Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Statečný památkář se nadřízených nelekl. Rodině vybojoval unikátní dům

  1:00aktualizováno  1:00
Pařížské architektonické duo Pottgiesser tvoří genius loci jakoby mimochodem. Neuvěřitelný koktejl náhod i omezení zafungoval u rodinného domu na výbornou. Vznikla tak jedna z nejpozoruhodnějších soukromých rezidencí v Evropě.

Autorem domu je pařížské studio Pottgiesser Architecturespossibles. | foto: George Dupin

Majitelka významné francouzské PR agentury a její manžel si ve francouzském departmentu Yvelines nedaleko Paříže pořídili zámeček ležící na pozemku o rozloze téměř pět tisíc metrů čtverečních.

Původně chtěli majitelé nemovitost používat jen pro byznys a reprezentační potřeby. Lehce zanedbaná zahrada s rozpadlou oranžerií z 18. století, krásné výhledy na Seinu a okolní zeleň však manželům učarovaly. Rozhodli se na zámeček přesídlit natrvalo i se čtyřmi dětmi.

Pět věží pro jednu rodinu

S výběrem architektonické kanceláře nebyl problém. Majitelka věděla naprosto přesně, kdo bude autorem jejího nového domova: pařížské studio Pottgiesser Architecturespossibles vedené architektem Christianem Pottgiesserem a výtvarnicí Pascale Thomas Pottgiesserovou.

Majitelka tvorbu studia znala a toužila po spolupráci. Ta se nakonec protáhla na celých sedm let, během kterých se projekt připravoval a realizoval. Základním přáním bylo uchování stávající zámecké budovy jako společenského a obchodu sloužícího místa včetně kanceláří a přístavba zcela privátního traktu, který bude sloužit pouze rodině.

Může se hodit

Pestrou nabídku rodinných domů k prodeji i k pronájmu najdete na Reality.iDNES.cz.

Přísné předpisy památkářů v oblasti, kam spadá mimo jiné i slavný zámek Versailles, nedovolovaly mnoho možností, jak přístavbu pro rodinu vyřešit. Dům se sedlovou či valbovou střechou nejenže nezapadal do představ o novém bydlení esteticky, ale ani rozměrem, povolená velikost přístavby by nesplňovala požadavky majitelů na prostor.

Přesto se ve velmi striktních mantinelech státních norem našla mezírka, kterou architekti s neobvyklou invencí využili. Zákon totiž ve výjimečných případech, kupříkladu i pro výstavbu garáží, povoluje ploché střechy, pokud jedna nepřesáhne plochu 25 metrů čtverečních a počty drobných staveb nejsou početně limitovány.

Jednou z největších devíz nového domova je krásná nová zahrada, která vznikla

Jednou z největších deviz nového domova je krásná nová zahrada, která vznikla na střeše společného křídla.

Vznikl tak společný, částečně do země zapuštěný prostor, který ve tvaru písmene L navazuje na stávající zámek a z něho vyrůstá pětice třípodlažních věží. Úředník, který měl projekt na starosti, se do novostavby zamiloval. Výstavbu bránil i před svými nadřízenými, což je mezi francouzskými památkáři velmi neobvyklé.

Dům vypadá jako vesnička se sladěnými samostatnými domky. Jednou z největších deviz nového domova je pro rodinu krásná nová zahrada, která vznikla na střeše společného křídla a stalo se z ní místo četných setkávání a letních večeří.

Společné křídlo je zabudované asi dva metry pod původní úrovní pozemku.  Přístup denního světla a bezprostřední kontakt s přírodou zajišťují velkoryse navržená okna. V domě nenajdete ani dlouhé chodby, které si manželé v předchozím bydlišti neoblíbili pro jejich prázdnotu a v novostavbě pro ně byly nepřijatelné.

Dům patří majitelce PR agentury a exportérovi.

Dům patří majitelce PR agentury a exportérovi.

Všechny prostory jsou proto uzpůsobeny jako společenské. Čtyři věže slouží dětem, v páté věži se střešní terasou a výhledem na Paříž je ložnice majitelů. V jednotlivých věžích jsou i šatny, úložné prostory a samostatné koupelny.

Stavba byla dokončena v roce 2011. Loni dům získal prestižní ceny RIBA Award, ocenění Evropské unie a v letošním roce je nominován i na cenu Miese van der Roheho. Christian Pottgiesser v rozhovoru pro hodnoticí komisi cen RIBA podotkl, že v případě této realizace byla rodina klienta minimálně polovičním tvůrcem.

Majitelé se pečlivě věnovali každému detailu. Konzultovali barevnost jednotlivých zón interiéru, které nejsou vždy úplně obvyklé, objevují se zde i tóny starorůžové, které jsou připomínkou původních interiérů na sousedním zámku. Genia loci dávných časů připomíná i obložení z bělené borovice a původní kamenné zídky. Moderní přiznaný beton a ladné křivky naopak dům vracejí zpět do 21. století.

Autor: pro iDNES.cz




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.