Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Z typového domu vznikl osobitý projekt, který okopírovala celá ulice

  1:00aktualizováno  1:00
Typový dům 5 + 1 se proměnil v zajímavé bydlení ve skandinávském duchu. Stačilo málo: stavbu majitelé koupili ve stavu "holobytu" a její proměnu svěřili architektům. A vedlejší efekt proměny? Ke střídmé kultivované barevnosti přešla celá ulice původně pastelových domků.

Projekt v Plzni, typový dům Central Group Klasik 4A (5+1 s garáží), architekty nadchnul volným prostorem. "Hmota točitého schodiště krásně dominovala celému spodnímu podlaží. Toho jsme se rozhodli využít," popisuje architektka Radka Valová z pražského studia oooox, které klient pro proměnu domu oslovil.

Nové bydlení si majitelé, kteří žili několik let v Norsku, pořídili ve stavu "holobytu", kdy bylo osazeno pouze monolitické betonové schodiště. Právě prázdný prostor bez příček architektům hodně imponoval.

Když jsou příčky zbytečné

Volný prostor, který je tak oslovil, se architekti rozhodli zachovat. Zvětšil se tak obývací pokoj, který od vstupu odděluje pouze prosklená posuvná příčka. "Umocňuje tak pohledově právě dominantu schodiště," zdůrazňuje Radka Valová. Úložné prostory nahradily původní garáž, kde navíc vznikla šatna vedle vstupu.

Obytný prostor je maximálně volný, s minimem nábytku.

Obytný prostor je maximálně volný, s minimem nábytku.

Může se hodit

Hledáte kvalitní bydlení? Vyberte si z široké nabídky domů a bytů z celé ČR na Reality.iDNES.cz.

Přeměňte i svůj byt či dům na bydlení snů. Šikovné architekty poptejte zdarma na AAAPOPTAVKA.CZ

Velký obývací pokoj v přízemí získal výrazně na světlosti spojením dvou francouzských oken na zahradu. Usnadnil se i výstup na ni a následně na terasu, protože do vzniklého otvoru bylo osazeno posuvné okno v ocelovém rámu.

"Doplnili jsme také pevné prosklení do štítové stěny a díky tomu došlo k prosvětlení kuchyně s jídelnou," upozorňuje Radka Valová. V horním podlaží představuje hlavní změnu otevření prostoru do krovu, což jej velmi příjemně opticky zvětšilo a doslova provzdušnilo.

Fotogalerie

"Dispozici horního podlaží jsme upravili tak, aby se hlavní koupelna stala součástí ložnice, jeden z pokojů pak zůstal bez příček otevřený jako galerie. Tam se do budoucna počítá s umístěním dětského pokoje," vysvětluje architektka Valová.

Největší zásah do exteriéru a zároveň potlačení vzhledu katalogového domu? Fasáda místo původně plánované výrazné barvy byla provedena v decentní teplé šedé.

 "S odstupem času nás těší, že jsme tím iniciovali ´přebarvení´ celé ulice do šedých tónů místo původní pastelových kombinací," přiznává s potěšením architektka Valová.

Bílá, šedá, dřevo

Protože majitelé žili několik let v Norsku, byla jim blízká skandinávská barevnost. Oblíbili si i přírodní materiály a určitou "protestantskou" strohost. Díky tomu byl celý koncept interiéru inspirován skandinávským designem, tedy jednoduchou monochromatickou barevností a přiznáním původní struktury materiálů.

Pohovku tvoří sestava polštářů na pevném soklu.

Pohovku tvoří sestava polštářů na pevném soklu.

V domě tak zůstaly přiznané původně nepohledové, nahrubo hoblované prvky krovu, které se pouze natřely na bílo. V přízemí je vidět keramický strop uložený do ocelových nosníků, také v bílé barvě.

Nejvýraznější "efekt" zanechal skandinávský vliv na stěnách v budoucí dětské koupelně, kde porothermové cihly dostaly nátěr bílou omyvatelnou barvou. Tu doplnily cementové stěrky a industriální svítidla. Drobný barevný akcent představuje použití dubového dřeva.

Nábytek na míru

Oproti původně plánovanému uspořádání kuchyně do U ji architekti navrhli jako dvě rovnoběžné linky, jednu vysokou se spotřebiči a úložným prostorem v bílé matné barvě, ostrůvek je pak v antracitu s pracovní deskou z umělého kamene pro vaření, na kterou navazuje úzký dubový jídelní stůl s robustní deskou a subtilním kovovým podnožím.

"Tím jsme dosáhli umístění dlouhého stolu do poměrně úzkého prostoru," upozorňuje Radka Valová. Stůl doplňují různé typy bílých židlí TON včetně modelu 002 od Jaroslava Juřici. Dosáhlo se tak příjemného hravého efektu.

V interiéru převažuje šedobílá barevnost.

V interiéru převažuje šedobílá barevnost.

Prostřední část vysokých skříní tvoří skládací dveře, za nimiž je další pracovní plocha, určená i pro umístění drobných spotřebičů, třeba domácího robotu či kávovaru. Dveře stačí uzavřít – a je uklizeno. Nad varným ostrůvkem s plynovou deskou je pak zavěšena recirkulační digestoř - funguje i jako lustr.

Dominantu obývacího pokoje představuje schodiště upravené antracitovou stěrkou. Zábradlí stačilo vyřešit pomocí bavlněné sítě v rámu v prostoru a trubkovým madlem.

Pohovka je vyrobena jako sestava polštářů na pevném soklu, knihovnu pak nahrazuje kompozice otevřených a zavřených čtvercových modulů v černé a bílé barvě, jež občas "naruší" dubový masiv.

Ložnice s koupelnou

Hlavní ložnice je spojena s otevřenou koupelnou v černé stěrce. Tvoří ji velký sprchový kout s kouřovým prosklením a volně stojící umyvadlo s baterií z podlahy. Do šikminy v ložnicové části umístili architekti dvě malé oddělené šatny pro každého z rodičů. Pohledu do šaten brání knihovna v prostoru, jejíž hloubka umožňuje zaplnění knihami z obou stran.

Hlavní koupelna se stala součástí ložnice, sprchový kout odděluje kouřové sklo.

Hlavní koupelna se stala součástí ložnice, sprchový kout odděluje kouřové sklo.

Čelo postele bylo vyrobené ze stejného materiálu jako dřevěná podlaha, navíc je čelo nepřímo osvětleno LED páskem. Postel představuje zaoblená čalouněná konstrukce z bílé koženky s úložným prostorem pod matracemi.

Projekt

Design: studio oooox - Ing. arch. Radka Valová, Ing. arch. Petra Sotonová
Realizace: 2013

Budoucí dětská koupelna (rodina děti plánuje) je celá bílá. Stěny zůstaly neomítané, pouze s voděodolným nátěrem přímo na zdivo. Pod šikmou střechou vyniká volně stojící vana z litého mramoru. Koupelnu doplňuje oválné umyvadlo na dubové desce na bílé ocelové konstrukci a velké opřené zrcadlo ve starém rámu, samozřejmě bezpečně fixované.

Dětská koupelna je celá bílá. Nechybí v ní vana a jednoduchý žebřík na ručníky.

Dětská koupelna je celá bílá. Nechybí v ní vana a jednoduchý žebřík na ručníky.

Všude v domě najdete textilie na zakázku, zrcadla v historických rámech, betonové stolky a pufy z nabídky doplňků se značkou LooooX.

Autor:




Nejčtenější

1
Soused má pocit, že ho sledujeme, postavil kolem plotu zástěny

Před pěti lety jsme koupili zahrádku s chatkou a rozpadlým plotem. Časem jsme se rozhodli, že plot postavíme nový, při stavbě jsme museli ale vysekat roští u...  celý článek

Kromě „hlavního“ domu si nechala rodina postavit i saunový domek a také dům pro...
Recept na stres z práce? Víkendový dům v lese s výhledem na jezero

Srubový dům si nechal postavit úspěšný helsinský manažer Tuomas na venkově, aby mohl se svoji rodinou trávit volné chvíle v přírodě. Pojal jej pouze jako druhé...  celý článek

Tenká dlažba se po pěti letech používání „loupe“ jako perník.
Kdo šetří na dlažbě do exteriéru, může se pěkně spálit. Podívejte se

Kupovat levné věci se nevyplácí, o tom se bohužel přesvědčil i čtenář Lubor. Se svým příběhem se tak alespoň přihlásil do naší soutěže Léto na nové terase či s...  celý článek

Rastr policového systému probíhá celým bytem.
Ze dvou malých bytů vznikl velký obytný prostor s posuvnými stěnami

Udělat ze dvou menších bytů jeden větší. To bylo přání mladého páru, který měl k dispozici dva byty v horním ustoupeném patru pražského činžovního domu z 20....  celý článek

Křehkost geometrické industriální stavbě dodávají subtilní prvky kovových...
Sedm rodin na 235 metrech čtverečních. V Japonsku žádný problém

Japonský hudebník Katsuhiro Honda získal starý dům na předměstí Saitama na ostrově Honšú. S pomocí architektonického studia Eureka nemovitost přestavěl na...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.