Reklama

Kouzlo za pět milionů. Z domku na úzkém pozemku vyrostla rezidence

Městský dům o rozloze 90 metrů rodině v západofrancouzském Nantes nestačil. A malý pozemek nedával příliš možností, jak si dopřát více prostoru. Architekti však vymysleli přístavbu, která rodině umožňuje kombinovat trávení času venku a uvnitř jak jen to jde. A všechno se pořídilo v přepočtu za pět milionů.

Celková přestavba a rozšíření domu vyšla majitele v přepočtu na pět milionů korun. | foto: Mabire Reich

Na parcele o rozměru 300 metrů čtverečních zůstal původní domek se sedlovou střechou o rozloze 96 metrů čtverečních, který připomíná chudou dělnickou minulost čtvrti. Za devět měsíců díky Marie-Hélène Reichové a Antoinu Mabirovi ze studia Mabire Reich vyrostla 90metrová přístavba a z malého domku se stala velká moderní rezidence.

Vznikla moderní a nápaditá vilka se třemi ložnicemi a velkorysým společenským prostorem s obývacím pokojem, kuchyní, pracovnou a hernou. Terasy, rampy, schodiště: kreativně členitý dům umožňuje živý pobyt v interiéru i exteriéru, kde se majitelé těší nejen z miniaturní zahrádky ve vnitrobloku domu, ale také z výhledů na jižní břehy řeky Loiry.

Fotogalerie

Na začátku bylo upřímné zadání: neutratit příliš mnoho peněz a nezastavět příliš mnoho plochy. Obojí se povedlo. Celková přestavba a rozšíření domu vyšla majitele v přepočtu na pět milionů korun, což je při cenách práce a materiálu výborný výsledek a rodinou milovaná zeleň zůstala zachována.

Rodina preferuje pobyt na čerstvém vzduchu, možnost volně se pohybovat mezi pokoji nejen v zimě, ale také v létě. Předzahrádku a vnitřní dvorek s květinovými záhony vnímají jen jako jeden z dalších obytných pokojů. Plně využili jižní orientace zahrady a mohou si dopřávat slunečních paprsků.

Do detailu s láskou promyšlený dům je velmi inspirativní. Rozmanitost povrchů a struktur dává jasně najevo hravost a odvahu majitelů. Vedle sebe spokojeně fungují betonové stropy, hladké štuky, dřevěné podlahy, retro mozaikové a venkovské dlažby, kovové nosné prvky i překližkové stěny, historický poděděný nábytek i industriální prvky. V domě je stará tovární kartotéka, která slouží jako police v obývacím pokoji, nebo moderní designové kusy a levné zařízení z velkých nábytkářských řetězců.

Hravě a nenákladně je vyřešeno svítidlo v obývacím pokoji. Sestava obyčejných bílých levných papírových stínidel zaujímá své místo na žluté obruči a v různých délkách se na kabelech snáší pokojem ze stropu dolů. Prostorem levituje i improvizovaný věšák na svrchníky, který tvoří jen obyčejné lano a na něm zavěšená šatní ramínka. Celek působí originálně a celá paráda přitom nevyšla na více než pár stovek korun.

Terasy, rampy, schodiště: kreativně členitý dům umožňuje pobyt v interiéru i...

Terasy, rampy, schodiště: kreativně členitý dům umožňuje pobyt v interiéru i exteriéru.

Chytrými nápady hýří celý dům. Kuchyně z překližky se pyšní stěnou natřenou černou tabulovou barvou, na kterou lze psát vzkazy a malovat cokoliv pro potěšení, výsostné místo zaujímá funkční dalekohled na pozorování noční oblohy. Připomínkou dřevěných okenic, které stíní okna v původním traktu, jsou posuvné panely na oknech nové přístavby.

Do domu se nově vchází z opačné strany než dříve, skrz zahradu. Příchozí se tak ocitne rázem v centru dění - v hlavní rodinné obytné zóně. Původní dům se stal klidovou zónou s ložnicemi dětí a majitelů.

Rodinu před zraky a kolemjdoucích chrání původní cihlový plot, doplněný u přístavby pásem luxferových kostek, které zjemňují materiálový kontrast a přivádí do interiéru kuchyně a jídelny příjemné rozptýlené světlo.

Reklama
Sdílet článek Facebook Twitter Google Plus
Reklama

29 příspěvků v diskusi

Další z rubriky Architektura

Reklama