Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Toužili po teakovém stole a koloniálním stylu. Jak dopadl jejich sen

  1:00aktualizováno  1:00
Manželé, kteří bydlí v novostavbě 3 + kk, si zařídili ložnici i dětský pokoj sami. "U obývacího pokoje nám po pořízení kuchyně prostě došly nápady," píše čtenářka, "proto jsme požádali o pomoc architekty."

Na nábytek vyrobený na míru je doporučena teaková dýha. | foto: Vizualizace: AMIS Architekti

Největší problém vidím v dispozičním řešení obývací části propojené s prostorem kuchyně. Místnost je sice krásně prosvětlena díky okenní stěně s dvoukřídlými dveřmi vedoucími na lodžii, pro umístění knihovny a úložných prostor však zbývá poměrně málo místa.

"Přestože už máme bílou kuchyňskou linku v moderním stylu, naší slabostí je 'koloniální' styl a nábytek z masivního dřeva. Obecně se nám ale líbí i moderní interiéry," napsali manželé do zadání.

Jejich velkým přáním je krásný masivní stůl z teakového dřeva, ale neumějí si představit, jak lze tyto rozdílné materiály a styly sjednotit v jednom prostoru. Do pokoje by rádi umístili kromě jídelního stolu ještě velkou knihovnu, pracovní místo a úložné prostory.

Upozornění pro čtenáře: k článku byly použity vizualizace, nikoli fotografie!

Proměnu připravili: Tomáš Janáček a Amis Architekti

Velký jídelní stůl byl přáním majitelů, kteří mají rádi

Velký jídelní stůl byl přáním majitelů, kteří mají rádi "koloniální" styl.

Nábytek v teaku

Novou kuchyni bylo nutné ponechat, a to včetně nevhodného umístění dřezu v rohu. Změna by byla finančně náročná. Je škoda, že čtenáři neřešili pokoj najednou jako celek. K moderní kuchyni však nelze navrhnout "klasický koloniální styl", taková kombinace by vypadala směšně. Pokud budou majitelé chtít, mohou pro interiér použít dekorace v koloniálním stylu podle svého přání.

Dispoziční, materiálové a barevné řešení zbývající části prostoru  jsem volil tak, aby bylo možné místnost opticky propojit v jeden celek, ale jednotlivé funkční zóny zůstaly fakticky odděleny.

V obývací místnosti jsem tak umístil blok nízkých skříněk, které oddělují prostor stávající kuchyně a hlavní komunikace od obytné části. Nízké skříňky slouží jako úložné niky z prostoru kuchyně a zároveň tvoří spojovací prvek s obytnou zónou.

V obývací části navazuje na nízké skříňky otevřená knihovna doplněná o úložné prostory s plnými předními plochami. Součástí knihovny je průběžná deska, jejíž část může fungovat jako pracovní plocha.

Rohové umístění dřezu architekti nedoporučují, z finančních důvodů však kuchyni

Rohové umístění dřezu architekti nedoporučují, z finančních důvodů však kuchyni ponechali v původním stavu. Nízké skříňkové prvky tvoří odkladní plochu a společně se sedačkou oddělují kuchyň od obývací části.

Sedací souprava je v centru místnosti, nízké skříňkové prvky vytvářejí souvislou odkladní plochu za sedačkou. U protilehlé stěny stojí nízká komoda pro televizor.
Jídelní stůl jsem situoval k okenní stěně, aby stolování bylo spojeno s výhledem do volného prostoru s lodžií. Stůl doporučuji rozkládací. Toto řešení umožňuje zvětšit jídelní plochu, a rozšířit tak kapacitu míst pro stolující.

Při volbě materiálového a barevného řešení jsem bral v úvahu již použité materiály, tak také přání manželů uplatnit v interiéru masivní teakové dřevo, které mají spojené s koloniálním stylem.

S ohledem na finanční stránku věci jsem na nábytkových prvcích použil teakovou dýhu. S robustními rámovými obvodovými konstrukcemi, jež navozují dojem použití masivních fošen, dojem masivního dřeva evokují docela dobře.

Strohé linie jsou uplatněny na čelních plochách dvířek a zásuvek. Ty lze řešit i bez úchytek, pak by otevírání zabezpečil systém kování push-to-open.

Velký jídelní stůl byl přáním majitelů, kteří mají rádi

Velký jídelní stůl byl přáním majitelů, kteří mají rádi "koloniální" styl.

V kontrastu s jednoduchým výrazem nábytkových prvků jsem zvolil reliéfní kamenný obklad čelní stěny. Sedací prvky a jídelní židle jsou čalouněny silnou bílou kůží s hrubým proševem.

Osvětlení v kuchyňské části již majitelé mají, stejný typ halogenových osvětlovacích těles jsem proto použil i ve zbývající části místnosti. Lokální osvětlovací tělesa patří už do řady nabízející tvarově bohatší typy.

Autoři:




Nejčtenější

V obýváku zůstala zachovaná parketová podlaha, stačilo ji jen přebrousit a...
Byt pro rodiče, kterým se odstěhovaly děti: konečně mají pohodlí

Když se z bytu odstěhují dospělé děti, řada lidí se rozhodne pro totální rekonstrukci. Není divu, konečně si mohou dopřát bydlení pouze pro sebe, podle svých...  celý článek

Drobné detaily dokázaly interiéru vtisknout „ženský princip“.
Drobné detaily proměnily byt 3+kk přesně podle přání majitelky

Byt s dispozicí 3+kk v novostavbě developerského projektu s krásným výhledem na Prokopské údolí vnímala majitelka jako strohý, ale nechtěla jej zahltit...  celý článek

1
Věčně opilý soused je vulgární a vše mu vadí. Z bytu se mu line zápach

Bydlím v brněnském činžáku, do kterého se před rokem nastěhoval starší soused, který chodí domů opilý, je vulgární a vadí mu vše, co je umístěné na společné...  celý článek

Hotel Sook Station je otevřený od začátku léta. Noc za mřížemi vyjde pro...
Úzké cely, kovové mříže a palandy. Thajsko láká na zážitky z vězení

Tematický hostel Sook Station nabízí klientům pobyt ve vězení. Netradiční ubytování v thajském Bangkoku je vybavené úzkými celami, kovovými mřížemi a...  celý článek

Firma vlastní dům od roku 1994. Náklady na projekt dosahují podle společnosti...
Hotovo, parcela je volná. Z domu na Václavském náměstí nic nezůstalo

Na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice v Praze už skončila demolice nadzemní části rohového domu č. 47. Parcela se připravuje k stavbě skleněného...  celý článek

Další z rubriky

Koncertní sál Disney Hall, který navrhl Frank Gehry.
Slavný architekt Frank Gehry svým domem sousedy pořádně naštval

Jméno Franka Gehryho si v České republice spojujeme s Tančícím domem v Praze, je jedním z jeho autorů společně s architektem Vlado Miluničem. Známých staveb...  celý článek

Podlahu kryje bíle olejovaný katrovaný dub. Na přelakovaných oknech zůstaly...
Barevný dům se jim časem okoukal, teď si libují v přírodních odstínech

Život v bytě nepřipadal pro Šárku a Láďu v úvahu. Než si vybudovali vytoužený rodinný dům se zahradou na okraji lázeňského města v Čechách, bydleli střídavě u...  celý článek

1
Věčně opilý soused je vulgární a vše mu vadí. Z bytu se mu line zápach

Bydlím v brněnském činžáku, do kterého se před rokem nastěhoval starší soused, který chodí domů opilý, je vulgární a vadí mu vše, co je umístěné na společné...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.