Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Technika dokáže téměř nahradit i kuchaře

aktualizováno 
- Nové spotřebiče se přizpůsobují tempu dnešní doby. Snaží se uchovávat potraviny s vynaložením minimálního množství energie, usnadnit a zrychlit přípravu jídla. A to i z polotovarů a zmražených jídel, aby bylo možné vyrobit pokrm, nad kterým by tchýně pozvaná na návštěvu neohrnovala nos. A snaží se také usnadnit úklid tak, aby si rodina v překotném poklusu našla alespoň chvíli pro sebe a nekomunikovala jen při společném mytí nádobí.

Výrobci se tak snaží co nejvíce zjednodušit ovládání domácích spotřebičů, ovšem ne tak, aby se omezila jejich funkce. Ovládá-li se myčka na nádobí či pračka jediným přepínačem, nesmí to znamenat, že se bezhlavě spustí jediný možný program. Trend je naopak takový, že právě po onom jediném přepnutí si přístroj sám určí optimální mycí či prací proces tak, aby se spotřebovalo co nejméně vody a elektřiny.
Velký vliv na čas strávený v kuchyni má i to, že převážná většina výrobců nabízí hlavně vestavné spotřebiče. Šetří v kuchyni místo, vhodně kuchyň vzhledově doplňují a hlavně šetří čas potřebný na úklid. Odpadá tedy pracné odtahování sporáků a lednic od zdi spojené s objevováním dávno oželených "pokladů".
Pokud se na trhu objevují spotřebiče, které nejsou určené pro vestavbu, jde buď o výrobky firem, které mírně zaspaly vývoj, nebo naopak o speciální designové výrobky, určené pro velmi náročné zákazníky s velkým bytem a vysokým číslem na výpisu z účtu.

U lednice rozhoduje mrazící kapacita
Lednice a mrazáky jsou "nebezpečné" spotřebiče. Nebezpečné proto, že mají sice malou spotřebu energie, ale zato jsou zapnuté nepřetržitě. Zaplatit denně za uchování potravin například čtyři koruny se zdá málo, za rok se tyto částky nasčítají do ne nepodstatné výše.
Z jednoduchého číselného vyjádření spotřeby nelze posoudit, zda má lednice velkou či malou spotřebu elektrické energie. Pokud se vedle sebe postaví padesátilitrový mrazáček a dvousetlitrová lednice a budou mít stejnou spotřebu, je jasné, který z výrobků si člověk vybere. Proto výrobci (a zvláště ti, kteří na to dbají) doporučují orientovat se při koupi spíše na hodnoty takzvaného štítkování. Stupnice se pohybuje od A do G, přičemž A označuje nejlepší výrobek. Firma, která dnes toto v Evropě běžné označování u svého výrobku nepoužívá, se evidentně nemá důvod chlubit nízkou spotřebou. Špičkové lednice mívají energetické hodnocení A nebo B.
Tip pro vás:
Pokud se kupuje kombinace chladničky a mrazničky, což je podle prodejců v současné době nejčastější případ, je třeba se rozhodnout mezi přístrojem s jedním či dvěma kompresory. "Dvoumotorové lednice k nám přišly z jižních zemí, jako je Itálie či Španělsko. Mají výhodu, že lze například chladničku vypnout a mrazák nechat zapnutý," popisuje Ivan Karas z firmy BSH domácí spotřebiče. Sám by však zvolil jednokompresorový přístroj. "Mívají lepší účinnost, menší spotřebu energie a nakonec i menší pravděpodobnost, že se kompresor porouchá," vypočítává Ivan Karas.

Časové programování myčky uspoří peníze
Zatímco u lednice existuje jen jedna kategorie pro štítkování, u myček jsou to hned tři. "Soutěží" se v kategorii energetické spotřeby, kvalitě mytí a v dokonalosti usušení nádobí.
Výrobci se předhánějí v tom, aby vyrobili co nejtižší myčku. Podle toho ale i vypadají i jejich ceny. Například nejtišší myčka na trhu od AEG (43 dB) stojí téměř čtyřicet tisíc korun. Mnozí odborníci však tvrdí, že přístroj tišší než padesát decibelů je možné označit pro běžný provoz za velmi solidní a naprosto dostačující. Větší nároky by měli mít jen ti, kdo mají takzvanou obytnou kuchyni. Kdo si v podobné situaci pořídí nejlevnější přístroj s vyšší hlučností, bude si pak připadat jako na věčné dovolené za zvuků mořského příboje.
Velmi důležitým stanoviskem pro výběr myčky je i počet doplňkových programů, jako například rychlé mytí, či speciální program na sklo, které zmenšují množství spotřebované vody a elektřiny, samozřejmostí by měla být možnost změnit postavení horního košíku, aby si každý mohl sám upravit vnitřní prostor podle tvaru a velikosti svého nádobí. Při výběru těchto variant, za které se samozřejmě připlácí, by měl každý spytovat svědomí a opravdu si sám pro sebe určit, zda se v praxi tyto vymoženosti skutečně využijí. Není špatné zeptat se známého či souseda, které z programů skutečně v praxi využívá, a podle toho přizpůsobit i své požadavky na programové vybavení myčky.
Velmi užitečným doplňkem lepších přístrojů je také možnost oddálit mytí. Tato vymoženost se výhodně uplatní například v domácnostech, kde se používá levnější noční sazba proudu.

Tip pro vás:
Bezesporu praktickým doplňkem jsou ukazatele doplnění soli a leštidla přímo na vnějším panelu, které nabízejí lepší modely světových firem. Top třída přichází navíc s takzvaným Aqua-senzorem, který pozná, jak je nádobí špinavé a podle toho dávkuje vodu.

Halogen urychlí rozehřátí desky, mívá však menší životnost
Populární součástí současného sporáku je sklokeramická deska. "Její kvalita se dřív poznala podle zabarvení - čím tmavší, tím kvalitnější," říká Ivan Karas. "Výrobci si však v poslední době nechávají desky barvit, takže spotřebitel má jediné vodítko, podle kterého se může zorientovat, a to cenu," dodává. Kvalita a tedy i cena sklokeramické desky totiž ovlivňuje podstatnou věc: čím kvalitnější, tím méně teplo proniká mimo varnou zónu, tím menší spotřeba energie a vyšší účinnost vaření.
Původní a nejlevnější desky se rozehřívaly odporovým drátem, který v současné době vystřídal odporový pásek. Podobné plotýnky se rozehřejí během několika sekund. Pokud je tohle někomu ještě pomalé, může zvolit dražší variantu s halogenovými plotýnkami - pak vaří prakticky v sekundě. Otázka zní, zda se takový bleskový start využije v praxi a zda je několikavteřinová úspora energie důvodem k vysázení na dřevo několika tisícikorun navíc.
Pro kuchyňskou praxi jsou důležitější jiné detaily. Užitečná je funkce Autofocus, která přinutí plotnu rozehřít se v takovém průměru, aby odpovídala průměru hrnce. Levnější varianty mívají přepínání ruční. Pro pekáče je důležité, aby alespoň jedna z plotýnek byla přepnutelná na oválný průměr.
Nejen kvůli bezpečnosti a ochraně před popálením se doporučuje zvolit variantu s ukazateli zbytkového tepla u každé z plotýnek. Pokud je ještě teplá, svítí u ní kontrolka. Že lze tohoto zbytkového tepla možné výhodně při vaření použít, není třeba zkušenému kuchaři vysvětlovat.
Speciálním způsobem ohřevu je indukce. Je energeticky úspornější, protože teplo se indukcí tvoří až ve stěnách hrnce - odpadá proto přechodový odpor mezi topným segmentem, deskou a stěnou hrnce. Indukční desky však bývají zhruba dvojnásobně dražší. Zatímco za běžnou sklokeramickou desku se zaplatí deset až dvacet tisíc korun, indukční připraví peněženku určitě o dvojnásobek (nepočítaje výdaje za koupi speciálního nádobí).
Sklokeramické desky se poslední době uplatňují i jako základ plynových varných desek. Důvodem je snadnost údržby v případě, že se neuhlídá var a tekutiny vykypí z hrnce ven.

Pozor:
Elektrická sklokeramická deska má velký příkon, ve spojení s elektrickou pečící troubou potřebuje třífázové napájení. Ve starých domech mohou být problémy i se samotnou deskou - pokud se připojí na jedinou fázi, mívá příkon až sedm kilowatt. Je však možné ji připojit i na dvě či tři fáze, aby se příkon rovnoměrně rozdělil. Na stav rozvodů a hodnoty jističů v domě je nutné se tedy informovat předem.

Tip pro vás:
Speciální varná deska firmy Siemens zabrání vykypění. Stojí zhruba třicet tisíc korun, v ceně jsou dva speciální hrnce za osm tisíc korun opatřené smaltovanými pásky, které "spolupracují" se senzory umístěnými na okraji varné desky. Mají schopnost udržet tekutinu v hrnci na předem zvolené teplotě. Ta je například pro fritování 175 stupňů Celsia, pro udržení teploty vhodné k servírování 65 stupňů.

Pečící trouba se stává sólistou
Klasické uspořádání sporáku s varnými plotýnkami nad sebou se v současné kuchyni stává často minulostí. Po rozluce se sporák stěhuje z výšky kolen zhruba o metr výš tak, aby bylo možné bez ohýbání zkontrolovat postup pečení. V sektorových kuchyních slouží k zabudování většinou vysoká potravinová skříň. Pokud však zůstává klasické uspořádání, využívají některé firmy, například AEG, zadní odvod par a horkého vzduchu skrz varnou desku tak, aby se zabránilo postupnému "opalování" ovládacích knoflíků. Tento způsob navíc zajistí, že se pachy (nebo vůně?) z pečení nedostávají tolik do místnosti a lépe se odvětrají digestoří.
Velcí světoví výrobci v poslední době integrují do původní jednoduché trouby také mikrovlnný ohřev. Tyto trouby lze používat také samostatně jako mikrovlnou troubu, pro velmi náročné jedince jsou určeny chytré trouby, které mají takzvanou fuzzy logiku. Například na troubě Siemens označené symbolem EPS se navolí druh masa a jeho váha a o zbytek se postará sama trouba. Sama si určí optimální pečící postup tak, aby maso zůstalo šťavnaté a bylo přitom propečené. Zabudované předvolené pracovní postupy nabízí například i trouba Competence od firmy AEG. Ceny těchto spotřebičů však nejsou právě lidové, začínají na čtyřiceti tisících korunách.
Co se ale vyplatí po kvalitní troubě požadovat v každém případě, je trojité zasklení dvířek, aby nemohlo například v rodinách s malými dětmi dojí k úrazu popálením. Mezery mezi skly jsou provětrávány venkovním vzduchem, takže lze na povrchu udržet bez problému ruku. V rodině, kde se hodně peče, se určitě uplatní trouby s pečícím vozíkem. Plech s buchtou či pekáč s kuřetem vyjede z trouby celý ven jako na kontejneru, není proto třeba při podlévání riskovat popálení.

Tip pro vás:
Pečlivé hospodyňky vědí, jak obtížně se čistí mastnota, která zůstane po pečení vevnotř na stěnách trouby. Proto špičkové modely mívají katalytické nebo pyrolitické čištění. V prvním případě je vnitřek trouby vyrobený ze speciálního smaltu, který má schopnost rozkládat částečky tuku, ve druhém se trouba rozžhaví na 500 stupňů Celsia a omastek a zbytky jídla sežehne tak, že troubu stačí pouze vytřít vhkým hadrem. Cena trouby vybavené podobným systémem však začíná u ...tisíc korun.

ANKETA:

1/ Bez čeho se v kuchyni neobejdete?
2/ Jaká byla vaše největší chyba při zařizování kuchyně?

Eva Pilarová, zpěvačka
1/ Při vaření se neobejdu bez Podravky a pak bez dobrého nádobí. Používám teflonové pánve a z nožů upřednostňuji značku Fissler.
2/ Nebyla to moje chyba, ale chyba projekce. Proti troubě mám postavený špajz s lednicí. O jiných chybách nevím, ale tahle jedna úplně stačí.

Fero Fenič, režisér
1/ Bez kávovaru.
2/ Koupil jsem troubu, kterou jsem ještě za tři roky nepoužil.

Helena Fibingerová, manažerka a podnikatelka
1/ Já hodně a ráda peču a vařím, a proto také stále něco míchám. V kuchyni se tedy neobejdu bez kvalitního robota.
2/ Doufám, že jsem se po dvaceti letech vyvarovala všech chyb. Nechala jsem si totiž udělat novou a moderní kuchyň. Ale přece jen jednu věc bych už nechtěla a to je plovoucí podlaha v kuchyni. Zůstává na ní vidět každá kapka a drobek. Kdybych se mohla rozhodnout znovu, volila bych raději matnou a tmavší podlahu.

Květoslava Kořínková, generální inspektorka Českých drah
1/ Já jsem taková klasická kuchařka, která používá minimum technických prostředků. Přesto se neobejdu bez kávovaru, šlehače nebo mixéru. Ale co nejvíce v kuchyni používám, je velká elektrická japonská pánev. Na ní lze udělat všechno od příloh, přes zeleninu až po maso. Protože je dost veliká, bez problému na ní připravím například čínu i pro početnou rodinu. Navíc má kvalitní teflonový povrch, na kterém se také dobře a rychle smaží.
2/ Nedávno jsem modernizovala svou kuchyň a bohužel jsem nepočítala s místem pro myčku na nádobí. Nyní přemýšlím, kam ji do kuchyně dostat.

Jiří Bartoška, herec
1,2/ Co je to kuchyň?

Karel Černoch, zpěvák
1/ Určitě se neobejdu bez ostrých nožů. Nejraději používám nože asijské výroby, které připomínají napůl sekáček.
2/ Nemám pořádný prostor na práci. Pracovní plocha u nás v kuchyni není dostatečně velká.

Václav Fischer, majitel cestovní kanceláře
1/ Zásadně se neobejdu bez kvalitního olivového oleje. Ten je základní součástí všech mých receptů. Ať už salátů nebo dalších pokrmů. Moje kuchyně je zařízena stroze a futuristicky a nechybí v ní žádný ze současných výkřiků techniky. Vaří se v ní skvěle a velmi pohodlně. Navíc o ní pečují dvě hodné dámy, které vždy zahladí všechny stopy mých kulinářských fantazií.
2/ Chybou bylo si vůbec takovou kuchyni pořizovat. Kdybych ji neměl, byl bych o deset kilo lehčí.

Stanislav Hložek, zpěvák
1/ Asi se neobejdu bez své manželky. Měl jsem to štěstí, že jsem našel ženu, která umí uvařit. Proto na co si vzpomenu, to mám.
2/ Můj problém v kuchyni je, že tam nenám klid. Když se jednou za rok totiž rozhodnu vařit, žena mi do toho kecá. A já mám občas inspiraci, kdy se snažím vymyslet pochoutku, kterou bych pohostil rodinné příslušníky nebo přátele. Bohužel mi však není dopřán klid na to, abych to dokončil dle svého.

Ladislav Vízek, hostinský a bývalý fotbalista
1/ Asi bez lednice. Já totiž u ní bydlím.
2/ Už dlouho jsme si nepořídili nový sporák. Máme ho starý a velmi špatný, navíc místo jednoho knoflíku ho ovládáme kleštěmi.

Jan Cimický, ředitel centra Modrá laguna - centra duševní pohody
1/ Asi bez koření.
2/ Já si myslím, že v tomto směru jsem úplně dokonalý, protože jsem se do toho vůbec nepletl. Proto by výhrady padaly na neúrodnou půdu. Já zastávám to klasické Werichovské dělení, že muž v rodině rozhoduje o takových zásadních věcech jako jsou vztahy k velmocem a žena rozhoduje o tom, co s penězmi.

Eva Janoušková, módní návrhářka
1) Rozhodně se neobejdu bez myčky.
1) Když jsme se poprvé zařizovali. Dodrželi jsme plán a nechali kuchyň v malé místnosti. Skoro jsme se doma nepotkali. Teď máme velkou kuchyň navazující na obývací pokoj a rodina tráví večery i volný čas stále pohromadě.

Marie Tomsová, hlasatelka
1/ Vždycky jsem si myslela, že je to přístroj naprosto zbytečný. Ale od té doby, co ji mám, nechápu, jak jsem bez ní mohla žít - myčka nádobí.
2/ První chybou mé kuchyně je to, že ji mám v panelákovém bytě a ne v domku se zahradou. A druhá - sporák bez horkovzdušné trouby.

Technika dokáže téměř nahradit i kuchaře.

Autor:




Nejčtenější

Firma vlastní dům od roku 1994. Náklady na projekt dosahují podle společnosti...
Hotovo, parcela je volná. Z domu na Václavském náměstí nic nezůstalo

Na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice v Praze už skončila demolice nadzemní části rohového domu č. 47. Parcela se připravuje k stavbě skleněného...  celý článek

Drobné detaily dokázaly interiéru vtisknout „ženský princip“.
Drobné detaily proměnily byt 3+kk přesně podle přání majitelky

Byt s dispozicí 3+kk v novostavbě developerského projektu s krásným výhledem na Prokopské údolí vnímala majitelka jako strohý, ale nechtěla jej zahltit...  celý článek

Hotel Sook Station je otevřený od začátku léta. Noc za mřížemi vyjde pro...
Úzké cely, kovové mříže a palandy. Thajsko láká na zážitky z vězení

Tematický hostel Sook Station nabízí klientům pobyt ve vězení. Netradiční ubytování v thajském Bangkoku je vybavené úzkými celami, kovovými mřížemi a...  celý článek

Hned za vstupem je po pravé straně kuchyňská linka, vlevo šatní skříň, které...
Jak se žije v miniaturním bytě o velikosti vagonového kupé

Zařídit byt s plochou 16 metrů čtverečních pro dvě dospělé osoby byl doslova nadlidský úkol. Architekti se však tohoto úkolu zhostili se ctí.  celý článek

Emauzy. Na klášter a kostel dopadly tři ničivé zápalné pumy, každá o váze 227...
Zmizelá krása Česka. Když záhuba stavebních skvostů bolí

Když v srpnu 1881 vyhořelo Národní divadlo, matka malířky Zdenky Braunerové napsala Antonínu Chittussimu: „Plakala jsem jako dítě. V Čechách bylo v té chvíli...  celý článek

Další z rubriky

Hotel Sook Station je otevřený od začátku léta. Noc za mřížemi vyjde pro...
Úzké cely, kovové mříže a palandy. Thajsko láká na zážitky z vězení

Tematický hostel Sook Station nabízí klientům pobyt ve vězení. Netradiční ubytování v thajském Bangkoku je vybavené úzkými celami, kovovými mřížemi a...  celý článek

Při zařizování v interiéru majitelé investovali především do sedacího nábytku....
Dominantu elegantního mezonetu v secesním domě představuje schodiště

Designérka Hana Šebková dostala zadání vytvořit projekt pro šarmantní pár, který uspokojí jejich vybraný vkus a nabídne logické řešení dispozice s glancem...  celý článek

Nový dům je, stejně jako ten původní, poloroubenka.
Na Šumavě koupili ruinu. Dům strhli a postavili jeho perfektní kopii

Na Šumavě, u železniční trati, stojí poloroubenka. Bývala tu již před mnoha lety, pamatovala, když kolem jezdil vlak s uhlákem a parní lokomotivou. Dnes tu...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.