Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Úzkou parcelu nikdo nechtěl. Architekti z ní dokázali vytřískat maximum

  1:00aktualizováno  1:00
Úzká a neatraktivní parcela na předměstí Seattlu nikoho nelákala. Všimli si jí až architekti ze studia First Lamp. Místu mezi kostelem a starým domkem vdechli nový život. Postavili zde dvougenerační dům.

Dvojdomek si koupili manželé Eric Keto a Hannah Durasoffová. | foto: Taylor Callaway

Dejte mi pevný bod ve vesmíru a já pohnu celou Zemí. Tímhle Archimedovým výrokem se již deset let řídí architekti Taylor Callaway a Kevin Witt ze studia First Lamp v Seattlu. 

Svou práci neomezují na architektonická řešení, ale zabývají se celým procesem vzniku nového domu. Často si vytipují parcelu nebo dům určený k rozšíření či přestavbě, navrhnou jeho podobu, zajistí řemeslníky i dodavatele a zařídí i interiér. Následně se spojí s realitní kanceláří, která jim pomůže celé dílo dobře prodat.

Poradili si s úzkou parcelou

Stejně tomu bylo i v případě dvougeneračního domku blízko Judkins Parku v americkém Seattlu. Architekti si o průběhu realizace psali blog, kterého si všiml místní realitní agent a zprostředkoval prodej.

Dům měl nové majitele ještě dříve, než byl vůbec dokončený. Koupili si ho manželé Eric Keto, který je provozním technikem, a Hannah Durasoffová. Ta pracuje v e-shopu s módou a doplňky.

Může se hodit

Také chcete bydlet podle svých snů? Vyberte si své bydlení na Reality.iDNES.cz.

Dvougenerační dům se dvěma samostatnými jednotkami nic nepředstírá a na nic si nehraje. Zůstal obyčejným domem na předměstí, jen věrně kopíruje styl a požadavky současné doby.

Jeho podoba vychází ze stylu sousedních staveb, postavených v polovině minulého století. Jak přiznávají architekti v tiskových materiálech, na začátku neodolali a vyzkoušeli si připravit návrhy domu s nejrůznějšími tvary střechy a oken.

"Pokorně jsme se opět vrátili ke klasické sedlové střeše, vyrobené z plechu a zapomněli na nesmysly," říká Taylor Callaway. "Podařilo se nám tak udržet krásnou kontinuitu. Všechny domy v ulici si jsou podobné a dohromady tvoří harmonický celek, i když mezi daty jejich vzniku zeje propast větší než půl století."

Pohled na schodiště

Pohled na schodiště

Kuchyňská linka ve větším bytě. I zde převládá dřevo.

Kuchyňská linka ve větším bytě. I zde převládá dřevo.

Obě části domu na pozemku širokém pouhých 7,6 metru fungují jako samostatné jednotky. Stavba se vymyká představě klasického dvojdomku z předměstí - sousedí spolu totiž jen zadními stěnami.

Menší část o rozloze 82 metrů čtverečních má jen jednu ložnici v druhém patře s okny do ulice. V prvním patře je kuchyně s jídelnou a obývacím pokojem. Přízemí slouží pouze jako vstup a je zde technické zázemí.

Větší část o rozloze 133 metrů čtverečních se obrací do zahrady, a proto bylo možné umístit obývací kuchyni hned za vchodové dveře. V domě jsou celkem tři samostatné ložnice s šatnami, dvě koupelny a tři toalety. Zbylo místo i na dobře vyřešené úložné prostory a prádelnu.

Taylor Callaway a Kevin Witt připravili dům jako střídmé bydlení, ve kterém vítězí funkce a ekologie. Efektivní a spolehlivé jsou elektroinstalace využívající fotovoltaické panely. Veškeré nátěry byly provedeny ekologickými barvami, podlahy jsou z kvalitního bambusu, okna jsou osazená energeticky úspornými rámy a skly.

Na dvorku zbylo i místo pro posezení.

Na dvorku zbylo i místo pro posezení.

Podoba interiérů vznikala již ve spolupráci s nynějšími majiteli. Aby ale ani interiéry nebyly od sebe výrazně odlišné a navzájem si udržely styl, koordinovala výsledné zařizování designérka Rosischeli Mendozová.

Oběma jednotkám kraluje dřevo, přírodní materiály a neutrální barvy. Na dvorku, který patří k větší jednotce domu, zbylo i místo pro letní posezení a malou vodní nádrž.

Stavět se začalo před pěti lety, hotovo bylo v roce 2011. Celkové náklady na stavbu domu se v přepočtu vyšplhaly zhruba na 6,5 milionu korun.

Autor: pro iDNES.cz


Témata: Země (planeta)


Nejčtenější

Kromě „hlavního“ domu si nechala rodina postavit i saunový domek a také dům pro...
Recept na stres z práce? Víkendový dům v lese s výhledem na jezero

Srubový dům si nechal postavit úspěšný helsinský manažer Tuomas na venkově, aby mohl se svoji rodinou trávit volné chvíle v přírodě. Pojal jej pouze jako druhé...  celý článek

Křehkost geometrické industriální stavbě dodávají subtilní prvky kovových...
Sedm rodin na 235 metrech čtverečních. V Japonsku žádný problém

Japonský hudebník Katsuhiro Honda získal starý dům ve městě Saitama na ostrově Honšú. S pomocí architektonického studia Eureka nemovitost přestavěl na moderní...  celý článek

Tenká dlažba se po pěti letech používání „loupe“ jako perník.
Kdo šetří na dlažbě do exteriéru, může se pěkně spálit. Podívejte se

Kupovat levné věci se nevyplácí, o tom se bohužel přesvědčil i čtenář Lubor. Se svým příběhem se tak alespoň přihlásil do naší soutěže Léto na nové terase či s...  celý článek

Dům s přilehlou garáží při pohledu z ulice. Okna nahoře patří třem ložnicím....
Postavili si moderní „perníkovou chaloupku“. Šindele nahradil hliník

Rodinnému domu opláštěnému hliníkovými šablonami přezdívají místní perníková chaloupka. Leží kousek od Brna, v malebné obci obklopené vinicemi. Majitelé v něm...  celý článek

Spirály. Dostatek světla, příjemné barvy a ladné křivky jsou potřeba v Nové...
Prozářená architektura. Most v poušti i ladné křivky psychiatrie

Světové stavby posledních let, které si nejlépe poradily se světlem a pohrály si s osvětlením. Většina z nich získala nominaci či zvítězila v prestižních...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.