Vánoční stromek

Vánoční stromek | foto: Profimedia.cz

Vánoční stromek: živý, nebo umělý?

  • 52
Ročně se v Česku prodá přes milion vánočních stromků. S výběrem a koupí byste rozhodně neměli otálet. Jak radí většina pěstitelů a prodejců, stromky je třeba kupovat včas.

Pořídíte-li si vánoční stromek s předstihem, budete mít mnohem větší výběr. „A hlavně, když si ho člověk koupí, zachází s ním mnohem šetrněji než prodejci,“ říká lesník Miroslav Machů.

Stromky se dnes pěstují na speciálních plantážích. „Mýcení stromků pro vánoční trh tedy les neničí,“ zdůrazňuje Miroslav Machů. Řada pěstitelů dokonce nabízí možnost výběru přímo na plantáži. Vybraný stromek označí, rezervují a můžete si jej vyzvednout čerstvě uříznutý až před Vánocemi.

„Nejprodávanější jsou stromky vysoké 175 až 200 centimetrů, dále pak 125 až 175 centimetrů, ale i dvoumetrové či vyšší než 250 centimetrů najdou své zákazníky,“ říká pěstitel Tomáš Hlavsa. Po uříznutí a zavinutí do sítě se stromky balí do palet a odvážejí do prodejen.

„Nikdy nekupujte vánoční stromek zabalený v síťce, nechte si vždy ukázat, jak má vystavěnou korunu,“ radí aranžér Petr Myška z Poděbrad. Teprve pak si nechte stromek zafixovat do sítě, aby se při transportu nepoškodily větve.

Poradíme Vám jaký vybrat dárek... vanoce.idnes.cz

Smrček, borovičku, nebo jedli?
Typickým českým vánočním stromkem je smrk ztepilý. Jeho tmavozelené, štíhlé a tuhé jehličky však občas přivádějí pořádkumilovné hospodyně při vysávání k zoufalství. Pro nízkou cenu, tedy do 170 korun za metr, a prostou krásu je oblíben v mnoha domácnostech.

Jeho jehličí však v trvale vytápěných prostorách brzy opadává. Do nižší cenové kategorie patří i borovice lesní, v cenách do 180 korun za metr. Vydrží v teple déle než smrk, ale má podstatně řidší korunu. „Volná a vzdušná koruna však nemusí být nevýhodou, pokud ji vhodně využijete při zdobení,“ říká aranžér Myška.

Dražší, avšak také ozdobnější je borovice černá. Její jehlice jsou 8 až 15 centimetrů dlouhé, větve pevné a koruna širší, takže vyžaduje větší prostor.

Prodává se za ceny do 250 korun za metr. Do střední cenové kategorie spolu s borovicí černou patří i smrk pichlavý, který seženete v barvách od tmavozelené po stříbrnou za ceny do 290 korun za metr. Má hezky stavěnou korunu a pevné větve, snese i těžší ozdoby.

„Silně pichlavé jehličky udrží v uctivé vzdálenosti i domácí zvířata,“ říká pěstitel Tomáš Hlavsa. Smrk pichlavý opadává jen ve velmi malé míře a uchovává si dlouho svěží vzhled.

Mezi vánočními stromky je nejdražší jedle, která patří v západní Evropě k nejprodávanějším, v Česku stojí do 350 korun za metr. Jehlice jsou dlouhé okolo tří centimetrů, na líci tmavozeleně lesklé a mají ovocnou vůni.

„Jedle roste pravidelně, proto se pro mnoho lidí stala typickým vánočním stromkem,“ říká lesník Miroslav Machů. Většina jedlí si dokáže udržet jehlice dlouhou dobu i v teplých místnostech a unese i těžší výzdobu.

Správný výběr řezaného stromku
Stromky by měly být řezané v období vegetačního klidu, pak v chladu vydrží opravdu dlouho. Pokud se poté i venku prodávají, je vše v pořádku. „Nikdy nenakupujte stromky v teple obchodních domů,“ radí pěstitel Hlavsa. Nejdůležitější je celkový vzhled jehličnanu.

Měl by mít pravidelný tvar a jehlice by měly mít svěží, sytě zelenou barvu bez známky nažloutnutí nebo zapaření. Na přísun vody jsou nejnáročnější smrky, nejméně pak jedle.

 „Po zakoupení je třeba provést čerstvý řez kmínku, asi jeden až dva centimetry, umístit jej do vody a ponechat na chladném místě bez přímého slunečního záření,“ radí pěstitel Hlavsa.

Aby jehličí nezačalo brzy opadávat, vyplatí se investovat do stojánku se zásobníkem. „Ale jestliže kmínek okrouháte jako tužku, aby se do stojánku vešel, bude nádržka k ničemu,“ varuje lesník Machů.

Voda je totiž vzhůru vedena cévami, které jsou umístěny právě v kůře stromku, tedy těsně pod svrchní, rozpraskanou a odumřelou borkou.

Celý stromek občas pokropte vodou, nazdobený stromek v místnosti zvlhčujte rozprašovačem. Kromě žízně stromkům zkracuje život i vysoká teplota a suchý vzduch. Je proto lepší, pokud stojí co nejdále od topení.

 Ceny vánočních stromků

Smrk ztepilý
+ nízká cena, jednoduchá krása
- kratší životnost, brzký opad jehliček v trvale vytápěných prostorách orientační cena (za 100 cm) do 170 Kč

Smrk pichlavý
+ velmi hustá koruna, silně pichlavé jehličky opadávají jen velmi málo, uchovává si dlouho svěží vzhled
- kratší životnost v trvale vytápěných prostorách orientační cena (za 100 cm) do 290 Kč

Jedle kavkazská
+ velmi pravidelný růst a dekorativní vzhled, vydrží poměrně dlouho i ve vytápěných prostorách, jehličky téměř neopadávají
- vyšší cena
Orientační cena (za 100 cm) do 350 Kč

Borovice lesní
+ dlouhá trvanlivost, vydrží déle v teple než smrk, jehličky téměř neopadávají, nízká cena
- řídká koruna orientační cena (za 100 cm) do 180 Kč

Borovice černá
+ atraktivní vzhled, tužší a delší jehlice, pevnější a širší koruna než u borovice lesní, velmi dlouhá trvanlivost, jehličky neopadávají
- vyšší cena orientační cena (za 100 cm) do 250 Kč


Živý stromek v květináči
Mnoha lidem se líbí stromky v kontejneru, které budou moci používat několik roků a poté je třeba vysadit na zahradu či do lesa. „Stromky však mohou být do kontejnerů vyzvedávány nedlouho před prodejem a nemusí být dobře zakořeněné,“ varuje pěstitel Hlavsa. To je dobré při koupi zkontrolovat.

I pro dobře zakořeněný stromek je však období Vánoc náročné. Při delším pobytu v teple se probudí k životu, začne rašit a návrat do mrazu ho zahubí. Proto je důležité ho před umístěním uvnitř ponechat přibližně deset dní při teplotě 10 °C.

V teple by pak neměl stát déle než dva až tři dny. Stejný přechod potřebuje i při návratu. Stromek nezapomínejte ani přes zimu zalévat. Proti zamrznutí kořenů v kontejneru na zahradě pomůže, když ho zapustíte do země či izolujete polystyrenem nebo jutovým pytlem.

Ze smrčků mívají v zahradnictvích smrk obecný, pichlavý, známější spíše pod označením stříbrný, či smrk omoriku. Z boroviček borovici obecnou, černou a vejmutovku s dlouhými hedvábnými jehlicemi.

Z jedliček je nejčastěji na trhu jedle bělokorá a jedle obrovská. Samozřejmě jsou k dostání i jiné druhy jehličnanů, avšak před koupí je třeba se zeptat, zda odolají městskému prostředí, jak snesou pěstování v kontejneru a krátkodobý pobyt v interiéru.

I umělý stromek může opadat
Umělý vánoční stromek se snadno skladuje a pokud je kvalitní nemusíte uklízet jehličí. Ale ani umělé stromky nevydrží všechno.

„Pokud je necháte v igelitu tam, kam dopadá světlo, nebo dokonce slunce, sytá zelená se může změnit na barvu zcela jinou,“ varuje aranžér Myška. Starý umělý stromek může dokonce ztrácet jehličí. Umělé stromky lze osprchovat, usychat by měly na dostatečně vzdušném místě.

 Aby vánoční stromek vydržel
* Nenakupujte vánoční stromky v teple obchodních domů, ale raději venku.

* Stromek nekupujte zabalený v síťce, nechte si ho vždy ukázat. Jehlice by měly mít sytě zelenou barvu.

* Řezaný stromek postavte na chladné místo, nejlépe ven nebo na balkon.

* Ozdobený řezaný stromek občas zvlhčujte rozprašovačem.

* Zabraňte tomu, aby na řezaný stromek svítilo přímé slunce, protože pak příliš rychle vysychá.

* Odřízněte ze stromku asi dva centimetry silný plátek. Postavte stromek do nádoby s vodou.

* Řezaný stromek dejte do stojanu se zásobníkem. Jinak musí stromek stát předtím v nádobě s vodou, aby ji nasál do zásoby.

,