Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Unikátní Trombeho stěna sama vytopí rodinný dům. Základem je černá barva

  1:00aktualizováno  1:00
Merxbauerovi bydlí v Plzni, chalupu mají v Netunicích. Právě tady mají na domě zajímavý unikát, stěnu, která k vytápění domku využívá slunečního záření. Takových je v republice jen několik.

Trombeho stěna, již na domě ukazuje Tomáš Merxbauer, využívá sluneční záření k přitápění | foto: Daniel Beran, MAFRA

Tomáš Merxbauer má na svém domě zajímavý unikát. Trombeho stěnu, která využívá slunečního záření k vytápění domku. Stěna byla postavena jako jedna z prvních v republice. I nyní je jich v Česku poskrovnu. "Už se tu ale bylo podívat spoustu lidí, kteří si stěnu chtějí také postavit," říká Merxbauer.

Postavit Trombeho stěnu jim navrhl projektant. "A k jeho údivu jsme to opravdu realizovali. Přišlo nám to jako dobrý nápad. Stěna při plném osvitu dává 16 kW tepla," uvádí Tomáš Merxbauer.

ČERNÁ STĚNA POHLCUJE SLUNEČNÍ ZÁŘENÍ

Trombeho stěna využívá sluneční záření k přitápění budov. Povrch jižní stěny budovy z masivního materiálu je opatřen černou barvou, jež dobře pohlcuje sluneční záření. Před stěnu je předsazena průsvitná deska, obvykle skleněná. Mezi nimi vzniká vzduchová mezera. Ve stěně jsou dva otvory - spodní, kterým vzduch z interiéru proudí do vzduchové mezery, a horní, kterým ohřátý vzduch proudí zpět do domu.

Pořízení stěny stálo zhruba 30 tisíc korun, další náklady nejsou zapotřebí. "Sice není možné teplo kumulovat jako u solárních panelů, ale to nám nevadí. Přijde mi to lepší, protože se ohřívá přímo vzduch,"míní Merxbauer.

Na jaře a na podzim, když svítí slunce, není třeba v domku téměř vůbec přitápět. "V zimě je to o něco horší. Ale kvůli tomu, že tu nebydlíme nastálo a jezdíme sem jen na chalupu, jsme chtěli stěnu využít i k tomu, aby se teplota v domě přes zimu udržela nad nulou, a to se bohatě splní," uvádí Merxbauer s tím, že jinak topí v kachlových kamnech.

Domek v Netunicích si rodina stavěla z 90 procent sama. "Taky to trvalo osm let, stěna pořádně funguje až od letošního jara. Proti původnímu projektu jsem si navíc přidal ještě jednu součástku na ohřev vody, díky níž se v létě ohřeje 150 litrů na 40 stupňů během jediného dne," vysvětluje muž.

Podobná stěna mohla vzniknout už za socialismu v Přešticích na Domě dětí, kde ji navrhoval stejný projektant. "Projekt nevyšel. Nelíbila se jim totiž černá barva omítky, která je pro stěnu stěžejní," říká s úsměvem Merxbauer. Merxbauer má šanci získat ocenění v soutěži E. ON Energy Globe Award ČR 2010, dostal se mezi tři finalisty v kategorii Kutil.





Nejčtenější

Větší místnost původně sloužila jako obývací pokoj a ložnice zároveň. Tím, že...
Z nepraktického malého bytu vznikl příjemný interiér. I bez bourání

Interiér holešovického bytu byl tmavý, přeplněný, zastaralý a ani po praktické stránce neodpovídal současným nárokům na bydlení. Po odborném zásahu se však...  celý článek

1
Děsím se protikuřáckého zákona. Už teď nemohu kvůli kavárně větrat

Bydlím v centru Prahy v domě se dvěma podniky. Okna do dvora téměř neotvírám, hosté u stolků hlučí a kouří. Další stojí na ulici a také kouří. Bojím se, že...  celý článek

Rachel Robertsová stojí před svým domem v anglickém městě Stoke-on-Trent.
Koupila dům za jednu libru. Po rekonstrukci ho může prodat za 50 tisíc

Rachel Robertsová se v roce 2014 přihlásila do programu, který vyhlásila radnice anglického města Stoke-on-Trent. Vybraní zájemci získali vybydlené obecní...  celý článek

Pod zvýšenou kuchyňskou podlahou je pračka a úložný prostor. Vedle malý...
Běloruská rodina žije v extrémně malém domě. Stál je 120 tisíc korun

Tříčlenná rodina odmítla hypotéku. Nechtěla se na desítky let zadlužit, ani platit vysoké nájemné. Manželé s malým synem a jedním psem opustili pronajatý byt v...  celý článek

Osvětlení jídelního stolu zajišťuje ikonická lampa Tolomeo (Artemide),...
Ve vile z 20. let vznikl podkrovní byt. Boj s trámy nebyl jednoduchý

Do Řevnic se Barbora vracela, dříve tu bydlela. S manželem Janem teď měli štěstí, koupili zde dvoupodlažní podkrovní byt s plochou 150 metrů čtverečních v nově...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.