Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Deset let opravoval mlýn a bojoval s úředníky. Teď má dům z pohádky

  1:00aktualizováno  1:00
Známý nizozemský designér Piet Hein Eek si nejdříve vyhlédl nádherné místo jako z pohádky. Na parcele přímo u říčky stál starobylý mlýn a majitel věřil, že jeho modernizace bude hračka. To se ale spletl. Hotovo měl za deset let. O svých útrapách nyní píše knihu.

Největší radost z výsledku má designér Piet Hein Eek. | foto: Thomas Mayer a Piet Hein Eek

Dlouhých deset let trvala přestavba, při které nezůstala cihla na cihle. Jediné, co si zachovalo svou původní pozici a podobu, je pec na chleba. Na místě historického mlýna v romantickém Chalais na jihozápadě Francie vyrostly dva prosté kamenné domy s venkovním bazénem. Od samého začátku nebyly určeny k trvalému celoročnímu obývání, ale jako víkendové vilky pro prázdninové pobyty.

Fotogalerie

Majitel a investor Piet Hein Eek, který si místo vyhlédl a nadchl pro myšlenku své okolí i kolegy, je jedním z nejznámějších nizozemských nábytkářů. 

Přál si vybudovat industriální víkendové sídlo, plné recyklované romantiky, které poslouží jako dokonalá relaxační jednotka. Zdlouhavé jednání s francouzskými úřady, narůstající náklady, komplikované práce elektrikářů a dalších řemeslníků, to všechno protáhlo intenzivní práci na deset let.

Piet Hein Eek, zvyklý mít věci obvykle pod přísnou kontrolou, byl během budování domu značně vykolejený. Zjistil, že jsou chvíle, kdy dům doslova rozhoduje za něj. Přesto neustoupil od původního záměru: postavit nový domov v přírodě a z přírodních materiálů, aniž by příroda trpěla, ale zachovala se v co nejméně porušeném stavu pro příští generace.

Jak ovšem přiznala iDNES.cz PR manažerka studia Merel de Koková, příběhů ze stavby je tolik, že se Piet Hein Eek rozhodl připravit knihu, popisující průběh a útrapy budování venkovského sídla.

Na velkoryse řešené obytné prostory zbrusu nového domu navazují kryté venkovní terasy.

Na velkoryse řešené obytné prostory zbrusu nového domu navazují kryté venkovní terasy.

Může se hodit

Exkluzivní vila 8+KK, Tehov

Exkluzivní vila 8+KK, Tehov

Cena 21.900.000,-Kč včetně DPH

Více na Reality.iDNES.cz.

Stavba se skládá ze dvou samostatných budov. V první větší jsou kromě velkorysého obytného prostoru a kuchyně s pecí tři ložnice: dvě dvoulůžkové a jedna skromnější se čtyřmi palandami. Prostory jídelny jsou na místě, kde se kdysi jedlo i v původním mlýně. Druhý, menší dům, je celý nový. Na velkoryse řešené obytné prostory navazují kryté venkovní terasy, v patře jsou dvě manželské ložnice. Prostory ve volných týdnech využije široká rodina a přátelé. Majitel je chce také pronajímat, aby byl dům využívaný co největší část roku. 

Domy jsou kompletně celé zařízené z produkce studia Piet Hein Eek. Lampy v domě byly vyrobeny přímo pro mlýn. Všechny další kousky jsou také originály či dokonce prototypy.

Z neobvykle široké nabídky studia je zařízen celý mlýn. Piet Hein Eek vyrábí i zajímavé tapety nebo nápadité lustry z překližky, či nábytek ze starých trámů a nabízí i fairtradové výrobky.

Z neobvykle široké nabídky studia je zařízen celý mlýn. Piet Hein Eek vyrábí i zajímavé tapety nebo nápadité lustry z překližky, či nábytek ze starých trámů a nabízí i fairtradové výrobky.

Vybavení kamenných domů stavěných původními metodami v kombinaci s originálním nábytkem ze starých použitých prken, kovů i plastů vnáší do venkovské rezidence unikátní atmosféru. Nechybí ani dominantní prvky od přátel umělců: výrazná geometrická malba, pruhy vyvedené v neotřelé kombinaci fialové, růžové, bílé, černé, tyrkysové a hořčicové barvy, je nástěnným dílem od výtvarníka Jana van der Ploega.

Největší radost má ovšem designér Piet Hein Eek z celkového výsledku, který i po dlouhé realizaci stejně nazývá „průběžným“. Jak tvrdí, práce na domě takového rozsahu jednoduše nikdy nemohou skončit.

Nábytek z dílny Pieta Hein Eeka je oblíbený po celém světě. Jeho recyklované designové lahůdky, které vznikají v opuštěné bývalé továrně značky Philips v Eindhovenu, si oblíbili i další světoví návrháři a prodejci, včetně známé milánské galeristky Rossany Orlandi.

Studio nenuceně pracuje na každém, byť sebedrobnějším detailu nábytku a doplňků a díky použití recyklovaných materiálů a unikátní práci na každém výrobku se na světě prakticky nenajdou dva totožné kousky. Z široké nabídky studia lze bez problémů zařídit celý byt. Vyrábí i zajímavé tapety nebo nápadité lustry z překližky či nábytek ze starých trámů a nabízí i fairtradové výrobky.

Autor: pro iDNES.cz


Témata: hračky, Pohádky


Nejčtenější

Dům stojí v romantickém prostředí oblíbeného britského národního parku Broads.
Pro štěstí dětí udělají všechno. Dcerám postavili luxusní letní sídlo

Manželé a architekti Patrick a Claire Michellovi postavili pro své dvě dcerky velkorysou vilu, která se zrcadlí ve vodní hladině. Výstavbě vysněného domu v...  celý článek

Manželé se nakonec rozhodli pro kompletní modernizaci celého bytu s lodžií.
Perfektní proměna. Zastaralý byt pro pětičlennou rodinu je k nepoznání

Byt 4+kk v deset let starém bytovém komplexu v pražských Vokovicích potřeboval modernizaci. Pětičlenné rodině přestala původní dispozice vyhovovat, potřebovali...  celý článek

Tam, kde je zahrada poměrně malá, je nízké zastřešení ideální.
Jak si prodloužit koupací sezónu v bazénu hned na několik měsíců

Bazén bez zastřešení je tak trochu jako kabriolet: když je krásné počasí, slunce a teplo, lze si jej užívat bez problémů. Jenže takové dny lze v tuzemských...  celý článek

Unikátní nemovitost s rybníkem a garáží je na prodej za 550 tisíc liber, v...
Okouzlující malý hrad z roku 1834 má jednu ložnici, tři garáže a rybník

Miniaturní hrad navržený architektem Buckinghamského paláce Edwardem Blorem stojí nedaleko obce Long Compton v anglickém Warwickshiru. Unikátní nemovitost s...  celý článek

Velká koupelna si mohla dovolit i velkou vanu.
Majitelé měli v koupelně jasno: přáli si velkou vanu, ale také pisoár

Mladí manželé se dvěma dětmi si postavili dům v zahrádkářské oblasti s nádherným výhledem do lesa a úžasnou zahradou, kterou postupně dokončují. Poslední v...  celý článek

Další z rubriky

Autorem kruhové komerční budovy o průměru 492 metrů je studio britského...
Apple dokončuje sídlo pro 13 tisíc zaměstnanců. Má tvar obřího kruhu

Nové kanceláře americké technologické společnosti Apple vyrostly v městě Cupertino v okrese Santa Clara v Kalifornii. Autorem kruhové komerční budovy o...  celý článek

Bungalov je malý jen na první pohled, ve skutečnosti dostačuje pro pětičlennou...
Martin s Evou si postavili srubový bungalov. Sklípek připomíná bunkr

Martin a Eva přistupovali ke stavbě domu pragmaticky. Vysněný pozemek v horách nebyl k mání, rozhodli se proto pro rovinu. Tam je také dobře vidět do dálky....  celý článek

Dřevěné obklady domu nechají majitelé přirozeně zešednout.
Postavili si dům v borovém lese. Mají pohodu, po které toužili

Ke stavbě nového bydlení na lesním pozemku u Staré Boleslavi přimělo manžele zdejší nádherné prostředí, vzpomínky, které se k němu vážou, i dostupnost z Prahy.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.