Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Koupili zoo. Po sedmi letech práce mají dům skrytý za ocelovým závěsem

  1:00aktualizováno  1:00
Rodina Foxových si v roce 2000 koupila dům ve čtvrti Glebe na předměstí Sydney. Stavba ve viktoriánském stylu byla původně soukromou zoologickou zahradou. Nyní ji bylo nutné předělat na dům pro pětičlennou rodinu. Rekonstrukce se protáhla na sedm let. Výsledkem je dokonalý domov.

Projektu se ujal Jim Koopman ze studia Allen Jack+Cottier, zahradní architekt českého původu Vladimír Sitta a jeho studio Terragram a architektka a designérka Belinda Koopmanová.

Dům s ocelovým závěsem

Největší devizou domu z 19. století byla nádherná zahrada se vzrostlými cypřiši, které u západního plotu dosahovaly výšky až osmi metrů a vytvářely společně s bohatými porosty keřů vistárie soukromou a klidnou oázu. Zahrada byla dokonce na rozdíl od samotného domu památkově chráněná.

Prostor bylo ovšem třeba rozšířit a vybudovat novou rodičovskou ložnici a zvětšit a prosvětlit hlavní obytný interiér. To se povedlo díky dvoupatrové přístavbě proskleného pavilonu, který před prudkým sluncem a přehříváním chrání netradiční obří závěs vyrobený z nerezové oceli.

Rozšířením původní verandy vzniklo i atrium, které je díky příjemnému australskému podnebí obyvatelné celoročně. Kontinuitě obytného prostoru a zahrady nahrávají i třímetrové posuvné dveře nebo třeba otevřené rohové okno v ložnici.

V přízemí je obývací pokoj a kuchyně propojená s jídelnou. V patře jsou tři dětské pokoje a rodičovská ložnice, která těsně sousedí s koupelnou a šatnou.

Zahradě dominuje betonový bazén se zídkou, ve které je instalována rybí kostra. I její přítomnost byla inspirována minulostí místa. Použití zídky jako zábrany je ovšem zcela prozaické.

"S Foxovými jsem se seznámil díky Jimu Koopmanovi. Jejich prvním požadavkem bylo vybudování bazénu. S tím jsou ale spojená bezpečnostní nařízení. Australské úřady vyžadují oplocení každého bazénu bez výjimky. Bariéra musí být minimálně 1,2 metru vysoká a nepřekonatelná pro malé děti a batolata. Vede to až k tomu, že návrh bazénu začínáme umístěním bezpečnostní bariéry. Postupuje-li se opačně, znamená to většinou vizuální katastrofu," vysvětlil iDNES.cz Vladimír Sitta.

Každý úhel pohledu je obyvatelům příjemný. Pohled do zahrady od jídelního stolu.

Každý úhel pohledu je obyvatelům příjemný. Pohled do zahrady od jídelního stolu.

Kuchyň je propojená s jídelním koutem a se zahradou.

Kuchyň je propojená s jídelním koutem a se zahradou.

Stejně tak může dopadnout i dobrý dům, pokud není zasazen do okolního kontextu. Na to podle Sitty příliš mnoho českých investorů zapomíná. V Austrálii bývá zahradní architekt přítomen již od prvního setkání klienta se stavebním architektem, jako tomu bylo i v tomto případě.

Ani u protinožců ale není vše růžové. "Bohužel asi jen pět procent realizací pochází z rukou architektů a z těch pěti procent je jen hrstka, která skutečně umí. Navíc se zde nekonají talentové zkoušky, a tak úroveň absolventů je hodně nevyrovnaná," poznamenává Sitta. 

Dům v Glebe získal ocenění magazínu Houses a umístil se i na žebříčku nejzajímavějších staveb roku 2011 World of Architecture Festival. "Ceny by neměli získávat ani tak architekti, ale osvícení investoři," říká Vladimír Sitta a klienty si v tomto případě nadmíru pochvaluje s tím, že pro projekt byli doslova požehnáním. S žertem dodává: "Ačkoliv nejsem přítelem genetického klonovaní lidí, v tomto případě bych udělal výjimku."

Kdo je Vladimír Sitta

Vladimír Sitta, zahradní architekt českého původu

Vladimír Sitta

Vladimír Sitta se narodil v Brně a vystudoval krajinářskou architekturu v Lednici. Na konci sedmdesátých let emigroval přes Německo do Austrálie, kde v roce 1986 založil studio Terragram.

Studio proslulo kvalitními a inovativními projekty nejen v Evropě a Austrálii, ale i v Asii a Americe. Sitta je laureátem berlínské Ceny P. J. Lenného z let 1981 a 1986 a v roce 2002 jeho práci ocenil i Australský institut krajinářských architektů (AILA).

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Z vily je výhled na Jaderské moře a centrum Splitu.
Středomořská kamenná vila z 30. let v centru Splitu je na prodej

Vilu Mediterraneo si v roce 1935 v centru Splitu postavil zámožný obchodník s vínem z italského Terstu. Tradiční dalmáckou kamennou stavbu nyní vlastní...  celý článek

1
Problém v domě. Předseda SVJ chce dluhy neplatičů uhradit z fondu oprav

Na shromáždění majitelů bytů vystoupil předseda společenství vlastníků jednotek (SVJ) podporovaný dvěma členy výboru s návrhem, aby dluhy neplatičů, byly...  celý článek

V dobře fungující kuchyni je třeba mít vše příhodně po ruce, bez dlouhého...
Kuchyňské spotřebiče s vychytávkami, které majitelům usnadňují práci

Zatímco řadu let se výrobci kuchyňských spotřebičů snažili zejména snížit jejich spotřebu energie či vody, dnes už řeší například i vychytávky s ergonomií a...  celý článek

Bytem prochází motiv tartanové kostky, barvy jsou ve světlých přírodních...
Za slovo útulný se nestydí, byt zrekonstruovala v tomto duchu

Byt o velikosti 55 metrů čtverečních není velký, ale pro ženu středního věku, která zde žije sama, naprosto dostačující. I proto se pustila do rekonstrukce....  celý článek

Koupelna po rekonstrukci: sprchový kout s odtokem do stěny, velké umyvadlo s...
Když si majitel sám zrekonstruuje koupelnu, dohlédne si na kvalitu

Kámen patří k nejstarším přírodním materiálům spojeným s koupelí, v interiéru působí luxusně. Tmavě šedý keramický obklad s kamenným designem, k nerozeznání od...  celý článek

Další z rubriky

Anton Vadovič
Kovařina je kouzelné řemeslo, tedy až na popáleniny, tvrdí Echtkovář

Ačkoliv Anton Vadovič oslavil teprve pětadvacetiny, pohybuje se v kovářském oboru jako mistr a jeho návrhy ukazují na kvalitní nadčasový design. Nože, příbory,...  celý článek

Pražské architektonické studio mar.s architects se pustilo do proměny...
Stylovou restauraci v Michli zdobí zrárna masa a grafika steaků

Pražské architektonické studio mar.s architects se pustilo do proměny restaurace v pražské Michli. Dock House potřeboval po deseti letech provozu atraktivnější...  celý článek

Novinkou jsou zlaté sloupy v hlavní barové místnosti.
Bar podle Becherovky a pístů z ponorky z filmu Vynález zkázy

Filmový festival v Karlových Varech finišuje. V těchto dnech se městu dokonce přezdívá „Karlovy Bary“. Hosté tu mají řadu příležitostí, kde se občerstvit....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.