Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Umí překvapit. Manželé vsadili na bílé panely, překližku a geometrii

  1:00aktualizováno  1:00
Když se s vámi někdo rozhodne sdílet krásnou parcelu s výhledy na mořské fjordy i nedaleká jahodová pole, rozhodně byste měli pamatovat na dobré vychování. O to více, když jsou to vlastní rodiče. Nový dvoupatrový dům manželů Tonji a Toma v norském Trondheimu dělá radost všem zúčastněným.

K domu patří i samostatná garáž. | foto: Lars Evanger

Třiačtyřicetiletá designérka nábytku Tonja Evangerová a její muž, lodní projektový inženýr, Tom Arne Pedersen, si postavili rodinný dům v klidné rezidenční čtvrti Havstein.

Stavět začali přímo na zahradě u domu Tonjiných rodičů, který stojí jen o pár metrů výše ve svahu. Pár v jejich domě již dříve nějaký čas žil, ale s rozrůstající se rodinou se rozhodli pro vlastní bydlení. Opustit krásné místo s výhledem na město a okolní přírodu se jim ale nechtělo. Rozhodli se proto na malý pozemek vtěsnat novostavbu.

Rodinný dům v Norsku

Na pomoc jim přišlo norské studio Jarmund Vigsnaes Arkitekter z Osla, se kterým spolupracuje majitelčin bratr Lars. Hlavní architekti Einar Jarmund, Hakon Vigsnaes a Alessandra Kosbergová vytvořili projekt geometricky pojatého domu, který nepřekáží okolní stávající výstavbě.

Ačkoliv se může na první pohled zdát konstrukce domu komplikovaná, jde o jednoduchý obdélníkový půdorys se dvěma zkosenými rohy. Dvoupatrový dům má celkovou obytnou plochu 170 metrů čtverečních.

Může se hodit

Hledáte nový dům, nebo parcelu pro jeho stavbu? Vyberte si na Reality.iDNES.cz, kde vám nabízíme domy, byty i pozemky po celé ČR.

Postavte si dům snů za pomocí ověřených stavebních firem na AAAPOPTAVKA.CZ a ušetřete až 30 % na ceně.

K domu patří také garáž stejného vzhledu, která stojí ve spodní části pozemku. Ke geometričnosti objektu přispívá přísný vzhled fasády z bílých vláknocementových panelů.

V přízemí domu je veškeré technické zázemí. Kromě sklepa, prádelny a dílny je zde i samostatná místnost. Ta slouží jako příležitostná klubovna, pokoj pro hosty a prostor pro koníčky a záliby v jednom. V dalším patře jsou tři samostatné ložnice s koupelnou a pracovnou. Největší ložnice patří manželskému páru, další dvě menší dcerce Tiri a synovi Theovi.

Víceúčelová je například i knihovna, která zároveň slouží i jako zábradlí...

Víceúčelová je například i knihovna, která zároveň slouží i jako zábradlí schodiště.

V nejvyšším patře je jídelna s obývacím pokojem a čtenářský koutek s knihovnou. Za posuvnými prosklenými dveřmi je od společenského prostoru částečně oddělená kuchyň.

Dům má dvě jižní terasy, jednu v posledním patře a druhou napojenou na venkovní schodiště na úrovni zahrady. Na ni se dá vejít přímo z pracovny. Do prostoru pod venkovním schodištěm rodina ukládá sezonní zahradní nářadí. 

Vnitřku domu vládne březová překližka na stropech, zatímco zdi jsou ze stejného materiálu jako fasáda. Na podlahách je lité teraco v šedobílém odstínu. Majitelka domu se sama pustila do zařizování osobitého a stylového interiéru. Díky neobvyklým dispozicím pokojů a zkoseným stěnám vznikly originální zákoutí a neotřelé úložné prostory. 

V domě žije třiačtyřicetiletá designérka nábytku Tonja Evangerová a její muž,...

V domě žije třiačtyřicetiletá designérka nábytku Tonja Evangerová a její muž, lodní projektový inženýr, Tom Arne Pedersen a jejich dvě děti.

Veškerý vestavěný nábytek včetně kuchyně navrhla Tonja, která je zkušenou návrhářkou. Již na vysoké škole uspěla v studentské soutěži a do výroby se dostaly její jídelní židle.

V domě je na míru nejen manželská postel nebo zajímavě řešené police v koupelně, ale i víceúčelová knihovna, která zároveň nahrazuje zábradlí schodiště.

Inspirací Tonje byla 50. a 60. léta minulého století, období úspěchu skandinávských designérů a návrhářů, mezi které patřil i Tonjin dědeček, architekt Bjarne Evanger. V interiéru je nejen její vlastní nábytek, ale také běžně dostupné výrobky. 

Za posuvnými prosklenými dveřmi je od obytného prostoru částečně oddělená...

Za posuvnými prosklenými dveřmi je od obytného prostoru částečně oddělená kuchyň.

V domě jsou textilie a doplňky od oblíbené dánské značky Hay, která se těší pozornosti i díky moderní retro vlně, a bílé stolky Tablo od firmy Normann Copenhagen navrhl dánský designér Nicholai Wigg Hansen. Ten je zároveň i jedním z dvorních návrhářů kreativních kolekcí nábytkářského řetězce IKEA. Zavěšený prostorový krb kamnářské firmy Focus se stal centrem obytného prostoru a lze jím otáčet na různé strany. 

Autor: pro iDNES.cz


Témata: IKEA, krb, Osel, Retro


Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.