Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Už jsme nechtěli žít jen v kuchyni, říká architekt Machač

  1:00aktualizováno  1:00
V nevyhovující panelákové kuchyni a miniaturním jídelním koutě už architekt Machač žít nechtěl. Jeho starý byt 3+1 na Praze 5 již léta volal po razantní rekonstrukci, na kterou nakonec padlo 360 tisíc.

Rekonstrukce panelového bytu trvala zhruba měsíc. | foto: Lukáš Procházka, MF DNES

Rodině architekta Miloše Machače už nevyhovovalo původní uspořádání bytu v nízkém paneláku ze sedmdesátých let.

"Nelíbilo se nám, že žijeme jen v jídelním koutu. Když přišli přátelé na návštěvu, seděli jsme všichni natěsnaní v kuchyni," vysvětluje architekt Machač. Rozhodli se proto pro kompletní renovaci, při níž se změnila i dispozice bytu.

Zhruba měsíc trvající rekonstrukci začali majitelé tím, že strhli příčku mezi jedním z pokojů a jídelním koutem v kuchyni. Novou pak postavili na jiném místě tak, aby se pokoj o něco zvětšil.

Jak bydlí architekt Miloš Machač

Půdorys panelového bytu 3+kk po rekonstrukci.  

Ze zbytku někdejší jídelního koutu vznikla praktická komora, oddělená od kuchyně další novou příčkou. Mezi kuchyní a obývacím pokojem se naopak bouralo, aby se obě místnosti spojily.

Byt měl od začátku zděné jádro, takže majitelé nemuseli řešit, co s vysloužilým umakartem. Do tmavé koupelny se díky rekonstrukci podařilo dostat denní světlo z kuchyně.

"Nechal jsem horní část stěny prosklenou, zhruba od výšky 190 centimetrů až ke stropu," vysvětluje architekt. "Prosklená plocha je poměrně úzká, ale přivádí dostatek světla, takže ráno ani nemusíme svítit." Stejný prosklený pruh je i ve stěně spojující kuchyň s komorou.
Autoři:




Nejčtenější

Spirály. Dostatek světla, příjemné barvy a ladné křivky jsou potřeba v Nové...
Prozářená architektura. Most v poušti i ladné křivky psychiatrie

Světové stavby posledních let, které si nejlépe poradily se světlem a pohrály si s osvětlením. Většina z nich získala nominaci či zvítězila v prestižních...  celý článek

Tenká dlažba se po pěti letech používání „loupe“ jako perník.
Kdo šetří na dlažbě do exteriéru, může se pěkně spálit. Podívejte se

Kupovat levné věci se nevyplácí, o tom se bohužel přesvědčil i čtenář Lubor. Se svým příběhem se tak alespoň přihlásil do naší soutěže Léto na nové terase či s...  celý článek

1
Soused má pocit, že ho sledujeme, postavil kolem plotu zástěny

Před pěti lety jsme koupili zahrádku s chatkou a rozpadlým plotem. Časem jsme se rozhodli, že plot postavíme nový, při stavbě jsme museli ale vysekat roští u...  celý článek

Kromě „hlavního“ domu si nechala rodina postavit i saunový domek a také dům pro...
Recept na stres z práce? Víkendový dům v lese s výhledem na jezero

Srubový dům si nechal postavit úspěšný helsinský manažer Tuomas na venkově, aby mohl se svoji rodinou trávit volné chvíle v přírodě. Pojal jej pouze jako druhé...  celý článek

Křehkost geometrické industriální stavbě dodávají subtilní prvky kovových...
Sedm rodin na 235 metrech čtverečních. V Japonsku žádný problém

Japonský hudebník Katsuhiro Honda získal starý dům ve městě Saitama na ostrově Honšú. S pomocí architektonického studia Eureka nemovitost přestavěl na moderní...  celý článek

Další z rubriky

Developerský projekt Luka Living určený k nájemnímu bydlení (stav v lednu 2017)
České nájemní bydlení. Výstava ukazuje, že se s vaničkou vylilo i dítě

Různé podoby nájemního bydlení v Česku, ale především zahraniční inspirace v této oblasti architektury ukáže výstava v Galerii Jaroslava Fragnera. Potrvá do...  celý článek

Pohled na impozantní rezidenci vybavenou veškerým dostupným luxusem
Dům za 100 milionů dolarů je plný zlata, od aut až po šampaňské

Rezidence Opus v Beverly Hills v Los Angeles je k mání za „pouhých“ 100 milionů dolarů. Majitel, Nile Niami, si jej nechal navrhnout od architekta Paula...  celý článek

Na pozemku v nově zakládané čtvrti nedaleko největšího jihokorejského letiště...
Pilot postavil pro rodinu u letiště dům, na který nikdy nezapomenete

Mladý pilot Seo Sungwon chtěl bydlet blízko práce v moderní a vkusné „vzducholodi“. Vysněný dům u největšího jihokorejského letiště Inčchon navrhlo soulské...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.