Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Stavěli první v ulici. Podle jejich domu se museli řídit i ostatní

  1:00aktualizováno  1:00
Staletími ověřená tradice španělského domova dostala od trojice mladých architektů ze studia Dosmasuno arquitectos novou a neotřelou podobu. Klasický rodinný dům s typickými patii, kde rodina s přáteli odpočívá při siestě a za horkých letních večerů, má moderní minimalistický kabátek.

Klasický rodinný dům s typickými patii, kde rodina s přáteli odpočívá při siestě, dostal moderní minimalistický kabátek. | foto: Miguel de Guzmán

Manželé Carolina Díazová a Oscar Serna začali v nově vznikající ulici v městě Pinto nedaleko Madridu stavět jako první a rozhodli se nepodléhat konvenčnímu diktátu. Sami ostatním nastavili vzhled estetickými měřítky a kritérii, která jsou jim vlastní, aniž by se pouštěli do kompromisů.

Díky důkladnému dialogu a skutečně poctivé práci, při které se ladily nejmenší detaily, se podařilo nejen postavit dům, který vizuálně i prakticky dokonale vyhovuje majitelům, ale i ukočírovat rozpočet podle jejich představ a možností.

Rodinný dům u Madridu

Cena za metr čtvereční domu, včetně relativně drahé parcely, v přepočtu nepřekročila 54 tisíc korun. Strop pro realizaci stavby byl nastaven na rovných šest milionů korun.

Sledovat i tyto veskrze praktické roviny je podle autorů skutečnou architekturou, což si ovšem velké množství absolventů stavebních a architektonických fakult neuvědomuje.

Španělský baby boom ze sedmdesátých let minulého století v kombinaci s trendy chápáním práce architekta a designéra, kdy se na tyto školy vrhaly celé ročníky maturujících studentů, způsobil, že jeden z největších převisů nepracujících absolventů je právě v této branži, kde krize sebrala tisíce pracovních míst.

S nedostatkem práce se ovšem nemusí potýkat trojice autorů domu v Pintu nedaleko Madridu. Architekti Ignacio Borrego, Néstor Montenegro a Lina Toroová založili před deseti let architektonické studio Dosmasuno arquitectos.

Všichni tři mladí tvůrci měli možnost pracovat i v zahraničí, kde nabrali cenné zkušenosti, například Borrego byl součástí týmu slavného holandského studia MVRDV. Dnes je jejich studio ověnčené téměř třemi desítkami významných mezinárodních ocenění. 

Na střeše obytné části vznikla terasa pro dvě automobilová stání.

Na střeše obytné části vznikla terasa pro dvě automobilová stání.

V nově vznikající čtvrti ve městě Pinto na jižním okraji Madridu vytvořili architekti minimalistický, ale bohatě členěný dům. Dokázali i v dosud velmi nehostinném stavebním prostředí vytvořit zákoutí, díky kterým si každý v rodině může najít vlastní kout pro práci i odpočinek.

Vila ale zároveň poskytuje dostatek prostoru pro společně strávený čas. Nenásilně vznikly i nenápadné a půvabné průhledy mezi jednotlivými částmi domu a budoucími zelenými patii.

Kombinací zapuštěného soklu a šikmé střechy, která vytváří zároveň skloněnou terasu a parkovací stání pro dvě auta, vznikly tři otevřené různorodé prostory.

Pohled od parkovacích míst do kuchyně

Pohled od parkovacích míst do kuchyně

Dům vyrostl v zatím neutěšeném prostředí nově vznikající čtvrti.

Dům vyrostl v zatím neutěšeném prostředí nově vznikající čtvrti.

Systém typických španělských stinných patii je doplněný o do země zčásti zapuštěný obývací pokoj s kuchyní a jídelnou, který se v žhnoucích letních dnech tolik nepřehřívá.

Do ulice je pak situován kvádr se samostatnými pokoji, který může později dcera využívat i k vlastnímu nezávislému bydlení. Jako stuha dům rámuje zelené zábradlí. To bude v budoucnu sloužit i jako úpony pro popínavý břečťan.

Manželský pár úředníků na prahu čtyřicítky s jedinou dcerou začal dům stavět v dubnu roku 2009 a hotovo bylo o rok později, v dubnu 2010.

Architekti na přání majitelů do domu navrhli jen jediný kus nábytku - skleněný

Architekti na přání majitelů do domu navrhli jen jediný kus nábytku - skleněný jídelní stůl. Ostatní zařízení si manželé po konzultaci se studiem vybírali sami.

Subtilní jednoduché tvary jednotlivých schodnic jsou doslova sochařským dílem.

Subtilní jednoduché tvary jednotlivých schodnic jsou doslova sochařským dílem.

Originální nádech domu dodává schodiště vedoucí z jídelny do rodičovské ložnice, vytvořené z černé oceli. Subtilní jednoduché tvary jednotlivých schodnic jsou doslova sochařským dílem.

Architekti na přání majitelů do domu navrhli jen jediný kus nábytku: skleněný jídelní stůl. Ostatní zařízení si manželé po konzultaci se studiem vybírali sami. Drželi se neutrální bílé a černé barvy a jednoduchých linií. Volba většinou padla na designové, desítkami let prověřené kousky, které doplnili levným nábytkem z Ikea.

Autor: pro iDNES.cz


Témata: Bydlení , IKEA


Nejčtenější

Pod zvýšenou kuchyňskou podlahou je pračka a úložný prostor. Vedle malý...
Běloruská rodina žije v extrémně malém domě. Stál je 120 tisíc korun

Tříčlenná rodina odmítla hypotéku. Nechtěla se na desítky let zadlužit, ani platit vysoké nájemné. Manželé s malým synem a jedním psem opustili pronajatý byt v...  celý článek

Větší místnost původně sloužila jako obývací pokoj a ložnice zároveň. Tím, že...
Z nepraktického malého bytu vznikl příjemný interiér. I bez bourání

Interiér holešovického bytu byl tmavý, přeplněný, zastaralý a ani po praktické stránce neodpovídal současným nárokům na bydlení. Po odborném zásahu se však...  celý článek

Dynamický mrakodrap nebude nikdy vypadat stejně.
Bydlení v mrakodrapu s otočnými patry vyjde na 763 milionů korun

V Dubaji připravují stavbu výškové budovy, která se bude proměňovat před očima díky otočným prvkům. Dynamický mrakodrap navrhl architekt italského a...  celý článek

Dům roku 2017: Rezidence Prestige od společnosti Canaba
Dům roku 2017: odborníci a čtenáři se tentokrát opravdu neshodli

Již 22. ročník ankety o titul Dům roku 2017 zná své vítěze. Odborná porota a čtenáři vybírali z domů prezentovaných v časopise Můj dům, soutěžilo se ve třech...  celý článek

Osvětlení jídelního stolu zajišťuje ikonická lampa Tolomeo (Artemide),...
Ve vile z 20. let vznikl podkrovní byt. Boj s trámy nebyl jednoduchý

Do Řevnic se Barbora vracela, dříve tu bydlela. S manželem Janem teď měli štěstí, koupili zde dvoupodlažní podkrovní byt s plochou 150 metrů čtverečních v nově...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.