Tip pro vás

Půl kilogramu těstovin (kvalitnější jsou těstoviny ztvrdé pšenice) se uvaří a nechá okapat.
Půl kilogramu těstovin (kvalitnější jsou těstoviny ztvrdé pšenice) se uvaří a nechá okapat. V míse se smíchá 150 g ementálu a 100 g rokfóru či nivy s předem připravenou bazalkovou pastou: velká hrst čerstvých listů se v dřevěném hmoždíři či na prkénku utře se solí a několika stroužky česneku, poté se přidá osm lžic za studena lisovaného olivového oleje. Do janovské bazalkové pasty se přidává ještě nadrobno nastrouhaný parmezán a umleté kešu oříšky. Vyzkoušejte, jaké přísady a poměry vám budou chutnat nejvíce, chuť bývá hodně individuální.

Sladké rozmarýnové řezy:

150 g hladké mouky, 150 g přírodního (nerafinovaného) cukru, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, čajová lžička prášku do pečiva, špetka soli, vrchovatá lžíce rozmarýnových lístků, 225 g rozinek nebo kandovaného ovoce, 175 g nasekaných ořechů nebo slunečnicových semínek V míse se ušlehá vejce a k němu postupně přidává cukr. Do mouky se vmíchá kypřicí prášek, sůl, rozmarýna, kandované ovoce a ořechy, poté se přidá vejce s cukrem. Těsto se vloží do vymaštěného a moukou vysypaného pekáče a peče se půl hodiny při teplotě 190 stupňů Celsia. Ještě horké se zpekáče vyklopí, nechá vychladnout a nakrájí.