Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Svůj sen o pohodlném bydlení za málo peněz svěřila architektce a IKEA

  1:00aktualizováno  1:00
Malý byt o ploše 39 metrů čtverečních plní přání své majitelky, dobře slouží při všech domácích činnostech, navíc působí i velmi prostorně.

Umístění knihovny podél vnitřní stěny obývacího pokoje umožňuje přímý průchod od vstupu ke kuchyni, sezení má klidnější polohu v „zálivu“ mezi vestavěnou skříní a jídelním stolem. | foto: Jaroslav Hejzlar

Studentka medicíny Vanda dostala možnost zařídit si svoje první samostatné bydlení. Její byt 2 + kk vznikl po celkové rekonstrukci starého holešovického činžáku. Na rozdíl od běžných developerských projektů má příznivou dispozici, kterou nebylo zapotřebí stavebně nijak upravovat.

Z malé předsíňky, odkud je přístupná koupelna s WC, se vchází do hlavní obytné místnosti, na ni navazuje samostatná ložnice.

Příjemné proporce

Obytný prostor s plochou 24 m2 má příjemnou obdélníkovou proporci, vysoký strop a v delší straně dvě vysoká okna orientovaná k východu, takže je dobře prosvětlený dopoledním sluncem a přitom netrpí přehříváním v letních vedrech.

Může se hodit

Hledáte i vy malý byt? Vyberte si z pestré nabídky nemovitostí na Reality.iDNES.cz.

V zadní části je ještě rozšířen o výklenek vhodný pro zřízení kuchyňského koutu. Koupelna překvapila účelným moderním vybavením. Její nadčasové pojetí v jednoduchém stylu oživuje pouze výrazná oranžová barva. Ta sice může být ve velké ploše až dráždivá, pro mladou dívku je ale kombinace bílé s oranžovou svěží a atraktivní.

Koupelna se vybavila pouze skříňkou ve výklenku u vany a zásuvkovým kontejnerem

Koupelna se vybavila pouze skříňkou ve výklenku u vany a zásuvkovým kontejnerem u umyvadla, aby zůstal dostatečný prostor před umyvadlem.

Jak se rodil koncept

Vysedávání nad lékařskými učebnicemi zabírá značnou část volného času, a tak se Vanda rozhodla vyhledat spolupráci architekta. Potřebovala se nastěhovat co nejdříve, ale nechtěla se smířit s počátečním provizoriem.

Přála si byt zařízený moderně, ale také trochu romanticky. Chtěla mít v pokoji dřevěný nábytek a kromě pohovky také fatboy, tvárný "pytel" na neformální a pohodlné posezení. Na stěnu si vybrala samolepku stromu, kterou si našla na webové stránce Fugu. Z výrazných barev se jí líbí především fialová a zelená, připouštěla také červenou.

Architektka Věra Konečná, kterou Vanda oslovila, připravila návrh zařízení v několika variantách. Vanda si sama určila předem, jak na sebe budou jednotlivé funkční zóny navazovat: vedle kuchyňského koutu jídelní stůl, v návaznosti na něj sezení, naproti pohovce knihovna.

Protože se do předsíňky nevejdou žádné úložné prostory a v bytě není komora, v hlavní obytné místnosti se vedle vstupu do ložnice přistaví sádrokartonová příčka na vestavěnou skříň vysokou až ke stropu. Další skříň na osobní oblečení se umístí do výklenku v ložnici. Jako úložný prostor bude sloužit také nejvyšší část kuchyňské sestavy, využije se tak výška stropu 312 cm.

Barevné varianty daly Vandě přesnou představu, jak sladit zařízení bytu. Určujícím prvkem byla podlaha s kresbou dřevin v několika barevných odstínech. Doplnit ji lze pouze jednolitou barevností, aby se více vzorů "netlouklo".

Návrh obývacího pokoje, stěna s okny

Návrh obývacího pokoje, stěna s okny

Návrh obývacího pokoje, knihovna a pohled do kuchyně

Návrh obývacího pokoje, knihovna a pohled do kuchyně

Vanda se obávala většího množství bílé barvy (připomíná jí nemocnici), souhlasila však s bílými stěnami a bílou kuchyňskou sestavou. Nábytek obývací části je ve světlounké bříze, která nemá výraznou strukturu. Doplňujícím akcentem je kontrastní zelená barva na doplňcích. Obývací pokoj zůstane ve střízlivém pojetí, oživí jej pouze samolepky na stěnách.

Kuchyň bez rohů

Jako první se musely zpracovat výkresy kuchyně, jejíž výroba trvala šest týdnů a byla rozhodující pro termín stěhování. Teprve pak se stanovila cena: bylo jasné, že kuchyň bude největší investicí v celém bytě. Rozpočet byl vyšší, než Vanda předpokládala, dala ale přednost zpracování na míru před kompromisem s levnějším typovým nábytkem. V kuchyňském studiu Katalpa byli navíc ochotni řešit s architektkou veškeré detaily, i když byly odlišné od zaběhnuté praxe.

Vanda měla původně představu sestavy do písmene U kolem všech tří stěn výklenku. Variantní návrhy však prokázaly, že špatně využitelné rohy v tak malé kuchyni poskytují méně pracovní plochy než dvě protilehlé linky.

Sestava má tedy dvě části, první vysokou až ke stropu podél příčky sousedící s koupelnou a nižší část s nástěnnými skříňkami, jejichž horní hrana 185 cm výškově navazuje na knihovnu obývacího pokoje. Půdorysně s knihovnou lícuje tvarově jednoduchý stůl s bočnicí, který doplňuje sestavu o další pracovní plochu a funkčně uzavírá celý kuchyňský kout. Pro práci vsedě nebo rychlou snídani tu poslouží barová stolička s nastavitelnou výškou.

Vysoká strana sestavy zahrnuje zabudovanou chladničku a mycí pracoviště s

Vysoká strana sestavy zahrnuje zabudovanou chladničku a mycí pracoviště s dřezem, začlenila se sem i pračka. Horní skříňky nad dřezem jsou v nadstandardní výšce, aby svojí hloubkou 60 cm nevadily při mytí nádobí.

Vysoká strana sestavy zahrnuje zabudovanou chladničku a mycí pracoviště s dřezem, začleněná je sem i pračka, která by v koupelně zabírala příliš velkou plochu. Horní skříňky nad dřezem jsou v nadstandardní výšce, aby svojí hloubkou 60 cm nevadily při mytí nádobí. Do výklenku pod nimi se ale bez problémů vešla méně hluboká mikrovlnná trouba.

Protější strana má uprostřed varnou desku a pod ní horkovzdušnou troubu, obě krajní spodní skříňky sestávají ze tří velkých zásuvek, nástěnné skříňky mají výklopná dvířka, která při otevření směrem nahoru nijak nepřekážejí.

Sestava z lesklého bílého lamina je doplněna tmavou pracovní deskou a obkladem ze stejného materiálu, bezesparý obklad se udržuje v čistotě snadněji než keramický se spárami. Mikrovlnka s černým zrcadlovým čelem záměrně splývá s tmavou barvou výklenku. "Chybějící" stěnu původního půdorysného tvaru písmene U nahrazuje samolepka rostlin, nad kterou časem přibudou ještě designové hodiny.

Kromě spaní se na plochu 9 m2 muselo vejít také pracovní místo s knihovnou a

Kromě spaní se na plochu devíti metrů čtverečních muselo vejít také pracovní místo s knihovnou a psacím stolem, jehož odkládací plochu rozšiřuje navazující komoda.

Pokoj s jarním laděním

Umístění knihovny podél vnitřní stěny obývacího pokoje umožňuje přímý průchod od vstupu do místnosti ke kuchyni a jídelnímu stolu, sezení má klidnější polohu v "zálivu" mezi vestavěnou skříní a jídelním stolem. Knihovna s dýhou "efekt bříza" je sestavena z několika dílů systému Expedit a dvou polic.

Stejnou povrchovou úpravu jako knihovna má i společenský stolek a jídelní stůl, sedáky židlí jsou z březové překližky. Také čalounění pohovky a koberec jsou laděny v podobném tónu jako nábytek. Na bílé stěny zase navazují lehké průsvitné závěsy, jimiž do místnosti prochází příjemně rozptýlené denní světlo.

Barevný základ místnosti zůstává neutrální, výrazná barva jarní zeleně se objevuje na doplňcích: fatboyi, barové stoličce z průhledného plastu a na polštářích, na listech samolepkových stromů.

Čelní stěnu pokoje doplňuje při vstupu krátká polopříčka, za ní vestavěná skříň je svou bílou barvou přirozeným pokračováním stěny a nezakončuje místnost příliš tvrdě. Na novou příčku proti dveřím z předsíně se navíc mohlo umístit vysoké zrcadlo.

Romantické spaní

Zařídit ložničku s plochou 9 m² na spaní i práci u počítače nebylo snadné, nábytkem se nakonec "šoupalo" ještě přímo na místě.

Výklenek za dveřmi byl jednoznačně určen pro úložný nábytek, skříň s posuvnými zrcadlovými dveřmi malý prostor opticky zvětšuje. V potřebné šířce 145 cm se bohužel nedaly koupit nástavce na skříň jako v obývacím pokoji, výklenek se nemohl využít pro ukládání v celé své výšce. Výroba skříně na zakázku by se ale nevešla do rozpočtu, na skříň se tedy budou další věci ukládat pouze do vyplétaných košů s víkem.

Pracoviště doplňuje měkce čalouněné otáčecí křesílko s nastavitelnou výškou.

Pracoviště doplňuje měkce čalouněné otáčecí křesílko s nastavitelnou výškou.

Podél okna a sousední stěny vzniklo pracovní místo s knihovnou a psacím stolem, navazující komoda ještě rozšiřuje odkládací plochu stolu. Pracoviště doplňuje měkce čalouněné otáčecí křesílko s nastavitelnou výškou.

Návrh ložnice nabídl namísto fialové barvy starorůžovou, která není tak agresivní, zbytek zařízení zůstal čistě bílý. Aby si Vanda nepřipadala jako v nemocnici, závěsy nejsou pouze na oknech, ale vytvářejí jakýsi baldachýn ještě mezi postelí a vstupním prostorem. Překlad v této části stropu místnost nehezky rozděloval, závěsem alespoň dostal nový smysl.

Přestože zařízení ložnice není nijak "zdobené" a nábytek má velmi jednoduché tvary, růžové závěsy sem vnášejí prvek požadované romantiky. 

O autorce

Ing. arch. Věra Konečná
Vystudovala Fakultu architektury ČVUT Praha, v posledních letech se věnuje převážně publicistice a propagování architektury bydlení. V současné době je šéfredaktorkou internetového časopisu.

Do maličké předsíně se téměř nic nevešlo, pouze vedle dveří do koupelny stojí vysoký botník (s malou hloubkou) a za vstupními dveřmi se vytvořila "stěna" na odkládání kabátů: do panelu se přišroubovala kuchyňská úchytka na zavěšení ramínek a pod ní několik háčků na kabáty či tašku.

Stejným panelem je doplněná i koupelna. Do výklenku mezi vanou a předstupující instalační šachtou se vešla vysoká úzká skříňka a vedle umyvadla zásuvkový kontejner na kosmetické potřeby.

Přestože naproti umyvadlu byly připraveny rozvody na pračku, tuto stěnu doporučila architektka ponechat volnou, aby prostor na mytí zůstal pohodlný, nestísněný. Nad umyvadlem je pouze velké zrcadlo a svítidlo s pěti žárovkami. Největší investicí do koupelny byla otáčivá skleněná zástěna na vanu.

Rozpočet na zařízení celého bytu byl omezený, část investic spolkly ještě drobné řemeslné práce: stavba příčky, změny elektroinstalace v kuchyni a následné vymalování. Kromě zakázkové kuchyně se tedy volil co nejlevnější nábytek, který by ale odpovídal funkčním i estetickým požadavkům.

Téměř veškeré zařízení včetně doplňků, svítidel, závěsů a koberce tak pochází z IKEA. Pro atypickou šířku 120 cm se poněkud obtížně hledala designově přijatelná postel s kvalitní matrací; dražšími kousky vybavení byl také fatboy a stolička Pedrali s průhledným plastovým sedákem. Na těch se ale Vanda s architektkou předem dohodly, že pro zvolený styl bytu jsou "nepostradatelné", prostě cena za radost z nového bydlení.

Více se dočtete v časopise Pěkné bydlení č. 10/2011.


Autor:




Nejčtenější

Kodaňská číslo 41: neobaroko, průčelí s věží s neorenesančním štítem a gotickou...
Noblesní Vršovice nejsou falešné Vinohrady. Čtvrť má velkoměstský šarm

Kodaňská ulice v pražských Vršovicích vytváří širokou a krásnou promenádu s velkoměstským rozletem a elegancí. Najdeme tu přepychové činžovní domy ze začátku...  celý článek

Ložnice se od čistých nových prostor odlišuje. David ji zařídil klasickou...
Jak se bydlí sólistům. Zoufalé osamělce nečekejte

David, Eva, Hynek a Karel jsou dospělí a žijí sólo. Co pro ně jednočlenné bydlení znamená, přibližuje kniha Sami doma. Publikace, která vzešla ze studie...  celý článek

Nejúčelnější částí domu je vnitřní nádvoříčko s dřevěnou cedrovou terasou.
Nejkrásnější řadový dům vystavěla architektka pro svou rodinu

Stará řadovka na předměstí Sydney nevypadala vůbec lákavě. Přesto ji architektka Laine Richardsonová koupila a pro svou rodinu celou přestavěla. Z nudného...  celý článek

Dřevěné dubové podlahy jsou příjemné na dotek i na pohled. Konferenční stolky...
Byt v podkroví, kde nejdražším kouskem je sporák. Manžel rád vaří

Klára s manželem mají rádi město s kavárnami, divadly a místy, kam lze zajít s dětmi. Proto když se naskytla možnost koupit podkrovní byt s terasou v...  celý článek

V koupelně je vana Rosa s délkou 140 cm (Ravak) a umyvadlo ze stejné řady.
Rekonstrukce bytu, kde koupelna vystačí sotva pro jednoho

Kritickým místem při rekonstrukcích panelových bytů bývá zejména kuchyň a koupelna, jejichž rozměry neodpovídají současným standardům. To je i případ bytu,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.