Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Unikátní přestavba ruin bývalé kovárny na romantické bydlení

  1:00aktualizováno  1:00
Usedlost s propadlou střechou si našli mladí manželé na internetu. Vyhovovala jim lokalitou i geniem loci. Rekonstrukci nakonec svěřili architektonickému ateliéru, který svými nápady v této oblasti představuje naprostou špičku. I když mnohem raději staví nové domy.

Příjemné posezení v přízemí | foto: Jaroslav Kvíz

Usedlost v malé vesnici nedaleko Prahy tvořily tři budovy: v nejmenší bývala kovárna, naproti ní kamenný dům. V menší části se bydlelo, velká sloužila jako stodola.

Novomanželé měli v plánu prodat byt ve městě a přestěhovat se sem, do jediné obyvatelné místnosti. Nepochybovali, že rekonstrukce stodoly na pohodlné a hezké bydlení bude pro odborníky hračka.

Vstup do domu

Vstup do domu

První architekt je zklamal, teprve s dalším pochodili a získali dům, který je schopný reagovat na měnící se potřeby rodiny včetně narození dětí.

Nelehká cesta k odborníkovi

"Obrátili jsme se na architekta na doporučení známých,“  vzpomíná Martin, "jenže nedodržoval termíny, a co navrhl, neodpovídalo našemu zadání. Nezbylo než se rozloučit."

Z furiantství si proto řekl, že se do rekonstrukce pustí sám. Rozhodnutí pochopitelné, ale neuskutečnitelné. "Vlastními silami jsme vybudovali koupelnu a přesvědčili se, že na to sami nestačíme. Zafungovala náhoda v podobě časopisů o bydlení.

"V jednom se psalo o rekonstrukci starého domu, který se podobal naší kovárně,“ říká Martin. "Zavolali jsme do ateliéru Borchardt & Partner v severních Čechách, který byl jejím autorem. To byl první správný krok na cestě k dnešnímu bydlení," dodává manželka.

Pohled na dům z ulice

Pohled na dům z ulice

Jak se poznají ti praví

Dvojice zažila vstřícné jednání a respektování svých přání, ale také transparentní kalkulaci nákladů. "Architekti nás navštívili, prodiskutovali s námi celkovou koncepci přestavby bod po bodu. Za měsíc přivezli první skici,“ popisují manželé.

Martin byl po předchozích zkušenostech mile překvapený: "Ateliér připravil kompletní vizualizaci. Fotografie domu včetně okolí použili pro simulaci, jak bude bydlení vypadat zvenčí i zevnitř. Na počítači jsme se přesvědčili, co uvidíme oknem z každé místnosti - ze židle, z postele i z vany!"

Pohled na dům ze zahrady

Pohled na dům ze zahrady

Srdcem se stala stodola

Místo kamenné tmavé světničky, kde mladý pár - už s novorozenětem - provizorně bydlel, se hlavním obytným prostorem stala kamenná stodola, do níž se vbudovalo patro. V přízemí 11,6 x 6,5 metru je kuchyně, sedací kout, herna a jídelna s podlahovým topením.

Nad ním stejně velká místnost s podlahou ze smrkových palubek, kterou zařizování ještě čeká. Velký obytný prostor v patře je i nad původní kovářovou síní a světničkou. Do něj Martin plánuje dětské pokoje a ložnici pro hosty.

Obytný prostor v přízemí

Obytný prostor v přízemí

Manželka si libuje: "S dispozicí domu jsem spokojená, protože obě děti mají spoustu místa k hraní a já je mám na očích."

Projekt přitom sází na variabilitu a flexibilnost. "nic není definitivní,“ vysvětluje architektka Edith Weiss-Borchardtová, "a zvláště ne bydlení s dětmi. Proto jsme navrhli vestavěné patro jako dva velké otevřené prostory. Dají se jednoduše uzavřít, členit na menší, přesně podle potřeb."

Teď děti spí s rodiči, ale časem budou potřebovat dětský pokoj. Za pár let bude každé vyžadovat místnost samo pro sebe. To všechno je proveditelné bez velkých nákladů.

V rekonstruovaném domě zaujmou také dotažené detaily, které jsou pro práci ateliéru Borchardt & Partner charakteristické.

Jídelna s velkým stolem

Jídelna s velkým stolem

V centru domu se ocitlo dřevěné schodiště. Je bezpečné, pohodlné, zabírá minimum místa, tvoří vertikální osu obou křídel a funguje jako křižovatka. Schodiště tvoří prostorové těžiště domu tak, jak je to zažité po generace. To přináší řád a usnadňuje orientaci.

Ponechaná romantika, dodané pohodlí a teplo

Jako u každé přestavby hospodářského stavení na bydlení bylo nutné přivést světlo dovnitř. "Odstranili jsme zazdění původních oken,“ ukazuje architekt Jürgen Wisniewski," a vybourali zdivo nad kuchyňskou linkou pro nové okno." Dvoudílná vrata z fošen, jimiž dovnitř kdysi vjížděly povozy, nahradila stejně velká vrata skleněná.

"Střecha má velký přesah a clonila by jak přízemí, tak horní místnosti,“ vysvětlují architekti, "proto se převislá část prosklila. Museli jsme vymyslet technicky perfektní spojení, které by vizuálně nepůsobilo těžce."

Potíž byla s vestavbou oken po celé délce podzednice, která nahradila cihlovou vyzdívku. Řešení se našlo, ale ze všeho nejtěžší bylo najít řemeslníky, kteří byli schopní je realizovat.

Horní podlaží

Horní podlaží

Staré budovy mají genia loci a o romantiku v nich není nouze, ale většinou v nich táhne na záda a studí nohy. Proto se při rekonstrukci musí počítat, že nákladnou položku představují topeni a tepelné izolace.

"U starých budov je nejlepší venkovní izolace," říká architekt. "Důležitá je izolace střechy. V tomto případě ji tvoří dvakrát 12 centimetrů minerální vlny, na štítě najdete polystyrénovou izolaci s tloušťkou 14 centimetrů, na venkovní zdi deseticentimetrovou vrstvu polystyrénu."

Přízemní podlahové topení vyhřeje dům dvěma tepelnými čerpadly s pětasedmdesátimetrovými vrty.

Co znamená rekonstrukce

Architekti z ateliéru Borchardt & Partner tvrdí, že rekonstruovat starý dům znamená přijmout a respektovat jeho dochovaný stav.

Majitel se nemá bát měnit své původní představy a má být přístupný pro společné tvoření zajímavého a individuálního řešení. Aby dům tvořil harmonickou jednotu, musí do sebe zapadat konstrukce, technické vybavení, osvětlení, zařízení i design.

Každá jednotlivost má dopad na celek a přispívá k výsledku. Jejich krédo platí i v tomto případě: původní charakter stodoly byl zachován. Jednotlivé prostory navazující na halu jsou otevřené a vzájemně se prolínají.

Všechny instalace jsou vedené povrchově nebo vložené do samostatných tras, aby se nesekalo do původního zdiva.

Trámy napomáhají zpevnění stropu

Trámy napomáhají zpevnění stropu

Vyměňovaly se jen poškozené prvky. Viditelný původní krov zajímavě kontrastuje s nově doplněnou konstrukcí umístěnou v hale. Přirozené propojení vnitřního a vnějšího prostoru zajišťuje uspořádání oken a prosklených ploch.


Ateliér Borchardt & Partner

Ateliér založili Edith a Dieter Borchardtovi a Jürgen Wisniewski, absolventi Fakulty architektury v Mnichově a Karlsruhe.

V Německu se specializovali na nízkoenergetické rodinné domky, banky a kanceláře, v České republice, kde trvale žijí již několik let, se stali vyhledávanými odborníky na přestavby starých domů a hospodářských budov na komfortní bydlení.

Patří mezi propagátory ekologického bydlení. Jejich základní koncept je flexibilní obytný prostor proměnný podle potřeb uživatelů.

borchardt@volny.cz

Autoři:




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.