproti trendu propojených místností si přála oddělit kuchyň. Architekt použil celoskleněné posuvné dveře s efektní pískovanou nalepenou fólií, čímž splnil zadání a zároveň interiér nepřipravil o světlo. "Nejraději sedíme v obývacím pokoji či na terase a pozorujeme západ slunce," chválí výhledy Vendula. Uvnitř domu je ale také na co se dívat.

Velký prostor tu dostal sádrokarton. Autor návrhu překonal zemskou přitažlivost a povýšil technologické možnosti suché výstavby. Podle odborné poroty prvky jakoby levitují.
Řešení členitého stropu a plošného osvětlení, které realizovala firma Jiřího Breburdy, získalo 1. místo v soutěži Rigips Trophy a reprezentovalo Českou republiku v Amsterodamu.

Otevřením do krovu se podařilo zvětšit obývací pokoj. Posuvný žebřík umožňuje

Otevřením do krovu se podařilo zvětšit obývací pokoj. Posuvný žebřík umožňuje přístup i ke štítovým oknům. Členění stropu i řešení osvětlení místnosti s využitím sádrokartonu dodalo interiéru nevšední atmosféru. Plovoucí podlahu z lamina v dekoru zebrano (AXIS) použil architekt i jako obklad krbového tělesa.

Nábytek na míru se vyplatil

V nekonvenčním interiéru nechybí do detailu promyšlený nábytek na míru, jejž vyrobily firmy Kypr a Kydlíček. K útulné atmosféře přispěla i volba osvětlení. Architekti zkombinovali stropní, nástěnná a bodová světla, doplnili je nepřímým a podlahovým osvětlením.

Může se hodit

Postavte si i vy dům přesně podle vašich potřeb a představ. Vysněný pozemek najdete na Reality.iDNES.cz.

Původní představu černobílého základu majitelka postupně oživila barevným červeným akcentem. Řadu doplňků, koberec a atraktivní tapety objevila v plzeňském studiu Linie design studio, které se postaralo o zastínění některých oken. 

Projektantům se povedlo perfektně zhodnotit dva a půl aru velký pozemek, který nenásilně splývá s okolní přírodou. Pěknou zahradu může rodina vnímat i uvnitř domu díky velkým oknům. Zahradní architektka Jana Kadlecová zvolila nižší zeleň, jež vytváří celoroční kulisu a nebrání výhledům do krajiny. Podle manželů je zahrada mixem šumavského lesa a atmosféry Středomoří, v němž nechybí koliba s krbem, krytý bazén i whirlpool.

Kuchyň do "U" byla vyrobena na zakázku (Kuchyně Kydlíček) a od obývacího pokoje

Kuchyň do "U" byla vyrobena na zakázku (Kuchyně Kydlíček) a od obývacího pokoje ji dělí posuvné skleněné dveře. Nábytek z lamina doplňuje dýha zebrano pod sklem obkladu nad pracovní deskou.

Slovo autorů

Václav Svejkovský si pohrál s chodníčky a zkombinoval dlažbu, betonovou imitaci kamene i přírodní žulu rozdílné velikosti, čímž vymezil jednotlivé komunikační plochy. Majitelé sami vybírali kámen v lomu ve Velkých Hydčicích. Malé kamínky báječně oživily meandry záhonů, velké kameny tvoří dekorativní solitéry. Obklad z umělého kamene se uplatnil v interiéru i venku, jeho rustikální povrch totiž příjemně "ruší" velké hladké plochy stěn a fasády.

Jaroslav Mudra: "Majitelé znali mou práci z realizace návrhu jejich horského bytu. Oslovili mě, abych vypracoval kompletní návrh interiéru a fasády domu. Připravil jsem vizualizace, zohlednil přání obou manželů, vybral barvy, materiály a osvětlení. Interiér pro mě neznamená položený koberec, centrální osvětlení a navezený nábytek.

Druh stavby

přízemní částečně podsklepená zděná novostavba
užitná plocha:400 m2
vytápění: tepelné čerpadlo s třemi zemními, sto deset metrů hlubokými vrty, v domě je použita kombinace podlahového a stěnového topení (Gabotherm), které v zimě topí, v létě chladí

Snažím se pokaždé vše promyslet, zkomponovat a propojit vnitřek budovy s okolím, věnuji pozornost osvětlení umocňujícímu náladu a zvýrazňujícímu tvary a barvy. Základem je dobrý nápad, řešení by mělo odrážet osobnost uživatelů, ale i estetický cit architekta.

Dokončení zakázky přerušila má dlouhodobá hospitalizace. Děkuji kolegovi Svejkovskému, který ctil původní návrh, pokračoval v řešení, jež konzultoval, a zakázku dokončil. "

Václav Svejkovský:  "Do řešení jsem se zapojil až v průběhu hrubé stavby, navázal na dobře připravený koncept kolegy Mudry a od majitelů jsem dostal plnou důvěru. Dům je prošpikován moderní technikou, tudíž jsem se snažil o originální návrh interiéru a harmonické vyvážení s exteriérem.

Prostorná koupelna s plochou 20 m2 sousedí se saunou a atriem s venkovním

Prostorná koupelna s plochou 20 m2 sousedí se saunou a atriem s venkovním bazénem. Akrylátová vana RIHO podsvícená LED pásky .

Veškerá řešení vyžadovala promyšlenou přípravu. Výzvou byl obývací pokoj s nevšedním použitím sádrokartonu, členěnými podlahami, střídajícími se materiály, sedm metrů vysokým krbem, či nábytkem vyrobeným na míru. Velké množství technologie bylo nutné zakrýt falešnými policemi. Myslím, že hodiny přesvědčování, vysvětlování a vytváření atypických prvků přímo na stavbě stály za to."

Autoři návrhu

Mgr. Jaroslav Mudra (1963)
• po gymnáziu se věnoval rekonstrukci památkových měst v SÚRPMO Praha
• 1990 – absolvent Pedagogické fakulty v Plzni
• 1993 – zakládá ateliér M Design studio Plzeň, navrhuje rodinné domy včetně interiérů, rekonstrukce a objekty veřejné sféry, projekty zpracovává ve 3D projekci (fotorealistický rendering poskytuje ucelenou prostorovou představu o barvách, materiálech a osvětlení), věnuje se malbě a digitální grafice

Ing. Václav Svejkovský (1957)
• absolvent elektrotechnické fakulty ČVUT, studium na UMPRUM
• od roku 1991 podniká v bytovém designu, navrhuje interiéry, projektuje rodinné domy, zahrady i stavby veřejné sféry

Tip pro ostatní

Detail pochozí skleněné části podlahy v předsíni

Detail pochozí skleněné části podlahy v předsíni

V domě přitahuje pozornost mnoho zajímavých řešení. Nejvíce nás zaujaly pochozí podlahy z bezpečnostního skla Connex s osvětlenou iluzí mořského dna pomocí LED pásků. Manželé si přivezli inspiraci, mušle a kamínky z dovolené.

Spolu s Václavem Svejkovským vytvořili v písku s různou zrnitostí pomocí obyčejného hřebenu a špachtle efektní dílo, které navíc výborně člení dlouhou chodbu.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení č. 2/2012.

Autor:




Nejčtenější

Stačila chvilka a sousedům v bytě pod Markem tekla ze stropu voda.
Sousedé nás již devětkrát vytopili. Peníze od nich nikdy nedostaneme

Bydlíme 45 let v panelovém domě. Před lety koupil byt nad námi šikula, který nemovitost ve špatném stavu začal ihned pronajímat. Nájemci se střídají a nám od...  celý článek

Aneta Dvořáková získala za „Párání“ ocenění Special Mentions  v kategorii...
Česká studentka vyhrála za „Párání“ prestižní světovou soutěž

Aneta Dvořáková, studentka Ateliéru textilní tvorby VŠUP v Praze, vyhrála cenu v rámci soutěže Young Creations Award. Akce pro mladé tvůrce se uskutečnila v...  celý článek

Velkoformátová posuvná stěna na jižní straně fasády zprostředkovává vstup na...
Dům v prudkém svahu v lese má místo zahrady obrovitou terasu

Pro svou pětičlennou rodinu postavil architekt Eric Grondal dům na hodně obtížném místě. Na první pohled stavba působí spíš jako překážka, přesto v okolním...  celý článek

Britská stanice Halley stojí na hydraulických nohách umístěných na obřích,...
Antarktida láká. Postavit zde okázalou budovu je jako vztyčit vlajku

Desítky let sloužily v Antarktidě jako jediné lidské příbytky prosté dřevěné chaty. V posledních letech se ale státy předhánějí, kdo na nejchladnějším,...  celý článek

Vodárenská věž z 19. století slouží pro bydlení již více než 100 let.
Bydlení ve vodárenské věži: spousta schodů, skříň zde nepostavíte

Vodárenská věž vznikla už v roce 1891 jako zásobárna vody pro panské sídlo Grace Mansion, které navrhl William Stanton. Právě jeho vodárna zaujala tak, že ji...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.