Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Toužili po domě s bazénem na střeše, se sousedy se tři roky soudili

  1:00aktualizováno  1:00
Vila vypadá jako dvě kostky spojené bazénem, to vše postavené na skleněném domě. Unikátní stavba se kvůli sporům se sousedy stavěla celkem devět let.

Ve vile v obci Saint-Cloud východně od Paříže bydlí její majitelé od roku 1991, celá stavba se však od první návštěvy nizozemského architekta Rema Koolhaase až po dokončení vlekla celých devět let.

Les pilot podpírá spodní kostku.

Les pilot podpírá spodní kostku.

Stavba má 250 m2 obytné plochy, pozemek pak pouze 650 m2. Právě malá parcela byla jedním z důvodů, proč má dvougenerační dům inspirovaný například skleněnými stavbami Miese van der Rohe či Philipa Johnsona velmi atypický tvar.

Zadání postavit dva obytné bloky (pro rodiče a jejich dceru), ale také bazén a prosklený prostor obývací zóny, který by umožnil ničím nerušený výhled do zahrady, se ujal v současné době velmi známý nizozemský architekt Rem Koolhaas (* 1944). Jenže v té době neměl za sebou žádnou větší stavbu.

Fotogalerie

Neobvyklý dům vyvolal velké emoce sousedů, jimž vadily zejména prosklené stěny. Soudní spory se tak vlekly tři roky, než mohla stavba pokračovat.

Dnes velmi známou vilu Dall'Alva vám představí další epizoda francouzského cyklu Architektura (ČT2 v neděli 22. ledna v 15:35).

Dům na přání

Pro architekta Koolhaase bylo přání zadavatelů velkou výzvou. Toužili totiž po mistrovském díle, jenže k dispozici měli pouze nevelkou parcelu. Autor proto přizpůsobil dům terénu: postavil jej na délku, v horní části se dům musel "zakousnout" do svahu.

Oblá stěna oddělující kuchyni od obývacího pokoje je z polyesteru.

Oblá stěna oddělující kuchyň od obývacího pokoje je z polyesteru.

Velký obývací prostor je spojený se zahradou posuvnými prosklenými stěnami. Právě ty nejvíce pobouřily sousedy, přestože část z nich pojal architekt Koolhaas z matovaného skla, tedy neprůhledné. Kuchyňskou část od chodby a obývacího pokoje odděluje zaoblená stěna z polyesteru.

Směrem z ulice je budova v jedné úrovni se vstupní cestou. Garáž, jež je ve stejné úrovni s ulicí, se skrývá pod zahradou.

Pro rodiče a také pro dceru navrhl Koolhaas dvě samostatné bytové jednotky umístěné do krychlí, jejich fasádu tvoří hliníkový plech. V dolní části podpírá kostku "les" pilot, horní krychle se vznáší tři metry nad zemí.

Noční pohled na osvětlenou vilu

Noční pohled na osvětlenou vilu

Vysoko nad zemí je také bazén, umístěný podélně mezi obě kostky. Od bazénu je přímý výhled na majestátní siluetu Eiffelovy věže, Saint-Cloud totiž leží na kopci. Bazén o hmotnosti 40 tun nese na svých bedrech řada sloupů zapuštěných do soklu domu.



Témata: Cloud


Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.