Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Zkuste švestkové knedlíky v páře. V ní vaření zvládne i začátečník

  1:00aktualizováno  1:00
I Zdeněk Pohlreich sází především na lokální suroviny a domácí kuchyni. A k té určitě patří švestkové knedlíky z bramborového těsta sypané mákem. I začátečník je může zvládnout s noblesou zkušeného šéfkuchaře. Také díky radám z naší soutěže „Staňte se králem kuchyně“.

Většina chyb, jichž se začátečník v kuchyni dopustí, souvisí s nedodržením doby vaření a použité teploty, a je jedno, zda jde o pečení masa v troubě nebo třeba vaření knedlíků v hrnci. Ty mívají tendenci se rozvařit na blátivé a oslizlé „patvary“ hlavně v okamžiku, kdy čekáte návštěvu a chcete se pochlubit svým uměním.

V parních troubách lze připravovat i více různých pokrmů najednou.

V parních troubách lze připravovat i více různých pokrmů najednou.

Někdy prý bývají na vině i méně kvalitní brambory, jindy nepozornost kuchaře či kuchařky při dávkování ostatních ingrediencí.

Také stačí zapomenout na pokličku a knedlíky (v případě použití kynutého těsta) nebudou nadýchané, upozorňují zkušené hospodyně.

Někomu se do vaření švestkových knedlíků (švestky lze nahradit i meruňkami nebo blumami) nechce nikoli z obavy z jejich rozvaření, ale protože mu přijde pracné strouhání brambor a ruční prodělávání těsta.

Jan Kvasnička

je absolvent Kulinářské akademie Asociace kuchařů a cukrářů ČR, medailista tuzemských soutěží Gastro junior (2001 až 2003). Jednatřicetiletý šéfkuchař restaurace AvantGarde má za sebou působení v Zdenek ́s Oyster Baru v Malé Štupartské, v restauraci Kampa Park, Villa Richter i ve Francouzské restauraci Obecního domu. Absolvoval i stáž v tříhvězdičkové michelinské restauraci Aqua v německém Wolfsburgu.

Výrazně ho ovlivnila Austrálie, kde pracoval ve špičkových podnicích (Forty One či Iceberg v Sydney). Má rád moderní zdravou kuchyni i kombinaci různých kuchyní.

Vše však lze snadno vyřešit pomocí vhodných přístrojů, které do domácností postupně přešly z profesionálních kuchyní. To se týká zejména praktických robotů a multifunkčních parních trub. U těch, i kdybyste překročili doporučenou dobu vaření, totiž knedlíky prostě nerozvaříte. A nebudou ani oslizlé.

Na děrovaný plech jich navíc naskládáte výrazně víc než do největšího hrnce, který mívá průměrná domácnost k dispozici.

Letošnímu šampiónovi v pojídání švestkových knedlíků byste sice museli přidat alespoň ještě jeden plech (Kamil Hamerský jich letos zvládl 150!), ale i vícečlennou rodinu nakrmíte z jednoho plechu bez problémů.

Fotogalerie

Dalšího šikovného pomocníka představují domácí roboty. Například kuchyňský robot Assistent s celokovovou konstrukcí má motor s příkonem 1 000 W, aby zvládl veškeré náročné hnětení, šlehání a mixování.

V míse o objemu 4,8 l tak zvládne rychle připravit i několik kilogramů těsta, zatímco kuchař se může věnovat něčemu jinému. Menší mísa (2,9 l) je určená pro malé objemy. Deset stupňů rychlosti se snadno přizpůsobí zadanému úkolu.

Kuchařka, která si na takového robota zvykne, jej ani neukládá do skříňky, ponechává ho jako designový doplněk trvale na pracovní desce, aby byl stále po ruce.

Knedlíky vařené v páře

O ukázku toho, jak se mají švestkové knedlíky správně připravovat, jsme požádali mladého šéfkuchaře pražské vyhlášené restaurace AvantGarde, Jana Kvasničku.

Může se hodit

Ekocity Uhříněves

Ekocity Uhříněves - nadčasové bydlení v novostavbě v oblíbené lokalitě Praha 10.

Více na Reality.iDNES.cz.

Vařil v předních restauracích v Austrálii a své znalosti vyzkoušel i v tříhvězdičkové michelinské restauraci Aqua v německém Wolfsburgu. Především má rád moderní a zdravou kuchyni, pro niž je příprava v páře samozřejmostí.

Švestkové knedlíky
Brambory oloupeme, omyjeme, vložíme do děrované nádoby a dáme do trouby předehřáté na režim Vaření v páře 96 °C nastavené na zhruba 45 minut (záleží na velikosti brambor, které stačí uvařit do poloměkka).

Hotové brambory necháme vychladnout, pak je nastrouháme najemno. Přidáme mouku, vejce, špetku soli, cukr a uhněteme měkké těsto.

Brambory omyjeme a vložíme na děrovaný plech do předehřáté trouby.

Brambory omyjeme a vložíme na děrovaný plech do předehřáté trouby.

Brambory uvařené do poloměkka oloupeme a necháme vychladnout.

Brambory uvařené do poloměkka oloupeme a necháme vychladnout.

S pomocí robota brambory nastrouháme najemno.

S pomocí robota brambory nastrouháme najemno.

Z těsta odebíráme dílky o hmotnosti přibližně 45 g a na válu z nich tvarujeme placičky. Na každou položíme švestku a zabalíme do tvaru knedlíku.

Knedlíky dáme na děrovaný plech a vložíme do předehřáté trouby na režim Vaření v páře 96 °C na 20 minut. Uvařené knedlíky posypeme mákem smíchaným s moučkovým cukrem a polijeme rozpuštěným máslem.

Pokud potřebujeme knedlíky později ohřát, dáme je na děrovaném plechu do trouby předehřáté na režim Vaření v páře 96 °C na 10 minut.

Jestliže nemáte doma parní troubu, nevadí. Můžete ji vyhrát v naší soutěži, stejně tak jako robot Electrolux Assistent. A kdo se chce přiučit od těch nejlepších profesionálních kuchařů, má také šanci, vyhrát lze zajímavé kuchařské kurzy podle vlastního výběru.

Z těsta odebíráme dílky o hmotnosti přibližně 45 g a na pomoučeném válu z nich tvarujeme placičky.

Z těsta odebíráme dílky o hmotnosti přibližně 45 g a na pomoučeném válu z nich tvarujeme placičky.

Na každou placičku položíme švestku a zabalíme do tvaru knedlíku.

Na každou placičku položíme švestku a zabalíme do tvaru knedlíku.

Na ozdobu lze použít moučkový cukr, mletý mák a rozpuštěné máslo.

Na ozdobu lze použít moučkový cukr, mletý mák a rozpuštěné máslo.

Bližší podmínky soutěže

Od 13. října do 3. listopadu přináší web Bydlení.idnes.cz ve spolupráci s firmou Electrolux soutěž, jejíž součástí jsou zajímavé recepty a informace k vaření páře, na indukci i k využití kuchyňského robota. V článku 3. listopadu si můžete vyzkoušet, co jste si zapamatovali: stačí odpovědět správně na pět otázek v testu (u každé budete mít tři možnosti). Vedle článků můžete pro správné odpovědi využít i webové stránky www.pecemevpare.cz nebo Electrolux.

Deset vylosovaných (k zařazení do slosování je podmínkou odpovědět správně na všechny otázky) pak získá atraktivní ceny:

1. místo: vestavná trouba Electrolux EOB8751AOX v hodnotě 24 990 Kč vč. DPH
2. místo: kuchyňský robot Assistent EKM4300 v hodnotě 10 990 Kč vč. DPH
3. až 10. místo - voucher pro jednu osobu do kuchařské školy Electrolux AvantGarde v hodnotě 1 990 Kč vč. DPH

Více o podmínkách soutěže zde.

Co nabízí pára

Parní trouby vznikly vlastně jako následný produkt profesionálních konvektomatů z řady Grand Cuisine určenou pro restaurace. Na její výrobě firma Electrolux spolupracuje již více než 90 let s profesionálními kuchaři. Padesát procent restaurací, jež získaly kýženou michelinovskou hvězdičku, je vybaveno právě touto řadou.

Postupem let se tak poznatky z profesionálních přístrojů začaly přenášet i do spotřebičů pro domácnosti. Největší ohlas získaly právě multifunkční parní trouby. Díky speciální funkci pro páru není ani problém vytvořit křupavou kůrku.

Díky teplotní sondě, která je přímo spojena s ovládacím panelem trouby, bude maso vždy upečené přesně tak, jak chcete. Trouba se po dosáhnutí předvolené teploty uprostřed pečeného masa automaticky vypne.

Díky teplotní sondě, která je přímo spojena s ovládacím panelem trouby, bude maso vždy upečené přesně tak, jak chcete. Trouba se po dosáhnutí předvolené teploty uprostřed pečeného masa automaticky vypne.

Takzvané PlusSteam tlačítko je třeba ideální pro ty, co doma rádi pečou. Funkce páry zvyšuje vlhkost v troubě, díky které jsou pak koláče a sladké pečivo vláčnější a chléb křupavější.

Kvalitě pečení napomáhá i nádrž na vodu s vlastním ohřívacím kotoučem, která je ve spodní části trouby. Tlačítko pro páru je umístěno na ovládacím panelu. Po jeho stisknutí se v troubě vytvoří zvýšená vlhkost, která trvá po dobu prvních 10 až 15 minut pečení. To umožní, aby těsto zcela vykynulo, na povrchu se vytvořila křupavá kůrka a prostředek těsta zůstal jemný a vláčný.

Zbytek doby pečení je v troubě suché teplo, díky kterému získá pečivo zlatohnědou barvu. Pára dokáže nejen vylepšit chuť pečiva, ale pomáhá i s čištěním trouby.

Vedle vlhké páry lze využívat také funkci horká pára nebo intenzivní pára.

Funkce Vlhká pára

PlusSteam tlačítko je ideální pro ty, co doma rádi pečou, zvýší se množství páry v troubě.

PlusSteam tlačítko je ideální pro ty, co doma rádi pečou, zvýší se množství páry v troubě.

U této funkce se potraviny připravují při 100% vlhkosti. Jídlo si tak zachová větší množství živin a minerálů, svěží barvu a příprava trvá kratší dobu než při jiných způsobech úpravy.

Pára také zabraňuje vysušování jídla, proto je možné tuto funkci používat i na jeho opětovné ohřívání. Ideální je používat vlhkou páru na přípravu knedlíků, rýže, brambor, zeleniny, ryb, ale i masa.

Funkce Intenzivní pára

Intervalové pečení s 50% vlhkostí uvnitř trouby, intenzivní pára je vhodná zejména pro přípravu větších kusů masa, jako je například vepřové koleno, bůček nebo hřbet. Vhodná je i na pečení celé kachny, husy nebo kuřete. Jelikož se maso peče při 50 % páry, zůstává šťavnaté a chutné.

Funkce Horká pára

Tato funkce využívá na přípravu jídla 25% podíl páry. Nejlépe se s její pomocí připravuje pečivo, sekaná a vepřová žebra. Je také ideální pro opětovný ohřev pokrmů, jako je maso a přílohy, aniž by se jakkoliv vysušily.

Autor:




Nejčtenější

Když jste v dosahu chrámu, orientujete se podle něj v čase i prostoru. Víte,...
Kostel na „Jiřáku“ je středobodem mého světa. Ten vesmírný koráb miluji

Znáte ten pocit: někdo řekne název místa a před očima vám rovnou naskočí jeho dominantní stavba. Staromák - orloj. Václavák - muzeum. Jiřák - kostel. Tak...  celý článek

Autoři si od zdvihacího domu slibují, že vyřeší bytovou krizi.
Dům, který se povodně nebojí. Za pět minut se zvedne 1,5 metru nad zem

Rodinný domek se speciálními mechanickými zvedáky je dílem britské stavební společnosti Larkfleet Group. Ta vytvořila revoluční dům těžký 72 tun, ve kterém se...  celý článek

Domům se říká Earthship/Zeměloď. Stavba z pneumatik si sama topí, vytváří...
Architekt očekává jadernou hrozbu. V jeho domech přežijete i apokalypsu

Americký architekt Michael Reynolds staví již čtyřicet let budovy výhradně z odpadu. Zázemí má v Novém Mexiku v USA, kde vyrůstají stoprocentně soběstačné...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.