Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Obalte rybu do těsta ze soli a dejte péct. Výsledek vás nadchne

  1:00aktualizováno  1:00
Mezi účastníky kuchařských kurzů převažují často muži. Doma pak bývají nároční na vybavení kuchyně, noži počínaje a spotřebiči konče. Také se rádi pouštějí do netradičních receptů. Přístroje ovládané podobně jako mobily a s přednastavenými recepty dovolují vyniknout i začátečníkům.

Podle Antonína Bradáče, šéfkuchaře Central - Eastern Europe ze společnosti Electrolux, využívají zejména mladí kuchaři (ale i kuchařky) hlavně trouby. Není v nich totiž tak nutné pečlivě hlídat to, co se právě odehrává na pánvi či v kastrole, což je případ vaření na varné desce.

„V multifunkční parní troubě se vám nestane, že z nepozornosti nebo z nezkušenosti rozvaříte knedlíky či rýži. Můžete přetáhnout přípravu i o pár minut a nic se neděje. Lze zde připravit i několik jídel najednou, “ zdůrazňuje Antonín Bradáč výhody vaření s použitím páry.

Fotogalerie

Samozřejmě rady zkušených šéfkuchařů bývají k nezaplacení. Na zážitky z kuchařského kurzu vzpomíná i jeden z vítězů z předchozí soutěže: „Loni na podzim jsem se zúčastnil díky výhře v soutěži iDNES.cz a společnosti Electrolux kuchařského kurzu Laboratorio Scuola di Cucina. Vybral jsem si předkrmy z ryb a mořských plodů, protože to je pro mě, nadšeného kuchařského amatéra, z gastronomického hlediska oblast naprosto panenská a neprobádaná. A musím říct, že to byl pro mě zásadní zlom v mém dosavadním domácím kuchařském snažení/smažení,“  popisuje Miroslav Koželuh. 

I proto jsme také letos připravili soutěž se společností Electrolux, tentokrát o deset poukazů na atraktivní kuchařské kurzy Electrolux AvantGarde. Tady se můžete naučit vařit a péct v multifunkční parní troubě a vyzkoušet si na vlastní kůži, co opravdu umí a v čem jsou její hlavní přednosti. Stačí správně odpovědět na čtyři otázky v našem kvízu a patřit mezi deset vylosovaných.

Hlavním lektorem těchto kurzů pro veřejnost je Patrik Havlíček, šéfkuchař AvantGarde restaurant. Maximální počet účastníků kurzu může být 12 osob, délka trvání je přibližně 2,5 h vaření ve studiu a asi 1,5 h potrvá ochutnávka finálních pokrmů v restauraci AvantGarde.

Na otázky kvízu můžete odpovídat ZDE

Podmínky soutěže

Soutěž „Vařte, pečte, grilujte v multifunkční parní troubě“ proběhne v době od 13. 10. do 4. 11. 2014. Účastník soutěže musí správně odpovědět na čtyři otázky v dnešním testu, a to do 7. 11. 2014 (22:00). Více zde.

Na výběr máte tři možnosti, z nichž jedna je správná. Kvíz s otázkami najdete zde. Jména vítězů budou zveřejněna na iDNES.cz dne 12. 11. 2014 (01:00).Ze správných odpovědí bude vylosováno 10 výherců.

Ti získají voucher pro jednu osobu do kuchařské školy Electrolux AvantGarde škola vaření v hodnotě 1 990 Kč, do kurzu je nutné se přihlásit do 31. 12. 2014.

Podklady pro správné odpovědi (kromě článků na iDNES.cz) najdete také na webových stránkách společnosti Electrolux nebo v elektronické verzi kuchařky Electrolux www.pecemevpare.cz.

Snadné vaření

V multifunkční parní troubě lze ale připravit i jídla, která páru nevyžadují, funguje jako standardní teplovzdušná trouba, vyzkoušet si to můžete například při netradiční přípravě ryby:

Mořský vlk pečený v solné krustě se zeleninou ratatouille

Počet porcí: 2
Sezonní suroviny: Ano
Režim: Pravý horký vzduch
Teplota: 200 °C
Čas vaření: 30 min

Ingredience
1 mořský vlk o váze 700 g
700 g hrubozrnné mořské soli
50 ml vody
1 citron
1 bílek
1⁄2 cukety
1⁄2 lilku
1 červená paprika
1 žlutá paprika
1 rajče
1 šalotka
1 stroužek česneku
čerstvé provensálské bylinky (rozmarýn, tymián, saturejka, estragon, bazalka, oregano)
olivový olej
sůl, pepř

Postup:

Mořského vlka vykucháme. Odřízneme ploutve, kůži a šupiny ponecháme. Rybu

Mořského vlka vykucháme. Odřízneme ploutve, kůži a šupiny ponecháme. Rybu omyjeme pod tekoucí vodou a důkladně osušíme. Do břišní dutiny vložíme dva plátky citronu a snítku tymiánu.

Z bílku, 50 ml vody a hrubozrnné soli vypracujeme těstíčko.

Z bílku, 50 ml vody a hrubozrnné soli vypracujeme těstíčko.

Polovinu směsi rozprostřeme na plech s pečicím papírem.

Polovinu směsi rozprostřeme na plech s pečicím papírem.

Doprostřed plechu položíme rybu a celou ji přikryjeme zbytkem solné směsi.

Doprostřed plechu položíme rybu a celou ji přikryjeme zbytkem solné směsi.

Pečeme v předehřáté troubě na režim pravý horký vzduch 200 °C, čas přibližně 30

Pečeme v předehřáté troubě na režim pravý horký vzduch 200 °C, čas přibližně 30 minut.

Cuketu, lilek a papriky nakrájíme na kostičky. Každý druh zeleniny zvlášť orestujeme na pánvi s olivovým olejem a přesypeme do nádoby. Na olivovém oleji zlehka orestujeme i nasekanou šalotku a stroužek česneku a přidáme je k připravené směsi.

Na závěr do nádoby přihodíme rajče, které jsme zbavili slupky a semínek. Vše promícháme s nasekanými bylinkami a dochutíme solí a pepřem. Zeleninu vložíme na posledních sedm minut do trouby k rybě. Z upečené ryby opatrně odstraníme solnou krustu a kůži. Mořského vlka vykostíme a podáváme se zeleninou ratatouille.

Autor:




Nejčtenější

Rodinný dům, Praha. Třípodlažní dřevostavbu s malým objemem kotví v prudkém...
Skvělá architektura v Česku. Kvalitní stavby u nás rychle přibývají

V Čechách a na Moravě se opět urodilo. Není to zásluha přírody, ale především šikovných architektů, osvícených, někdy i odvážných investorů, kteří se pustili...  celý článek

Mírně svažitý pozemek při stavbě domu nebylo nutné nijak zvlášť modelovat.
Dřevo fasády svého domu čistí savem, o šedivou patinu nestojí

Rodina se dvěma dětmi hledala nemovitost v blízkosti Prahy skoro rok. Pak se od známých dozvěděli o příležitosti koupit pozemek v Mnichovicích a stejným...  celý článek

Šperkem obývací zóny je ikonická stojací lampa Arco značky Flos.
V cizím domě o cizích problémech s bývalou modelkou Martinou Šmukovou

Martina stojí už pět let v čele nadace Pink Bubble pomáhající mladým onkologicky nemocným pacientům, kterým říká důvěrně bublinky. Jak se vyvíjí její třetí...  celý článek

Sousedova zídka se značně naklání.
Sousedova zídka se kácí na náš pozemek. Na opravu prý nemá peníze

Bydlíme v řadovce a bojujeme se sousedem a s jeho zídkou, která se nebezpečně naklání na náš pozemek. Soused tvrdí, že na opravu nemá peníze a že jsme špatný...  celý článek

Nový vhodný nábytek by si měli lidé pořizovat ještě před odchodem do důchodu.
Co změnit v bytě, aby se v něm dobře cítil padesátník i senior

Slovo senior nezní příliš populárně, ale starším pětašedesáti let se stane většina z nás. I bydlení ve stáří má svá specifika, která se postupem času ještě...  celý článek

Další z rubriky

Spodní odsávání „stahuje“ okamžitě páru obsahující tuk i odér do filtrů...
Indukční varná deska může nahradit hned několik spotřebičů

Plyn, nebo sklokeramická varná deska? Tuto téměř hamletovskou otázku vyřešila už před několika lety třetí varianta: indukční deska. Ani kuchaři z michelinských...  celý článek

V dobře fungující kuchyni je třeba mít vše příhodně po ruce, bez dlouhého...
Kuchyňské spotřebiče s vychytávkami, které majitelům usnadňují práci

Zatímco řadu let se výrobci kuchyňských spotřebičů snažili zejména snížit jejich spotřebu energie či vody, dnes už řeší například i vychytávky s ergonomií a...  celý článek

Spojením kuchyně s obývacím pokojem výrazně vzrostly požadavky na omezení...
Co a kdo může za pískání indukční varné desky či hlučnou chladničku

Někomu nevadí žádný hluk, jiného znervózňuje i pouhé pískání hrnce na indukční varné desce. Ta přitom nemusí být vůbec na vině, stejně tak jako chladnička,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.