Vaření na sporáku? To už je minulost!

  • 9
Zapomeňte slovo sporák! Modernímu kuchaření vládne termín varná deska. Tato lingvistická inovace vznikla výsledkem „rozvodu“ trouby a varné desky – součástí tradičního sporáku. A proč k rozluce došlo?

Ergonomie v kuchyni totiž dává přednost novému uspořádání elektrických spotřebičů - trouba se stěhuje do bloku kuchyňských skříněk do výšky očí, a varnou desku pak můžete umístit v kuchyni tak, aby kolem ní zůstalo dost místa na přípravu potravin.

Navíc se často umísťuje ve srovnání s pracovní deskou níž, takže by se pod ni trouba stejně nevešla.

Starého psa novým kouskům...
Nekonečné diskuse na téma „je lepší vařit na plynu, nebo na elektřině?“ k ničemu nevedou. Každý se stejně musí rozhodnout podle toho, jaké rozvody má v bytě k dispozici, jaké nádobí používá, ale hlavně podle toho, na co je zvyklý.

Ten, kdo celý život vařil na plynovém sporáku a chtěl by si koupit třeba elektrickou sklokeramickou desku, bude muset změnit svůj kuchařský styl – přestože se moderní elektrické plotýnky rozehřejí docela rychle, není možné regulovat je tak svižně jako obyčejné plynové.

Odměnou ale může být daleko čistší provoz bez zplodin plynu v bytě. A po troše cviku se určitě naučíte využívat i (ze začátku obtěžující) zbytkové teplo. Snad každý si už vyzkoušel, že třeba brambory může jen přivést k varu, pak plotýnku vypnout a nechat je „dojít“, dokud nezměknou.

Ohnivý design
Na rozdíl od technicistně vypadajících sklokeramických desek nabízejí ty plynové duši. Snad proto, že mnoho firem, které je vyrábějí, pochází z Itálie – země jako stvořené pro prudký jižní temperament umělce, země, kde najdete silnou tradici vaření na plynu.

Souvisí to s tím, že v době, kdy se začalo s elektrifikací měst, existovala v Itálii už dávno hustá síť plynových rozvodů, takže hospodyňky neměly důvod přecházet na nové „technologie“.

Současný trend, který nabízí design profesionálních kuchyní i deskám pro domácí potřebu, využívá kombinaci nerezu s litinovými mřížkami – taková deska vám s trochou péče vydrží věčně.

Varné desky se navíc zvětšují – tytam jsou doby, kdy se kuchař musel tísnit na sporáku širokém padesát centimetrů. Kdo si vaření skutečně užívá, zatouží po desce široké alespoň devadesát centimetrů, uvítá speciální hořák pro pánev wok, obdélníkový pro pekáček nebo kombinaci s litinovým grilem, jaké nabízí například firma Ariston v řadě PH9 41.

Milujete dokonalost?
Tím ovšem není řečeno, že sklokeramické elektrické desky nenabízejí pro kuchaře dostatečný rozlet. Nabízejí se nejen v klasické šedesáticentimetrové šířce, komfortní provedení široké 90 cm si můžete dopřát také.

Například deska Siemens ET 957501 nabídne vaření na pěti plotýnkách, z toho jedna je takzvaná tří-, jedna dvojokruhová, a jedna navíc nabízí plotýnku v kombinaci pro pekáček. Víceokruhové provedení má tu výhodu, že můžete zvolit šířku ohřevu podle průměru hrnce – můžete vařit třeba jen v malých rendlících, a neplýtváte přitom energií.

Pokročilé sklokeramické desky navíc mívají dotykové ovládání, takže je snadno vyčistíte – na rozdíl od samostatných plynových desek, které mívají vyvedené ovládání vedle hořáků a snadno se znečistí omastkem a výpary z vaření. Sklokeramiku přetřete houbičkou a máte čisto.

Mutace se povolují
Spojit tradiční vaření na plynu se snadnou údržbou se pokoušejí plynové varné desky uložené na desce z tvrzeného skla. Po sejmutí mřížek vám zůstane dokonale rovná plocha, kterou snadno vyčistíte.

Podobné desky vůbec nemusejí být drahé, například bílou desku z řady SP 40 od firmy Ardo koupíte už za čtyři tisíce korun, za Mercedesy mezi podobnými deskami lze označit model ER 657501 od Siemens za 33 000 Kč nebo pětihořákový ER 847501 s hořákem pro pánev wok za 27 990 Kč.

Skleněné desky se vyrábějí v mnoha tvarech a provedeních hořáků. Kdo chce, může si dopřát třeba i desku B40 ve tvaru kruhu od výrobce Baumatic za 12 000 Kč, uspořádání hořáků do čtverce, obdélníku či kosočtverce.

Není také problém vaření nakombinovat z dvojplotýnek systému Domina – podle toho, co vám nejlépe vyhovuje, můžete zvolit třeba dvojplotýnku plynovou, další sklokeramickou elektrickou a systém doplnit třeba grilem či fritézou.

Další informace najdete v Living Kuchyně 1/2005

Varnou desku nechte zabudovat v kuchyni tak, aby kolem ní zůstalo dost místa na přípravu potravin.

Varnou desku nechte zabudovat v kuchyni tak, aby kolem ní zůstalo dost místa na přípravu potravin.

Varnou desku nechte zabudovat v kuchyni tak, aby kolem ní zůstalo dost místa na přípravu potravin.

Varnou desku nechte zabudovat v kuchyni tak, aby kolem ní zůstalo dost místa na přípravu potravin.

Varnou desku nechte zabudovat v kuchyni tak, aby kolem ní zůstalo dost místa na přípravu potravin.

Varnou desku nechte zabudovat v kuchyni tak, aby kolem ní zůstalo dost místa na přípravu potravin.