Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jak uvařit čtyři různá jídla v troubě najednou. Navíc rychle a chutně

  1:00aktualizováno  1:00
Děti nejedí maso, muž zeleninu a manželka drží dietu… Vyjít vstříc takové rodině není snadné, zejména když chybí čas. V jedné troubě však můžete připravit několik jídel najednou.

Multifunkční parní trouby totiž vycházejí vstříc i těm, kteří potřebují uvařit k obědu nebo večeři hned několik jídel. A pokud možno rychle. Kombinovat lze dobře především ty pokrmy, které se připravují při přibližně stejných teplotách. Shodný čas až být nemusí, prostě některé jídlo necháte v troubě o něco déle. A nemusíte se bát, že jídla od sebe převezmou vůni či chuť, tomu brání ventilátor.

Šéfkuchař Antonín Bradáč

Šéfkuchař Antonín Bradáč

Najednou tak můžete připravovat třeba rybu, jahodové knedlíky, zeleninu a rýži, nejdelší dobu budete potřebovat právě pro poslední jmenovanou přílohu.

„Na její přípravu počítejte se 40 minutami. Garantuji vám však, že výsledek bude skvělý, budete mít rýži jako ze speciálního hrnce, takovou, jakou jinak umí udělat jen v Japonsku,“ tvrdí Antonín Bradáč, šéfkuchař Central - Eastern Europe ze společnosti Electrolux, který připravil pro čtenáře iDNES.cz několik receptů (viz video).

V případě rýže má důležitou radu, aby byl výsledek opravdu dokonalý: byť se vše připravuje při teplotě 96 °C a při stoprocentní vlhkosti, rýže potřebuje mít dostatek vody. Pro 1 kilogram dlouhozrnné rýže si odměřte 1,2 l vody, pro rýži parboiled dokonce 1,5 l vody.

Tato loupaná rýže je totiž upravená speciální technologií. Nejdříve se vakuuje, poté následuje namočení do horké vody a opracování horkou vodou pod tlakem. Tak zrna na povrchu ztvrdnou a dojde k takzvanému zpevnění obilky. Rýže se díky tomu po uvaření nelepí, potřebuje však pro správné uvaření více vody.

Knedlíky se připravují na děrovaném plechu, na který se jich vejde opravdu

Knedlíky se připravují na děrovaném plechu, na který se jich vejde opravdu hodně.

Lososa, ale i jiné maso je ideální připravovat s teplotní sondou, která přesně

Lososa, ale i jiné maso je ideální připravovat s teplotní sondou, která přesně ukáže, kdy je maso hotové.

Ostatní pokrmy zvládnete mnohem rychleji, zelenina bude hotová za 15, losos a jahodové knedlíky za dvacet minut. Pro ty, kteří se věnují více domácím činnostem najednou a občas něco nestihnou, je určitě příjemné i to, že pokud při vaření rýže nebo knedlíků čas o něco přetáhnou, nic se (na rozdíl od vaření v hrnci) nestane.

Vyhrajte kuchařský kurz

Naučit se vařit v multifunkční parní troubě, vyzkoušet si na vlastní kůži, co opravdu umí a v čem jsou její hlavní přednosti, můžete i vy: v naší soutěži se společností Electrolux deset z vás vyhraje atraktivní kuchařský kurz.

Fotogalerie

Hlavním lektorem těchto kurzů pro veřejnost je Patrik Havlíček, šéfkuchař AvantGarde restaurant. Maximální počet účastníků kurzu může být 12 osob, délka trvání je přibližně 2,5 h vaření ve studiu a asi 1,5 h potrvá ochutnávka finálních pokrmů v restauraci AvantGarde.

Tyto kurzy jsou určené pro veřejnost i odborníky, vám postačí zodpovědět správně na čtyři otázky v kvízu a samozřejmě mít štěstí při losování, do nějž postoupí jen účastníci s plným počtem bodů (k dispozici budete mít u každé otázky tři možnosti, jen jedna z nich je ovšem správná).

Kvíz najdete na webu iDNES.cz jako součást článku, který bude publikován 4. listopadu 2014. Informace pro správné odpovědi najdete v naší rubrice Spotřebiče.

Podmínky soutěže

Soutěž „Vařte, pečte, grilujte v multi-funkční parní troubě“ proběhne v době od 13. do 4. 11. 2014. Účastník soutěže musí správně odpovědět na čtyři otázky v testu zveřejněném 4. listopadu 2014. Ze správných odpovědí bude vylosováno 10 výherců.
Ti získají voucher pro jednu osobu do kuchařské školy Electrolux AvantGarde škola vaření v hodnotě 1 990 Kč, do kurzu je nutné se přihlásit do 31. 12. 2014.
Potřebné informace najdete ve čtyřech článcích, které bude publikovat iDNES.cz v rubrice Spotřebiče v době od 13. října do 4. listopadu 2014, další podklady najdete také na webových stránkách společnosti Electrolux nebo v elektronické verzi kuchařky Electrolux www.pecemevpare.cz.
Součástí posledního článku 4. 11. bude i vědomostní kvíz se čtyřmi otázkami, na něž je třeba odpovědět do 7. 11. 2014 (22:00). Na výběr budou tři možnosti, z nichž jedna bude správná. Více zde. Jména vítězů budou zveřejněna na iDNES.cz 12. 11. 2014 (01:00).

Hlavní důvody, proč vařit v páře

Odborníci tvrdí, že vaření v páře je zdravé, snadné, pohodlné, bezpečné a moderní a že jde o nejšetrnější tepelnou úpravu potravin. Důvod pro toto tvrzení? Potraviny si při něm uchovávají vitamíny, stopové prvky a citlivé živiny i svoji přirozenou chuť a barvu. Pokrmy proto není potřeba tolik solit, výrazně kořenit, ani k nim přidávat tuky.

„U řady pokrmů se také výrazně zkrátí doba přípravy, nic se vám nevysuší. A třeba u knedlíků byste nikdy nepřipravili v jednom hrnci množství, jaké zvládnete najednou v multifunkční troubě,“ vypočítá šéfkuchař Bradáč.

Multifunkční parní trouba zvládne i pečení s kůrkou.

Multifunkční parní trouba zvládne i pečení s kůrkou.

Multifunkční parní trouby dovolují použít jak páru s různou intenzitou (vaření v páře se 100% vlhkostí, nastavení teploty od 50 do 96° C, pečení s 25% vlhkostí od 50 do 23°C, pečení s 50% vlhkostí s teplotou od 50 do 130°C), ale také páru zcela vypnout a péct jako v horkovzdušné troubě. Nebo programy kombinovat. Nahradí tak i mikrovlnky.

Jahodové knedlíky

Počet porcí: 4
Režim: vaření v páře
Teplota: 96 °C
Čas vaření: 15 až 20 min
Vhodná nádoba: děrovaný plech

Ingredience:
500 g polohrubé mouky
350 g čerstvých jahod
15 g droždí
250 ml mléka
1 žloutek
30 g cukru
sůl

Postup:

Ve vlažném mléce s trochou mouky a s cukrem necháme vzejít rozdrobené droždí.

Ve vlažném mléce s trochou mouky a s cukrem necháme vzejít rozdrobené droždí. Poté směs vlijeme do mísy se zbylou prosátou moukou, přidáme žloutek a špetku soli. Vypracujeme těsto, které nesmí být tuhé ani lepivé, přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu na teplém místě kynout.

Po vykynutí těsto rozválíme na přibližně 1,5 cm silný plát a nakrájíme na

Po vykynutí těsto rozválíme na přibližně 1,5 cm silný plát a nakrájíme na stejně velké čtverce.

Na jednotlivé díly těsta vložíme ovoce a pečlivě zabalíme.

Na jednotlivé díly těsta vložíme ovoce a pečlivě zabalíme.

Kulaté knedlíky necháme chvíli odpočívat pod utěrkou. Poté je přendáme na děrovaný plech a dáme do předehřáté trouby na režim vaření v páře 96 °C, čas 15 až 20 minut.

Pokud chceme knedlíky přihřát, dáme je na děrovaném plechu do předehřáté trouby na režim vaření v páře 96 °C, čas 8 až 10 minut. Nemusíte se bát, „oslizlý“ povrch při ohřevu v multifunkční parní troubě nehrozí, knedlíky zůstanou nadýchané a kypré. Budete mít pocit, že jste je právě uvařili. Pára totiž dokáže pokrmy doslova oživit, nevysuší je jako mikrovlnná trouba.



Témata: BMI, Bydlení , Dieta, Diety


Nejčtenější

Kovové pásy se překrývají, takže napodobují proudění vzduchu jako domácí...
Mají dům z nezničitelných materiálů používaných NASA na raketoplány

Pro někoho je u domu důležitější styl než počet ložnic, koupelen či bydlení v exkluzivní čtvrti. Často jde o kombinaci bydlení a ateliéru, kde majitel rád...  celý článek

1
K chatě se chodí přes sousedovu zahradu. Problém, který dokáže otrávit

Rozhodně se nenechte uchlácholit slovy realitního makléře, že není problém, když se na vaši budoucí chatu chodí přes sousedovu zahradu. Možná se tak chodilo...  celý článek

Teplotní sondy dovolují připravit pečínku právě tak, jak potřebujete.
Jak si pochutnat na pečínce a vyhovět i náročným jedlíkům

Dovolená je prý zkouškou partnerského vztahu, Vánoce zase kulinářské zdatnosti. Ale také nervů, hlavně pro toho, kdo si pozval na návštěvu příbuzné či dokonce...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.