Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Bydleni.iDNES.cz

  • Čtvrtek 23. října 2014. Teodor, Theodor

Dům pro majitele, kteří milují pohodlí, relaxaci v sauně i dobré víno

Dům pro odpočinek a relaxaci. Pro pohodu. I tak lze charakterizovat dům, u něhož se majitelé rozhodli svěřit celou stavbu, ale i interiér profesionálům.

Prostorově velmi velkorysý dům má přízemí věnováno obytnému prostoru s jídelnou a kuchyní. Součástí je i hostinský pokoj s vlastním zázemím.

V horním patře jsou umístěny ložnice a pracovna, v suterénu pak společenská místnost s vinotékou a relaxační prostor. Návrh a provedení celého interiéru svěřili majitelé pražskému architektonickému studiu oooox.

Na přání majitelů nepublikujeme fotografie domu zvenčí.

Když vítězí bílá a šedá

"Světlost domu jsme podpořili volbou světlých materiálů v odstínech béžové, světle šedé a bílé v kontrastu s ořechem a drobným akcenty černé," vysvětluje architektka Radka Valová ze studia oooox.

Střešní světlík přivádí denní světlo i ke krbu.

Střešní světlík přivádí denní světlo i ke krbu.

Ke světlým barvám však nesměl chybět kontrast, proto použila ořech. Ten se objevuje pro zvýraznění prvků, nebo jako oddělení funkční části: například pás ořechové podlahy v jídelně, který od sebe odděluje obývací pokoj s kuchyní a přechází v celé šíři pruhu na schodiště do patra i do suterénu. Ořech je také použitý na obklad krbu v obytném pokoji.

Srdce domu: tradičně kuchyně, zde i jídelna

Kuchyni, která se tradičně pokládá za srdce domu, tvoří středový ostrůvek a soustava vysokých a nízkých skříní ve tvaru U.

Fotogalerie

"Díky až ´luxusní´ velikosti kuchyně bylo možné eliminovat horní skříňky a ponechat pouze malý ořechový box, který vizuálně doplňuje stěnu," vysvětluje architektka Valová.

Skříně kolem stěn jsou v bílém laku, středový ostrůvek pak v ořechu. Pracovní deska je z umělého kamene a ze středového ostrůvku přechází v bar. Přesto ústřední prostor celého obytného patra představuje jídelna. Její stůl je opět z ořechu, jídelní židle mají vysoký opěrák v černé kůži.

Jako další oddělovací prvek slouží set zavěšených černých svítidel. "Prostor nad jídelnou snížil podhled pro vedení vzduchotechniky, tak vznikla hrana pro boční osvětlení kuchyně a obytného pokoje," popisuje Radka Valová.

Kuchyni tvoří středový ostrůvek a soustava vysokých a nízkých skříní, dispozice

Kuchyni tvoří středový ostrůvek a soustava vysokých a nízkých skříní, dispozice je ve tvaru U.

V čele jídelny pak architekti vytvořili zeď s nikami pro vzpomínky z exotických cest majitelů. Obývacímu pokoji dominuje krb na bio-paliva v dřevěném obložení. Sofa je proti klasickému L obohaceno o další část sezení směrem k jídelně, které se využívá především v případě větších návštěv.

Může se hodit

Najděte si dům podle vyšich představ. Pestrá nabídka nemovitostí na Reality.iDNES.cz.

L orientace sedačky slouží při sledování televize, ale i krbu. Televizní sestava doplňují zabudované reprobedny v podhledu, díky tomu zůstává celý prostor "čistý". Obytný pokoj spojuje prosklená fasáda ze tří stran se zahradou.

Na jídelní část navazují schodiště a galerie, a to ve stejném materiálovém provedení. V obdobné podobě pokračují schody do suterénu. Schodiště je navrženo jako lomenice s dřevěným obkladem i ze spodní strany.

Prostor nad jídelnou snížil podhled pro vedení vzduchotechniky.

Prostor nad jídelnou snížil podhled pro vedení vzduchotechniky.

Zábradlí tvoří prosklená stěna, která probíhá ze suterénu přes přízemí a končí v patře v úrovni klasického zábradlí. Z vnější strany schodiště je na sklo nalepená dřevěná lomenice, které kopíruje tvar schodiště.

Hostinský pokoj s koupelnou se sprchovým koutem je umístěný také v přízemí domu, lze jej využívat i vlastním přístupem na zahradu. Stěnu za postelí pokrývá zlatavá tapeta.

Soukromí s terasou

Hlavní ložnice je umístěna v patře. Prosklená stěna ústí na velkou terasu do zahrady, vykonzolovaný arkýř využila Radka Valová jako relaxační kout s volně stojící vanou. Ta se po otevření posuvného okna dostává do bezprostřední blízkosti zahrady.

Stěna za postelí je opatřena tapetou s imitací zvířecí kůže v kávovém odstínu. Nosný sloup byl využit jako podpora pro otočnou televizi, kterou lze sledovat i z vany.

Také ložnici vládnou světlé odstíny, ořechové dřevo je příjemným kontrastem,

Také ložnici vládnou světlé odstíny, ořechové dřevo je příjemným kontrastem, který barvy zdůrazní.

Za příčkou za postelí najdete vstup do samostatné šatny a koupelny. Koupelna má více než dostatečný přístup denního světla, díky tomu bylo možné použít černé velkoformátové obklady v kombinaci s nerezovou mozaikou.

Za desku s umyvadly je umístěno velkoformátové zrcadlo, aby se opticky dosáhlo maximálního zvětšení prostoru. Všechny prvky (baterie, svítidla, zásuvky) jsou osazeny přímo přes zrcadlo. Vedle umyvadel slouží část desky i jako kosmetický stolek se zvětšovacím podsvětleným zrcadlem.

Projekt

Design: studio oooox - Ing. arch. Radka Valová, Ing. arch. Eva Bradáčová a Ing. arch. Magda Palečková

Povrch vestavěné skříně v koupelně je ze skleněných desek, odstínem se tak přibližuje prosklení sprchy i zrcadla. Skleněnou desku použili architekti i na splachovací nádržku toalety.

Pracovna je pojatá velkoryse: pracovní stůl byl umístěný proti velkému oknu s výhledem do zahrady, na stěnu za sedačku byla zvolena kávově hnědá tapety s plastickým stříbrnými kapkami, jež jsou umístěny v nepravidelném rastru.

Relax jako nadstavba

Společenská místnost, kinotéka a relaxační část jsou umístěny v suterénu. Společenská místnost slouží pro sledování filmů na plátně, jež je vestavěné do podhledu.

Pod schodiště umístila architektka i kuchyňku s dřezem. Tu lze zcela uzavřít.
Pod schodiště umístila architektka i kuchyňku s dřezem.
Relaxační prostor v suterénu

Pod schodiště umístila architektka i kuchyňku s dřezem. Tu lze zcela uzavřít.

Pod schodištěm najdete bar s malou kuchyňkou. Za prosklenou příčkou je klimatizovaná vinotéka, police na vína byly vyrobené na zakázku ze surové oceli.
Do vinotéky je umístěný malý degustační vintage stolek z bazaru a stoličky, dřevěná a ocelová.

Na společenskou místnost navazuje za prosklenými dveřmi relaxační část se saunou. Proti ní láká k využití relaxační sprcha s říční mozaikou a vodopádem.

Autor:

Témata: Návštěvy, krb


Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© Copyright 1999–2014 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.