Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vyhrajte parní troubu či další ceny. Stačí 5 správných odpovědí

  1:00aktualizováno  1:00
Za trest na pekáč! Důvody, proč se peče svatomartinská husa, se různí, shodují se však v jednom - pro husy je to trest za jejich nepěkné chování. Možná si ale chtěli lidé jen pochutnat na něčem dobrém. Zkuste to i vy. Vyzkoušejte si i náš test, vyhrajte multifunkční parní troubu, kuchyňského robota Assistent či kuchařský kurz.

V naší soutěži Staňte se králem kuchyně si můžete vyzkoušet “svatomartinský” recept, který lze označit za zdravý: pečená husí stehna s teplým salátem z černé čočky.

Jan Kvasnička

Absolvent Kulinářské akademie Asociace kuchařů a cukrářů ČR, medailista tuzemských soutěží Gastro junior (2001 až 2003). Jednatřicetiletý šéfkuchař restaurace AvantGarde má za sebou působení v Zdenek ́s Oyster Baru v Malé Štupartské, v restauraci Kampa Park, Villa Richter i ve Francouzské restauraci Obecního domu. Absolvoval i stáž v tříhvězdičkové michelinské restauraci Aqua v německém Wolfsburgu.

Výrazně ho ovlivnila Austrálie, kde pracoval ve špičkových podnicích (Forty One či Iceberg v Sydney). Má rád moderní zdravou kuchyni i kombinaci různých kuchyní.

Ne každý si totiž troufá upéci (či sníst) celou husu. Čeho se vyvarovat? Třeba častého či dlouhého otevírání trouby.

“Teplota uvnitř trouby může klesnout až o 25 stupňů Celsia a může trvat i deset minut, než se znovu vyhřeje na původní teplotu. Tento pokles stačí na to, abyste si zbytečně prodloužili čas pečení,” upozorňuje například Pavel Voska, produktový manažer Kitchen společnosti Electrolux.

Radí proto používat teploměr nebo sondu do masa, nebo dát přednost při nákupu trouby rovnou provedení s teplotní sondou. Tyto inteligentní trouby se po dosáhnutí požadované teploty uvnitř masa samy vypnou, a maso je tak upečené přesně podle vašich představ. V manuálech těchto spotřebičů najdete i potřebné tepelné hodnoty, jaké má dané maso mít.

Fotogalerie

Nikdy nespěchejte s masem na talíř. Pořekadlo „žádná kaše se nejí tak horká, jak se uvaří“ lze chápat i doslova. Není dobré jídlo krájet a servírovat hned, jak jej vytáhnete z trouby.

Pokud chcete, aby pečeně nebo drůbež byly pěkně šťavnaté, nechte je před porcováním a servírováním několik minut odpočívat.

Když maso vyndáte z trouby, tak se totiž ještě několik minut dopéká, jeho teplota může stoupnout až o deset stupňů, i když je už z trouby venku. Pokud je začnete okamžitě řezat, šťáva vyteče ven a maso bude suché. Když ho necháte trochu vychladnout, maso bude šťavnatější.

Zde odpovězte na pět otázek a vyhrajte parní troubu

Čas odpočinku bývá různý. Pro pečené stehno stačí pět minut, celá husa potřebuje “odpočinek” 20 a někdy až 30 minut. Maso lze přikrýt alobalem, aby tolik nevychladlo. Nebo se vyplatí trouba (například Electrolux EOB8851AOX), která udrží teplotu pokrmu na 65 stupních Celsia.

Pečená husí stehna na tymiánu a teplý salát z černé čočky

Pečená husí stehna na tymiánu a teplý salát z černé čočky

Pečená husí stehna na tymiánu a teplý salát z černé čočky

Počet porcí: 4
Režim: Horká pára interval Plus
Teplota: 130 °C
Čas pečení: 2 hodiny 20 minut
Ingredience:
4 husí stehna (nebo celá husa)
čerstvé snítky tymiánu
sůl
Na čočkový salát:
200 g černé čočky Beluga nebo drobné zelené čočky
2 šalotky
1 mrkev
100 g řapíkatého celeru (oloupaného)
2 rajčata (spařená a oloupaná)
2 stroužky česneku
2 lžíce másla
1 lžíce balsamikového octa
sůl, pepř

Husí stehna osolíme, posypeme lístky čerstvého tymiánu a necháme při pokojové teplotě   hodinu odpočívat.

Husí stehna osolíme, posypeme lístky čerstvého tymiánu a necháme při pokojové teplotě hodinu odpočívat.

Na másle opečeme najemno nakrájenou mrkev, celer a šalotku. Přimícháme nakrájený česnek a lehce orestujeme.

Na másle opečeme najemno nakrájenou mrkev, celer a šalotku. Přimícháme nakrájený česnek a lehce orestujeme.

Husí stehna osolíme, posypeme lístky čerstvého tymiánu a necháme při pokojové teplotě hodinu odpočívat. Poté stehna položíme na rošt, pod který dáme plech, aby měla kam odkapávat šťáva vypečená z husího masa. Vše vložíme do trouby nastavené na režim Horká pára interval Plus 130 °C a na čas 2 hodiny 20 minut.

Než bude maso hotové, připravíme si čočkový salát. Čočku propereme, dáme do studené vody a vaříme do měkka (přibližně 20 až 30 minut). Jakmile bude uvařená, scedíme ji a trochu vody si necháme stranou.

Na másle opečeme najemno nakrájenou mrkev, celer a šalotku. Přimícháme nakrájený česnek, lehce orestujeme a vlijeme vodu z čočky, kterou jsme si dali stranou. Zeleninu krátce podusíme a přidáme i samotnou vařenou čočku. Rajčata zbavíme středů, nakrájíme na kostičky a přihodíme k čočce. Dochutíme balsamikovým octem, solí a ještě rychle prohřejeme. Podáváme s upečenými husími stehny.

Salát z čočky nandáme na talíř a přidáme stehno a ozdobu.

Salát z čočky nandáme na talíř a přidáme stehno a ozdobu.

Bližší podmíny soutěže Staňte se králem kuchyně

Od 13. října do 3. listopadu přináší web Bydlení.idnes.cz ve spolupráci s firmou Electrolux soutěž, jejíž součástí jsou zajímavé recepty a informace k vaření páře, na indukci i k využití kuchyňského robota. V článku 3. listopadu si můžete vyzkoušet, co jste si zapamatovali: stačí odpovědět správně na pět otázek v testu (u každé budete mít tři možnosti). Vedle článků můžete pro správné odpovědi využít i webové stránky www.pecemevpare.cz nebo Electrolux.

Deset vylosovaných (k zařazení do slosování je podmínkou odpovědět správně na všechny otázky) pak získá atraktivní ceny:

1. místo: vestavná trouba Electrolux EOB8751AOX v hodnotě 24 990 Kč vč. DPH
2. místo: kuchyňský robot Assistent EKM4300 v hodnotě 10 990 Kč vč. DPH
3. až 10. místo - voucher pro jednu osobu do kuchařské školy Electrolux AvantGarde v hodnotě 1 990 Kč vč. DPH
Více o podmínkách soutěže zde.

Hlavní výhra v soutěži: vestavná trouba Electrolux EOB8751AOX v hodnotě 24 990 Kč. Má tři stupně vaření v páře, včetně 100% čisté páry, díky kterým můžete zvolit ten správný pro každé jídlo. Je o 10 % energeticky úspornější než spotřebiče energetické třídy A. To proto, že je její vnitřek velmi dobře odizolovaný a vícevrstvé sklo dvířek s teplovzdorným pláštěm zajišťuje dodatečnou ochranu proti úniku tepla.

Hlavní výhra v soutěži: vestavná trouba Electrolux EOB8751AOX v hodnotě 24 990 Kč. Má tři stupně vaření v páře, včetně 100% čisté páry, díky kterým můžete zvolit ten správný pro každé jídlo. Je o 10 % energeticky úspornější než spotřebiče energetické třídy A. To proto, že je její vnitřek velmi dobře odizolovaný a vícevrstvé sklo dvířek s teplovzdorným pláštěm zajišťuje dodatečnou ochranu proti úniku tepla.

Proč svatomartinská husa

Legenda říká, že svatý Martin byl původně římským vojákem. Později přijal křesťanskou víru a stal se misionářem a následně biskupem v Tours. Tomu ale předcházela tato příhoda: Martin, při své skromnosti, nechtěl biskupskou hodnost přijmout a schoval se před vyslanci do husince mezi hejno hus. Ty jej však svým silným kejháním prozradily.

Jiná verze říká, že ho při kázání tak rušily svým kejháním, že je za to odsoudil, aby v den jeho památky pykaly za svoje provinění na pekáči.

Autor:


Témata: Bydlení , Robot


Nejčtenější

K troubě se nemá uživatel zbytečně ohýbat, je to nepohodlné a navíc není dobře...
Proč se nemáme ohýbat k troubě, ani když uvnitř voní pečínka či koláč

Bolavá záda a hlavně hodiny strávené v kuchyni. Výsledek? Rodina přejedená vánočním cukrovím. I to bývá výsledek nastavených večerů, kdy se maminka obětuje a...  celý článek

V bytě se uplatnily i staré rodinné kousky jako památka na italského dědečka.
V bytě nenechali nic na původním místě. Jak se bydlí s Italem

Odejít z velkého bytu na Vinohradech do poměrně malého bytu 3+kk v Podolí zní docela neuvěřitelně. Přesto to rodina s dvěma malými dětmi udělala. Svou...  celý článek

K ruce si vzal svého dvanáctiletého bratra, který dostal za úkol oživit toalety...
Bar v Litomyšli posprejoval dvanáctiletý kluk. Majitelé jsou nadšeni

V centru Litomyšle na Smetanově náměstí je nový Copper bar. Původní upadající podnik v historickém domě z počátku 12. století přeměnil architekt Tomáš Zavoral...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.