Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Užitečné mikrovlnné trouby

aktualizováno 
Svět se dělí na dva nesmiřitelné tábory: odpůrce a zastánce mikrovlnného vaření. Faktem ale zůstává, že na každodenní pomoc mikrovlnné trouby jsme si už zvykli. Domácností, které ji nepoužívají alespoň k ohřívání nebo rozmrazování pokrmů, najdete jen málo.

Při přípravě jídel nepotřebujete žádný tuk a jen velmi málo vody, proto mohou vyhovovat zastáncům zdravé výživy.

Základním principem ohřevu jsou elektromagnetické vlny s frekvencí 2450 MHz, které urychlují pohyb molekul vody, tuku a cukrů. Urychlování molekul vytváří teplo, a tak se potraviny ohřívají.

Mikrovlnné trouby ale nejsou určeny jen pro ohřívání nebo rozmrazování potravin, můžete v nich také kvalitně a rychle vařit, zapékat i péct.

Vybírat si můžete z celé řady spotřebičů vestavných i volně stojících. Vestavné lze umístit do otevřených skříněk a i některé typy volně stojící se dají snadno vestavět pomocí speciálního rámečku, který zajistí dostatečné odvětrávání.

Zvážit byste měli i otevírání dvířek. Některé mikrovlnky se totiž otevírají výklopným způsobem tak, že dvířka tvoří podložku pro talíř. Praktickým pomocníkem se může stát i mikrovlnná trouba kombinovaná s odsávačem par.

Prohlédněte si fotogalerii


Jaký zvolit objem
Velikost mikrovlnky je určována hlavně vnitřním objemem. Nejmenší má asi čtrnáct litrů, avšak chcete-li ohřívat pizzu, měla by mít mikrovlnná trouba objem alespoň sedmnáct litrů. Dalším parametrem, který byste před nákupem měli dobře zvážit, je i průměr otočného talíře.

Jak se ovládají
Jednotlivé modely odlišuje zejména výkon - čím vyšší výkon, tím kratší doba ohřevu. Různé jsou i systémy, které zajišťují usměrnění toku mikrovln uvnitř trouby. V praxi se setkáte s označeními jako dvojité emisní systémy, C.R.S., EMD, D.E.S a podobně, které označují způsob, jakým se ve vnitřním prostoru rozptylují elektromagnetické vlny.

Jak se vaří:

V mikrovlnkách
Pomocí mikrovln se potraviny vaří rychleji a šetrněji. Spolehlivě rozmrazují, ohřívají pokrm přímo na talíři nebo v míse, vaří omáčky, které se nemusejí míchat ani se nepřipálí a skvěle rozpouštějí máslo, čokoládu nebo jiné, na teplo velice citlivé přísady.

V horkém vzduchu
V mikrovlnkách s touto funkcí vyzařuje výkonné ohřívací těleso na zadní stěně trouby teplo, které pomocí ventilátoru rovnoměrně ohřívá troubu na potřebnou teplotu. Tato funkce je vhodná na přípravu koláčů, zákusků, drůbeže a pečeného masa.

Kombinovaná příprava
U některých mikrovlnek lze využívat takzvanou kombinovanou přípravu, tedy spojení mikrovlnného ohřevu a grilu. Klasické grilované pokrmy jsou uvařeny zevnitř, mají opečený povrch, ale čas přípravy se značně zkrátí. Proto si zachovají šťavnatost a výživné látky.

Mikrovlnné trouby se liší také ovládáním. Může být buď mechanické, nebo digitální - moderní ovládání nabízí nejpokročilejším modelům využít i takové vymoženosti, jako je například odložený start. To v praxi znamená, že trouba umí sepnout chvíli před tím, než dorazíte domů z práce. A vás večer uvítá vůně upečené pizzy.

Kromě ohřevu mikrovlnami nabízí mikrovlnná trouba velmi často další metody ohřevu - gril či horký vzduch. Gril bývá výborný pro přípravu jídel s kůrkou, horký vzduch se hodí zase pro zapékání.

Recept: Brokolice v listovém těstě

1 balení listového těsta, 500 g čerstvě spařené brokolice, 2 vejce, 100 ml bílého vína, 150 ml smetany, kari koření, sůl, mletý pepř, strouhaný sýr

Těsto vyválejte tak, aby přečnívalo přes okraj zapékací mísy a napůl upečte. Spařenou brokolici nechte okapat a narovnejte na korpus. Rozmíchejte vejce, víno, smetanu, koření a sýr a připravenou směsí brokolici zalijte. Vložte do mikrovlnné trouby a dopečte.

Více článků o bydlení: LIVING

Pořízení nové kuchyňské linky je zpravidla finančně náročnou záležitostí a ne vždy zbývá dost peněz na pořízení nových spotřebičů. Se zajímavým výrobkem přichází firma Fagor. Za ozdobnými výklopnými dvířky se bez problémů skryje třeba starší mikrovlnná trouba. Přední část je v nerezovém provedení (plochý design Innova) stejně jako madlo. Zaplatíte za ně 7990 Kč.

Srdcem mikrovlnné trouby je magnetron, který vyrábí elektromagnetické vlny o kmitočtu 2450 MHz. Jelikož se mikrovlny odrážejí od kovových povrchů, pomáhá systém odrazných ploch co nejlepšímu rozprostření výkonu v celém objemu trouby.

Má mikrovlnný výkon 700 W a patří v řadě dalších mikrovlnných trub tohoto výrobce do nižší výkonnostní třídy. Trouba je vybavena analogovým ovládáním, vnitřní prostor pojme 17 l. Standardem je otočný talíř a vypalovaný lak ve vnitřním prostoru. Troubu koupíte za 3000 Kč.

Patří k uživatelsky dostupnějším typům. Mikrovlnný výkon 700 W umožní běžné základní funkce úpravy pokrmů za pomoci analogového ovládání. Akustická signalizace vás upozorní, že pokrm je připraven ke konzumaci. Vnitřní prostor o objemu 17 l v provedení vypalovaného laku disponuje otočným talířem. Tento typ je na trhu k dostání za cenu kolem 3000 Kč.

Touba střední třídy s mikrovlnným výkonem 800 W a digitálním ovládáním má vnitřní prostor o obsahu 20 l, ošetřený vypalovaným lakem. Ke standardnímu příslušenství patří otočný talíř. Koupíte ji za 5000 Kč.

Mikrovlnná trouba je dnes běžnou součástí kuchyně.

Multifunkční stroj disponuje mikrovlnným výkonem 1000 W, grilovacím při 900 W a horkovzdušným s 1500 W. Dvojitý emisní systém vln zaručuje rovnoměrnost rozmrazování a ohřevu potravin a zároveň umožňuje využití technologie 3-D. Tím se zvýší účinnost při rozmrazování, ohřívání či vaření. Funkce Jet Defrost rychle potraviny rozmrazí, pomocí „šestého smyslu“ si je trouba sama automaticky odváží a zjistí očekávanou dobu rozmrazování i přípravy. Kombinací čtyř funkcí Combi 4 - mikrovlnného ohřevu, grilu, proudění horkého vzduchu a Crispu lze upéci i pravé české buchty. Pomocí systému Steam uvaříte v páře, kterou odsávač odvede automaticky mimo prostor trouby. Tento typ se vyrábí v provedení nerez, s dětskou pojistkou. Cena 24 990 Kč.

Vestavná mikrovlnná trouba Miele.

Mikrovlnný výkon této trouby je 1000 W, grilu 900W, horkovzdušný výkon 1500 W se vzájemnou kombinací. Přístroj má digitální ovládání a je vybaven dětskou pojistkou. Vnitřní prostor pojme 34 litrů. Zařízení Defrost umožňuje automatické rozmrazování a ve spojení se systémem Steam i vaření v páře. Standardním vybavením je otočný talíř. Vyrábí se v bílém a černém provedení a prodává se za 13 000 Kč.

Trouba vyšší třídy s grilem je určena pro vestavbu do kuchyňské linky. Má digitální ovládání a celkový výkon 3100 W při devíti úrovních výkonu. Obsah vnitřního prostoru je 24 l, otočný talíř patří ke standardu. Vyrábí se v provedení nerez za 16 000 Kč a v bílé barvě za 13 000 Kč.

Tato mikrovlnná trouba s analogovým ovládáním patří k řadě jednodušších typů. Mikrovlnný výkon je 800 W, vnitřní prostor upravený vypalovaným lakem pojme 20 l. Otočný talíř patří ke standardnímu vybavení. Cena 2500 Kč.

Disponuje třemi způsoby ohřevu: mikrovlnným o výkonu 1350 W, grilovacím při 1250 W i horkovzdušným o 2200 W. Umožňuje současně vzájemnou kombinaci při celkovém výkonu 2600 W. Má digitální ovládání, vnitřní prostor 28 l, kde lze pomocí svislého rožně připravit i křupavé dozlatova vypečené pochoutky. Automatika je rozvinutá do šíře 19 programů, automatické rozmrazování se čtyřmi předvolbami při rychlém startu ohřevu zpříjemňuje práci. Digitální kuchyňské hodiny ještě zvyšují uživatelský komfort. Samozřejmostí je otočný talíř a dětská pojistka, vnitřní prostor má provedení nerez. Pořídíte ji za 15 000 Kč.

Mikrovlnná trouba Innowave s grilem funguje na principu snadné obsluhy. Mikrovlnný ohřev o 1000 W probíhá v pěti stupních, gril při zatížení 1300 W. Systém Inowave znamená, že přístroj je vybaven invertorem pro nižší spotřebu energie a času. Mikrovlny a gril jsou použitelné samostatně nebo v kombinaci. Tlačítka pro kombi ohřev, tři rozmrazovací programy a výkonové stupně grilu spolupracují s váhovou automatikou, takže si trouba sama ohlídá optimální ekonomiku provozu. Otočnými dvířky s průhledovým okénkem můžete sledovat, jak se jídlo připravuje. Vyrábí se výhradně v provedení určeném pro vestavbu do kuchyňské linky. Cena 22 000 Kč.





Nejčtenější

Drobné detaily dokázaly interiéru vtisknout „ženský princip“.
Drobné detaily proměnily byt 3+kk přesně podle přání majitelky

Byt s dispozicí 3+kk v novostavbě developerského projektu s krásným výhledem na Prokopské údolí vnímala majitelka jako strohý, ale nechtěla jej zahltit...  celý článek

1
Věčně opilý soused je vulgární a vše mu vadí. Z bytu se mu line zápach

Bydlím v brněnském činžáku, do kterého se před rokem nastěhoval starší soused, který chodí domů opilý, je vulgární a vadí mu vše, co je umístěné na společné...  celý článek

Novou fasádu si ÚPMD opravdu zasloužil. Výměna oken a střechy již proběhla.
Z luxusního sanatoria je největší porodnice. Ale mohl zde být hotel

Impozantní komplex budov pod hradbami Vyšehradu může někomu připomínat luxusní hotel, jinému palác. Sídlí zde však Ústav pro péči o matku a dítě, kde...  celý článek

V obýváku zůstala zachovaná parketová podlaha, stačilo ji jen přebrousit a...
Byt pro rodiče, kterým se odstěhovaly děti: konečně mají pohodlí

Když se z bytu odstěhují dospělé děti, řada lidí se rozhodne pro totální rekonstrukci. Není divu, konečně si mohou dopřát bydlení pouze pro sebe, podle svých...  celý článek

Architekti Gregor Pils a Andreas Claus Schnetzer postavili dům z 800 vyřazených...
Geniální ve své jednoduchosti. Na domek stačilo 800 vyřazených palet

Architekti Gregor Pils a Andreas Claus Schnetzer vzali osm set dřevěných palet a postavili z nich plnohodnotný dům. Experimentální projekt je zdarma k vidění...  celý článek

Další z rubriky

Kuchyň Zeyko kombinující masiv s tmavě šedým pracovním plátem
I v kuchyních dnes vládne 50 odstínů šedi. Zkuste se inspirovat

Betonové povrchy a široká škála šedých odstínů, to je velký trend současných kuchyní. Nadále se sice objevují i bílé v lesklém či polomatném provedení, používá...  celý článek

Kuchyň s kredencí, skříňkou, spižírnou a stolem, buk a plast, 1955 až 1960
Kuchyňská linka má být modrá, odpuzuje prý hmyz. Proměny kuchyně

Nic se nezměnilo v bytě víc než kuchyně. To dokazuje i Muzeum nábytku ve Vídni, kde probíhá výstava Kuchyňský nábytek - Design a historie. Zpracovává téma od...  celý článek

Pro tablety v kuchyních už existují i praktické stojánky.
Co zjistil výzkum IKEA: čím se baví Češi při vaření a proč vůbec vaří

Možná je to zásluha šéfkuchařů typu Zdeňka Polreicha, Romana Pauluse nebo Romana Vaňka či dalších kuchařských hvězd, ale svůj podíl má i osvěta a internet....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.