Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Chtěli dům, který budou všichni obdivovat. Dočkali se bílého bloku

  1:00aktualizováno  1:00
Manželé plánovali stavbu rodinného domu již léta. Dlouho a pečlivě sledovali práci architektonických kanceláří. Nakonec oslovili belgické studio Graux & Baeyns Architecten. Ti jim navrhli dům v rezidenční čtvrti Mullem v městě Oudenaarde.

Dům v idylické rezidenční čtvrti Mullem navrhlo architektonické duo Basil Graux a Koen Baeyn. | foto: Luc Roymans

Požadavků na nový domov měli manželé Karolien Pensonová a Bart De Zutter spoustu. Kromě nového bydlení pro sebe a děti chtěli získat prostor pro podnikání, ve kterém by mohla Karolien provozovat vlastní fyzioterapeutickou praxi.

Jejich parcela měla 810 metrů čtverečních a byla široká jen šestnáct metrů. Velkoryse rozmáchlé stavbě tedy nepřála. Kromě toho měli manželé zcela jasno i ve vizuální podobě projektu.

Bílá kostka z Belgie

"Samozřejmě jsme chtěli hlavně praktický dům. Neméně důležitým kritériem ale byla také jeho krása a ladnost. Jsem obrovský fanoušek architektury a designu, díky své práci navštěvuji nejrůznější veletrhy, studia a obchody. Neustále si prohlížím časopisy a knihy plné nádherných domů a obdivuji je. Měl jsem jedno trochu bláznivé přání: žít v takovém domě 'z časopisu', který všichni budou opěvovat pro jeho dokonalost," svěřil se Bart iDNES.cz.

Manželé si vysnili dům s vysokými stropy a plný světla, ve kterém nebudou mít, navzdory malé parcele, těsně obklopené sousedy, nouzi o soukromí.

Může se hodit

Splňte si svůj sen o bydlení i Vy. Vyberte si dům na Reality.iDNES.cz.

Minimalisticky úsporné architektonické duo Basil Graux a Koen Baeyns z gentského studia Graux & Baeyns Architecten dokázalo všechny požadavky naplnit.

Pro podlouhlý pozemek nejprve Graux a Baeyns navrhli monolitický blok, který rozfázovali na jednotlivé obytné a pracovní zóny, ty poté v ose střídavě posouvali, a vytvořili tak malá privátní zákoutí. Tím uspokojili i místní úřady, které nařizují v rezidenční zástavbě předepsané nezastavěné pruhy zeleně okolo domů.

Majitelé mají v domě dokonalé soukromí.

Majitelé mají v domě dokonalé soukromí.

V odděleném traktu domu se samostatným vchodem vznikla fyzioterapeutická ordinace. V přízemí jsou dětské pokojíčky pro pětiletou dcerku Alexine a tříletého syna Julota, jejich společná herna a rodičovská ložnice se zázemím a šatnou. V patře je propojený prostor obytné kuchyně, jídelny a obývacího pokoje a pracovna s knihovnou. Společenský prostor rozšiřují navíc dvě terasy.

Loni dokončený dům se objevil v nominacích evropských cen za architekturu ECOLA 2012 a architekti se v rozhovoru pro belgický server Architectura.be svěřili, že dům v Mullemu stojí na špičce jejich osobního žebříčku nejpovedenějších realizací.

Dům stojí v idylické rezidenční čtvrti Mullem v belgickém městě Oudenaarde.

Dům stojí v idylické rezidenční čtvrti Mullem v belgickém městě Oudenaarde.

Interiéry jsou laděné v základní kombinaci bílé a černé barvy. Čistě bílá je kuchyně, do černé se zahalila koupelna. Největším barevným akcentem, který do domu vstupuje a neustále se mění, je zahrada v pohledech z celoprosklených stěn.

Právě tyto překvapivé průhledy a výhledy, které díky členité linii domu vznikly, si majitelé podle svých slov nejvíce užívají. Z kvalitní architektury dnes navíc profituje i Karolien, která si pochvaluje, že klienti ji v novém domě velmi rádi navštěvují.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Rozlehlý a luxusně zařízený West Creek Ranch na hranicích Utahu a Colorada je...
Přepychový ranč s observatoří je na prodej za 3,4 miliardy korun

Rozlehlý a luxusně zařízený West Creek Ranch na hranicích Utahu a Colorada je na prodej za 149 milionů dolarů, v přepočtu 3,4 miliardy korun. Autorem...  celý článek

Ponorka. Budka pro sýkorky koňadry, sýkorky lužní i sýkorky babky....
Garsonek ve městě není nikdy dost. Ani těch pro ptáky

Oceňované koncepty Matúše Opálky svědčí nejen o jeho talentu, ale také o empatickém přístupu k lidem a prostředí. Jak říká: designem chce lidem ulehčit i...  celý článek

Bytem prochází motiv tartanové kostky, barvy jsou ve světlých přírodních...
Za slovo útulný se nestydí, byt zrekonstruovala v tomto duchu

Byt o velikosti 55 metrů čtverečních není velký, ale pro ženu středního věku, která zde žije sama, naprosto dostačující. I proto se pustila do rekonstrukce....  celý článek

1
Problém v domě. Předseda SVJ chce dluhy neplatičů uhradit z fondu oprav

Na shromáždění majitelů bytů vystoupil předseda společenství vlastníků jednotek (SVJ) podporovaný dvěma členy výboru s návrhem, aby dluhy neplatičů, byly...  celý článek

Další z rubriky

Na předměstí Melbourne stojí unikátní rodinný dům od slavného australského...
Místo domu mají umělý kopec. Po zelené fasádě se mohou procházet

Na předměstí Melbourne stojí unikátní rodinný dům od slavného australského architekta Andrewa Maynarda. Hill House má moderní interiér, velkou kuchyň, krásné...  celý článek

Novinkou jsou zlaté sloupy v hlavní barové místnosti.
Bar podle Becherovky a pístů z ponorky z filmu Vynález zkázy

Filmový festival v Karlových Varech finišuje. V těchto dnech se městu dokonce přezdívá „Karlovy Bary“. Hosté tu mají řadu příležitostí, kde se občerstvit....  celý článek

Architekt a designérka kladou na prostředí, ve kterém žijí, velký důraz....
Nového domova si tříčlenná rodina váží. Domku vládne březová překližka

Architekt Tobin Smith a jeho těhotná žena, designérka Hayley Smithová, se letos na jaře nastěhovali do svého nového domku. Nemovitost stojí v městě...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.