Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Kouzlo za pět milionů. Z domku na úzkém pozemku vyrostla rezidence

  1:00aktualizováno  1:00
Městský dům o rozloze 90 metrů rodině v západofrancouzském Nantes nestačil. A malý pozemek nedával příliš možností, jak si dopřát více prostoru. Architekti však vymysleli přístavbu, která rodině umožňuje kombinovat trávení času venku a uvnitř jak jen to jde. A všechno se pořídilo v přepočtu za pět milionů.

Celková přestavba a rozšíření domu vyšla majitele v přepočtu na pět milionů korun. | foto: Mabire Reich

Na parcele o rozměru 300 metrů čtverečních zůstal původní domek se sedlovou střechou o rozloze 96 metrů čtverečních, který připomíná chudou dělnickou minulost čtvrti. Za devět měsíců díky Marie-Hélène Reichové a Antoinu Mabirovi ze studia Mabire Reich vyrostla 90metrová přístavba a z malého domku se stala velká moderní rezidence.

Vznikla moderní a nápaditá vilka se třemi ložnicemi a velkorysým společenským prostorem s obývacím pokojem, kuchyní, pracovnou a hernou. Terasy, rampy, schodiště: kreativně členitý dům umožňuje živý pobyt v interiéru i exteriéru, kde se majitelé těší nejen z miniaturní zahrádky ve vnitrobloku domu, ale také z výhledů na jižní břehy řeky Loiry.

Fotogalerie

Na začátku bylo upřímné zadání: neutratit příliš mnoho peněz a nezastavět příliš mnoho plochy. Obojí se povedlo. Celková přestavba a rozšíření domu vyšla majitele v přepočtu na pět milionů korun, což je při cenách práce a materiálu výborný výsledek a rodinou milovaná zeleň zůstala zachována.

Rodina preferuje pobyt na čerstvém vzduchu, možnost volně se pohybovat mezi pokoji nejen v zimě, ale také v létě. Předzahrádku a vnitřní dvorek s květinovými záhony vnímají jen jako jeden z dalších obytných pokojů. Plně využili jižní orientace zahrady a mohou si dopřávat slunečních paprsků.

Do detailu s láskou promyšlený dům je velmi inspirativní. Rozmanitost povrchů a struktur dává jasně najevo hravost a odvahu majitelů. Vedle sebe spokojeně fungují betonové stropy, hladké štuky, dřevěné podlahy, retro mozaikové a venkovské dlažby, kovové nosné prvky i překližkové stěny, historický poděděný nábytek i industriální prvky. V domě je stará tovární kartotéka, která slouží jako police v obývacím pokoji, nebo moderní designové kusy a levné zařízení z velkých nábytkářských řetězců.

Hravě a nenákladně je vyřešeno svítidlo v obývacím pokoji. Sestava obyčejných bílých levných papírových stínidel zaujímá své místo na žluté obruči a v různých délkách se na kabelech snáší pokojem ze stropu dolů. Prostorem levituje i improvizovaný věšák na svrchníky, který tvoří jen obyčejné lano a na něm zavěšená šatní ramínka. Celek působí originálně a celá paráda přitom nevyšla na více než pár stovek korun.

Terasy, rampy, schodiště: kreativně členitý dům umožňuje pobyt v interiéru i...

Terasy, rampy, schodiště: kreativně členitý dům umožňuje pobyt v interiéru i exteriéru.

Chytrými nápady hýří celý dům. Kuchyně z překližky se pyšní stěnou natřenou černou tabulovou barvou, na kterou lze psát vzkazy a malovat cokoliv pro potěšení, výsostné místo zaujímá funkční dalekohled na pozorování noční oblohy. Připomínkou dřevěných okenic, které stíní okna v původním traktu, jsou posuvné panely na oknech nové přístavby.

Do domu se nově vchází z opačné strany než dříve, skrz zahradu. Příchozí se tak ocitne rázem v centru dění - v hlavní rodinné obytné zóně. Původní dům se stal klidovou zónou s ložnicemi dětí a majitelů.

Rodinu před zraky a kolemjdoucích chrání původní cihlový plot, doplněný u přístavby pásem luxferových kostek, které zjemňují materiálový kontrast a přivádí do interiéru kuchyně a jídelny příjemné rozptýlené světlo.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Villa S’Estaca stojí na západním pobřeží v Puerto Valldemossa. Komplex tvoří...
Michael Douglas prodává své útočiště na Mallorce z 19. století

Villa S’Estaca stojí na západním pobřeží v Puerto Valldemossa. Komplex tvoří sedm nemovitostí s deseti ložnicemi a deseti koupelnami. „Jde o unikátní...  celý článek

Rastr policového systému probíhá celým bytem.
Ze dvou malých bytů vznikl velký obytný prostor s posuvnými stěnami

Udělat ze dvou menších bytů jeden větší. To bylo přání mladého páru, který měl k dispozici dva byty v horním ustoupeném patru pražského činžovního domu z 20....  celý článek

Křehkost geometrické industriální stavbě dodávají subtilní prvky kovových...
Sedm rodin na 235 metrech čtverečních. V Japonsku žádný problém

Japonský hudebník Katsuhiro Honda získal starý dům na předměstí Saitama na ostrově Honšú. S pomocí architektonického studia Eureka nemovitost přestavěl na...  celý článek

1
Soused má pocit, že ho sledujeme, postavil kolem plotu zástěny

Před pěti lety jsme koupili zahrádku s chatkou a rozpadlým plotem. Časem jsme se rozhodli, že plot postavíme nový, při stavbě jsme museli ale vysekat roští u...  celý článek

Tenká dlažba se po pěti letech používání „loupe“ jako perník.
Kdo šetří na dlažbě do exteriéru, může se pěkně spálit. Podívejte se

Kupovat levné věci se nevyplácí, o tom se bohužel přesvědčil i čtenář Lubor. Se svým příběhem se tak alespoň přihlásil do naší soutěže Léto na nové terase či s...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.