Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

U lesa a přesto ve městě. Takový je dům pro rodinu se čtyřmi dětmi

  1:00aktualizováno  1:00
Na sídlišti a zároveň u lesa, ve velkoměstě a přitom v tichém zákoutí. Takové jedinečné místo se podařilo najít rodině se čtyřmi dětmi na okraji Prahy.

Ve společném obývacím prostoru má "hlavní slovo" dubová podlaha s příjemně matným olejovaným povrchem | foto: Jana Labuťová a Jiří Vaněk

Rodina původně bydlela v rodinném domku, který však nevyhovoval ani velikostí, ani dispozičním uspořádáním. Nové bydlení si manželé vybírali právě s důrazem na to, co chtěli poskytnout svým dětem. Nakonec se rozhodli pro polovinu dvojdomu, který našli v nové zástavbě na krásném místě v jižní části Prahy.

Přístavba (zcela vpravo) přirozeně splývá s původně plánovanou částí domu v jeden celek

Přístavba (zcela vpravo) přirozeně splývá s původně plánovanou částí domu v jeden celek

Je součástí developerského projektu, byl však individuálně upraven. "Místo hrálo při výběru rozhodující roli, v dosahu máme školu, školku, obchody, městskou dopravu. Bydlíme v městské čtvrti s veškerou infrastrukturou, a náš plot přitom tvoří hranici mezi přírodou a civilizací. Tak mimořádnou konstelaci kladných podmínek jsme si nemohli nechat ujít," vysvětluje majitel.

"Další plus při rozhodování byla možnost vybudovat ze severní strany přístavbu, a tak získat další užitnou plochu," dodává.

Pohled ze zahrady. Terasu stíní pergola z ocelových profilů.

Pohled ze zahrady. Terasu stíní pergola z ocelových profilů.

Dům pro velkou rodinu

Parcela není z východní strany oplocená, do domu se vstupuje přímo z ulice. Většina obytných místností je orientována na západ do zahrady, vymezené jednoduchým oplocením.

Z předsíně vedou dveře do velkého prostoru, který je zároveň obývacím pokojem, kuchyní, jídelnou a schodištěm do patra a otevírá se prosklenými plochami směrem do zahrady.

Pracovní deska je vyrobena z kompozitního materiálu Technistone

Pracovní deska je vyrobena z kompozitního materiálu Technistone

"Děti mají sice své vlastní pokoje, ale většinu času tráví s námi, proto jsme se snažili, aby společně užívaná část domu byla co největší," vysvětluje hostitel.

Původní plocha přízemí se po přístavbě kuchyně, jídelny a druhé garáže rozšířila téměř o třetinu (25 m²). Přechod mezi obývacím pokojem a zahradou tvoří terasa se sezením. Dřevěnou palubu, položenou v úrovni trávníku, kryje lehká skleněná stříška.

Koncepce interiéru vychází z čistých tvarů. Schodiště má dvojí zábradlí: ve spodní části čiré skleněné desky, v patře hladce omítnutou zídku.

Koncepce interiéru vychází z čistých tvarů. Schodiště má dvojí zábradlí: ve spodní části čiré skleněné desky, v patře hladce omítnutou zídku.

V patře, které slouží jako privátní zóna, přibyl díky přístavbě další pokoj, koupelna a velká rodičovská ložnice se šatnou a terasou, orientovaná na západ. "Ranní výhled na sluncem ozářený les nám zpříjemňuje vstávání s vidinou každodenních povinností," vysvětluje majitel domu.

V hlavní roli děti

Celý interiér byl zařízen na míru podle návrhu architekta s maximálním důrazem na pohodlné soužití s dětmi. V domě převažují přírodní materiály, dubová podlaha s dezénem selských prken, ošetřená pouze olejem, mu dodává útulný teplý charakter. Na střídmou kuchyň, které dominuje velká americká lednice, navazuje jídelna s rozkládacím jídelním stolem pro 8 až 12 lidí.

Kuchyň je otevřená do obývacího pokoje. Výtvarný efekt spočívá v kontrastu hladkých povrchů - dýhy wengé a bílého laku ve vysokém lesku, pracovní deska je vyrobena z kompozitního materiálu Technistone.

Kuchyně je otevřená do obývacího pokoje. Výtvarný efekt spočívá v kontrastu hladkých povrchů - dýhy wengé a bílého laku ve vysokém lesku.

Obývací pokoj se kromě sezení obešel téměř bez nábytku, podstatná byla spíše volná plocha na hraní. Pod schodištěm je zabudovaný sofistikovaný úložný prostor na hračky. Knihovny, vyrobené rovněž na míru, našly své místo v ložnicích a dětských pokojích. Ložnici rodičů kraluje velká postel o rozměrech 2 x 2 m (rodina se často sejde i jinde než jen u jídelního stolu).

Také zahrada byla upravena s ohledem na děti. Je osázena rostlinami, které neohrožují zdraví, především celoročně zeleným bambusem. Travnatá plocha přechází v les, který je rovněž součástí pozemku.

Do koupelny, vybavené elegantní italskou sanitární keramikou, navrhli sestavu skříněk s teakovou dýhou

Do koupelny, vybavené elegantní italskou sanitární keramikou, navrhli sestavu skříněk s teakovou dýhou

TECHNICKÉ ÚDAJE

Zastavěná plocha: 155 m²
Užitná plocha: 300 m²
Konstrukce: betonové základové pasy, zdicí systém Porotherm, tepelná izolace, vnější obložení fasády alucobondovými deskami, železobetonové stropní desky, schodiště železobetonové

Výplně otvorů: okna dřevěná euro s izolačními dvojskly, vnější kovové žaluzie, dveře dýhované do obložkových zárubní

Vytápění: ústřední plynové + solární panely, podlahové konvektory a radiátory, krb s krbovou vložkou

stavba

Návrh stavby a projektová dokumentace: Atelier ADR

Architektonický ateliér, založený architekty Petrem Kolářem a Alešem Lapkou, se zabývá návrhy bytových i občanský staveb, rekonstrukcí, projektů interiérů, zahrad, designem nábytku a realizací výstav.

Poskytuje komplexní služby od studie až po technické řešení detailů a dozor při realizaci staveb. Realizoval řadu rodinných domů, obytných souborů, administrativních, sportovních a dalších staveb nejen v České republice.

Autoři:

Stavební úpravy a interiér – DI5 Architekti inženýři
Ateliér di5 vznikl v roce 1997. Zaměřuje se na navrhování rodinných a bytových domů, administrativních staveb a urbanistických celků, návrhy zahrad a designu ve všech fázích, od studie až po realizaci projektu včetně autorského dozoru.

Ing. arch. Barbora Kainrathová

* 1977
Vystudovala Fakultu architektury na VUT v Brně, od roku 2003 pracuje v ateliéru di5 architekti inženýři.

Více se dočtete v časopise Můj dům č. 7/2010.

Autor:




Nejčtenější

Dostatek přirozeného denního světla a propojení interiéru s exteriérem celý...
Kuchyň z černého dubu, stůl z betonu. Moderní byt je přesto útulný

Nestává se často, aby byt v novostavbě dispozičně odpovídal individuálním nárokům investorů. A už vůbec není běžné, že i když jejich hlavní požadavek zní...  celý článek

Dřevěné dubové podlahy jsou příjemné na dotek i na pohled. Konferenční stolky...
Byt v podkroví, kde nejdražším kouskem je sporák. Manžel rád vaří

Klára s manželem mají rádi město s kavárnami, divadly a místy, kam lze zajít s dětmi. Proto když se naskytla možnost koupit podkrovní byt s terasou v...  celý článek

Nadzemní dráha vede šestým až osmým patrem domu.
Vlak jede středem 19patrového bytového domu. Obyvatelé jsou nadšeni

V Čchung-čchingu na jihovýchodě Číny vyřešili nadzemní dráhu po svém. Nezastavil je ani dům o 19 patrech stojící v cestě a vlakovou tratí ho prostě...  celý článek

Kodaňská číslo 41: neobaroko, průčelí s věží s neorenesančním štítem a gotickou...
Noblesní Vršovice nejsou falešné Vinohrady. Čtvrť má velkoměstský šarm

Kodaňská ulice v pražských Vršovicích vytváří širokou a krásnou promenádu s velkoměstským rozletem a elegancí. Najdeme tu přepychové činžovní domy ze začátku...  celý článek

Ložnice se od čistých nových prostor odlišuje. David ji zařídil klasickou...
Jak se bydlí sólistům. Zoufalé osamělce nečekejte

David, Eva, Hynek a Karel jsou mladí, dospělí a žijí sólo. Co pro ně jednočlenné bydlení znamená, přibližuje kniha Sami doma. Publikace, která vzešla ze studie...  celý článek

Další z rubriky

Pohled na celkové uspořádání domu na pozemku
Koupili srub, ten jim shořel. Na jeho místě si postavili vysněný dům

Při jednom z velkých lesních požárů v roce 2010 v americkém Coloradu lehl popelem i srub čtyřčlenné rodiny, který si manželé koupili pouhé dva roky před tím....  celý článek

Dostatek přirozeného denního světla a propojení interiéru s exteriérem celý...
Kuchyň z černého dubu, stůl z betonu. Moderní byt je přesto útulný

Nestává se často, aby byt v novostavbě dispozičně odpovídal individuálním nárokům investorů. A už vůbec není běžné, že i když jejich hlavní požadavek zní...  celý článek

Ložnice se od čistých nových prostor odlišuje. David ji zařídil klasickou...
Jak se bydlí sólistům. Zoufalé osamělce nečekejte

David, Eva, Hynek a Karel jsou mladí, dospělí a žijí sólo. Co pro ně jednočlenné bydlení znamená, přibližuje kniha Sami doma. Publikace, která vzešla ze studie...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.