Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vaření na indukci nadchne milovníky minutek, ale i nepřátele úklidu

  1:00aktualizováno  1:00
Je nejrychlejší, nejbezpečnější, spotřebuje nejméně energie, nejpřesněji na ní nastavíte teplotu, nejsnáze se udržuje. Ale bývá také nejdražší na pořízení a potřebujete speciální nádobí. To vše se tvrdí o indukčních varných deskách. Ne vždy všechno platí.

Třeba pojem "nejrychlejší" lze použít jen v určitých případech. "Platí pro ohřev vody nebo rozpálení oleje. Proto je indukce ideální pro ty, kteří vaří často těstoviny a potřebují přivést k varu co nejrychleji hodně vody nebo milují maso z pánve," vysvětluje Jan Meyer´.

Jako tzv. prodejní trenér pro značky Bosch a Siemens učí zákazníky i prodejce zacházet se spotřebiči. "Pokud potřebujete jídlo dusit dvacet minut, indukce vaření neurychlí," říká. 

Nádobí pro indukci nemusí být speciální, potřebuje mít jen feromagnetické dno, protože pod sklokeramickou deskou je indukční měděná cívka, v ní vytváří vysokofrekvenční proud magnetické střídavé pole. Tak se rozkmitají molekuly kovu ve feromagnetickém dnu nádoby a to se zahřívá, od něj pak připravovaný pokrm.

Při smažení na indukci olej neprská, protože teplotu lze nastavit

Při smažení na indukci olej neprská, protože teplotu lze nastavit

To samozřejmě není možné u nerezu, skla nebo keramiky (i zde existuje ale výjimka, speciální podložka, která v případě varné keramiky Émile Henry dovoluje indukci využít).

Ceny už také zájemce děsit nemusejí. Zatímco první čtyřplotýnkové desky v 90. letech stály více než 60 tisíc, dnes se standardní modely běžně pohybují mezi 18 až 25 (na internetu už od 11 tisíc), jednoplotýnkový vařič už ale pořídíte i za tisícovku.

A úspory? Při vaření se šetří energie díky kratšímu ohřevu, ale také tím, že se varná zóna přizpůsobí velikosti nádobí, zahřívá se pouze dno. Indukce má tak více než 90 % účinnost, zatímco varné zóny sklokeramiky přibližně 60 % a plynu 50 %.

Indukce vyhovuje hlavně těm, kteří mají rádi minutky

Indukce vyhovuje hlavně těm, kteří mají rádi minutky

Zdravější smažení

Z kulinářského pohledu je ovšem velmi důležitá přesná regulace teploty s přesností 1,5 °C, pak nedochází třeba k přepálení omastku. "Smažené řízky tak budou rovnoměrně propečené, olej se nedostane do masa, ale pomůže strouhance získat krásný zlatavý vzhled," vysvětluje (a také názorně předvádí) Jan Meyer.

Jeho rada pro smažení řízku v trojobalu je jednoduchá: nahřát během pár minut pánev s omastkem (teplota se nastaví maximálně na 220 °C), na smažení stačí teplota 180 °C.

Zapomeňte na připálené maso!

Zapomeňte na připálené maso!

Tato čísla jsou kromě jiného velmi důležitá i kvůli různým nepřilnavým povrchům používaným na nádobí. Z nich se totiž při vyšších teplotách uvolňují nežádoucí látky. A také vám nevzplane omastek na pánvi.

Nižší teploty však mají ještě jeden příjemný efekt: "Protože se nic nepřepaluje, nemusíte mnohdy ani zapnout digestoř. Ta některým lidem vadí," tvrdí Jan Meyer.

"Pokud máte indukční desku vybavenou navíc ještě pečicím nebo varným senzorem, už nemusíte pánev kontrolovat ani dodatečně regulovat výkon varné zóny, teplota na pánvi či v hrnci zůstane taková, jakou potřebujete," upozorňuje Jan Meyer.

Senzory komunikují s nádobím pomocí pásků, které se na ně nalepí, černé nádobí se obejde i bez této pomůcky.

Senzory hlídají za kuchaře teplotu v hrnci

Senzory hlídají za kuchaře teplotu v hrnci

Bezpečí za šest minut

Tvrzení, že jde o nejbezpečnější vaření, u indukce určitě platí. Přesto sahat na plotýnku hned po sejmutí hrnce nápad dobrý není. A to přesto, že se indukci přezdívá "studené vaření", protože deska se ohřívá jen ode dna hrnce či pánve.

Nicméně po šesti minutách už teplota varné zóny po sejmutí nádobí klesá na 60 °C a méně (to je hranice hrozící popálením pokožky), zatímco u plynu to trvá 14 a u sklokeramiky dokonce 25 minut – měřeno po přivedení 1 litru vody k varu a následném odstavení hrnce.

Indukce má totiž velikou výhodu v tom, že po sejmutí nádobí plotýnka končí ihned s ohřevem, není třeba manuální vypnutí. Cívka pod deskou prostě potřebuje "partnera" pro elektromagnetickou indukci.

Ani potřísněním plotýnky těsně po vaření se na desku nic nepřichytí

Ani potřísněním plotýnky těsně po vaření se na desku nic nepřichytí

Jestliže se bojíte popálení, nemusíte kontrolovat čas, kdy jste skončili s vařením - signalizace zbytkového tepla vás varuje před teplotou vyšší než 60 °C. Praktické je také blokování nastavení, to je důležité hlavně pro rodiny s dětmi.

Protože teplota varné zóny nikdy nedosáhne příliš vysokých hodnot – ohřívá se pouze ode dna nádobí – nemůžete na ní ani nic napálit. Nečistotu, která se na desce ocitne, stačí setřít papírovou utěrkou, žádné škrabky ani chemikálie nepotřebujete.

Plochu stačí otřít papírovou utěrkou

Plochu stačí otřít papírovou utěrkou

Rychlejší než varná konvice

Porovnání rychlosti ohřevu vody vyznívá u varných desek jednoznačně pro indukci. Je přibližně dvakrát rychlejší než všechny ostatní varné desky.Spotřeba energie je přitom o 30 až 60 procent nižší.

Varná konvice sice může být ještě o něco rychlejší, ale její objem – 1 až 1,5 l vody – na pořádný hrnec vody na špagety pro rodinu stejně nestačí. Pomocí funkce powerBoost, která zvyšuje výkon varné zóny až o 50 %., indukce varnou konvici dokonce ještě předběhne, ale za cenu vyšší spotřeby elektrické energie.

V čem vařit

Pro indukci je potřeba nádobí s feromagnetickým dnem. Snadno se pozná – na jeho dně zespodu najdete grafický symbol cívky (několik vlnovek nad sebou), případně slovní označení Induction.

Test lze udělat také pomocí malého magnetu, ten stačí přiložit na dno nádobí. Feromagnetické dno mají ale i obyčejné smaltované kastroly. U nich indukce funguje, ale přesto se doporučuje používat nádobí se silnějším dnem, které lépe a rovnoměrně roznáší teplo. To je důležité hlavně u jídel připravovaných delší dobu.

"Jen pozor na velikost nádoby, průměr dna by měl být alespoň sedm centimetrů," varuje Jan Meyer. Malá džezva by tak na indukci nemusela fungovat.

Vařením pod pokličkou se urychlí ohřev vody a uspoří se 50 % energie

Vařením pod pokličkou se urychlí ohřev vody a uspoří se 50 % energie

Někdy se zejména u levných typů indukčních vařičů (jednoplotýnku pořídíte za tisíc, ale také za dvanáct tisíc korun) objevuje hučení připomínající zvuk větráku v počítači.

Někteří prodejci vysvětlují, že je to důsledek vibrace jádra elektromagnetu. V kombinaci s nádobím s nedokonale rovným dnem to nemusí být příjemné. Vestavné desky tímto neduhem netrpí (nebo jej neslyšíte, to je výhoda vestavby). Levné vařiče mají také méně přesnou regulaci teploty.

Kdo se nechce vzdát nádobí, které na indukci nefunguje, může zvolit kombinaci – dvě plotýnky indukční, dvě zóny hi-light, případně dvě dvouplotýnky, jednu indukční, druhou sklokeramickou. Zpravidla se pro ně používá výraz "domino". Prostě skládačka.

Indukční plotýnku pro pánev wok si pořídila i Alice Bendová

Indukční plotýnku pro pánev wok si pořídila i Alice Bendová

Dvouplotýnky však nebývají právě levné, ostatně jako vše, co se vyrábí v omezeném množství. Koupit lze ale i trojplotýnky, desky s pěti zónami, různé tvary "ledvin" či desky, kde jsou čtyři plotýnky uspořádané vedle sebe.

Dokonce i milovníci pánve wok už mají vystaráno, stačí speciální stojan pro pánev (není nutný kontakt dna pánve s deskou) a silnější cívka pod sklokeramickou deskou (ta je testována tak, aby nepoškodila případně kardiostimulátor) či samostatná deska s indukční varnou zónou vyvinutou pro wok – má prohlubeninu, kam pánev zapadne jako míček do jamky.

Dotykové ovládání je praktické

Dotykové ovládání je praktické

Ovládání

Indukční desky se ovládají velmi snadno, zpravidla pomocí dotykových senzorů. Ještě lepší je ovládání označované jako TouchSlider -umožňuje regulovat teplotu jemným posouváním prstu po ploše, dotykem na jediném místě na stupnici nastavíte okamžitě určitý teplotní stupeň.

Pro pohodlí kuchaře bývají indukční desky vybaveny minutkou, některé mají časovač, abyste mohli nastavit čas, po který má varná zóna fungovat, a to až na několik hodin.

Velmi praktické jsou vařící a pečící senzory. Na vařícím senzoru (jde o patent značky Siemens) lze nastavit i devět automatických programů na přípravu předvoleného typu pokrmu -­ např. přípravu těstovin, brambor, rýže, knedlíků, zeleniny, ohřev mléka, smažení... Pečící senzor Plus má čtyři volitelná teplotní rozmezí - min, low, med, max - a také devět plnoautomatických programů.

Indukční desky se umějí samy vypnout třeba v okamžiku, kdy se vyvaří voda, pokud se na varné ploše objeví cizí předmět nebo jestliže něco odložíte na "ovládací pole". Tomu vadí i tekutina, která na ně rozhodně nepatří.

Ti, kteří odbíhají k telefonu nebo k postýlce, uvítají funkci pauza/stop na hlavním senzorovém vypínači.

Autor:




Nejčtenější

Majitelka nejdříve začala podlahou v trupu lodi a současně řešila přístup...
Loď svépomocí předělala na bydlení. Domov na vodě teď nerada prodává

Angličanka Fleur Leveneová prodává svůj hausbót za 150 tisíc liber, v přepočtu za 4,9 milionu korun. Loď dlouhá 30,48 metru je pro ni srdeční záležitostí, na...  celý článek

Winternitzova vila byla postavena v roce 1932.
Unikátní šance. Navštivte zdarma nepřístupné architektonické skvosty

Do Prahy přichází již potřetí festival architektury Otevřené domy (Open House). Čtyřicet pražských staveb se zdarma zpřístupní veřejnosti o víkendu 13. a 14....  celý článek

Stavba postupně změní svůj vzhled podle času a počasí. Stěny budou zarůstat...
Postavili si dřevostavbu, inspirací jim byla chalupa, kterou milují

Mladá rodina se rozhodla strhnout v pražských Modřanech starý dům po babičce a postavit na jeho místě nový. Pro milovníky přírody a navíc výtvarníky byla...  celý článek

Řadové domy připomínají vysoká písmena.
Když řadové domky vypadají jako velká písmena. V USA je možné vše

Ikonické symboly doby odjakživa inspirovaly architekty k výstavbě neobvyklých tvarů, od pyramid až po létající talíře. Své příznivce si našla už i slavná...  celý článek

Autorem kruhové komerční budovy o průměru 492 metrů je studio britského...
Apple dokončuje sídlo pro 13 tisíc zaměstnanců. Má tvar obřího kruhu

Nové kanceláře americké technologické společnosti Apple vyrostly v městě Cupertino v okrese Santa Clara v Kalifornii. Autorem kruhové komerční budovy o...  celý článek

Další z rubriky

Nové řešení uložení přidané páry v troubách nezabírá prostor určený pro pečení.
Jak připravit jídlo za polovinu času. Není trouba jako trouba

Vaření a pečení v troubě je stále populárnější. Díky novým funkcím a snadnému intuitivnímu ovládání v nich totiž připraví perfektně pokrmy i ti, kteří nemají...  celý článek

Teplotní sondy dovolují připravit pečínku právě tak, jak potřebujete.
Jak si pochutnat na pečínce a vyhovět i náročným jedlíkům

Dovolená je prý zkouškou partnerského vztahu, Vánoce zase kulinářské zdatnosti. Ale také nervů, hlavně pro toho, kdo si pozval na návštěvu příbuzné či dokonce...  celý článek

Myčky se už staly nedílnou součástí moderní domácnosti, šetří čas, vodu,...
Myčky se přizpůsobí každému přání i nádobí. Zvládnou i plechy

U myček se řadu let řešila jen spotřeba vody a energie. Jedinou větší změnou ve vnitřním uspořádání se stalo používání příborové zásuvky, která doplnila spodní...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.