Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Bratři si společně postavili chatu. Z postele vyběhnou přímo na pláž

  1:00aktualizováno  1:00
Na nizozemském ostrově Terschelling postavilo studio Marca Koehlera víkendovou chatu, která zvenčí i zevnitř připomíná písečnou dunu. Majitelům ekologicky úsporného domu záleželo nejvíc na ptactvu. Tlačili na dělníky, aby dům stihli dokončit, než zdejší ptáci začnou hnízdit.

V nejnižším patře prázdninové vily o rozloze 180 metrů čtverečních jsou tři samostatné a členité ložnice se sociálním zázemím a šatnami. | foto: Filip Dujardin a Marc Koehler Architects

Obyvatelům ostrova Terschelling byla ekologická stavba domů odjakživa blízká. Spořiví Nizozemci vždy rádi využívali již jednou zpracované materiály. K budování domů používali vše, co se na ostrově vyplavilo z moře: stožáry z vraků lodí, dřevo a plechy přepravních kontejnerů. Mnohé takto postavené domky stojí na ostrově dodnes. 

Terschellingská tradiční architektura i unikátní přírodní krásy ostrova byly velkou inspirací při navrhování víkendového domu, který si u amsterdamského studia Marc Koehler Architect společně objednali dva bratři.

Fotogalerie

Projektový tým ve složení Kasia Heijermanová, Miriam Tocinová, Anna Szcsureková, posílený mladým českým talentem Jakubem Žohou (jeho zajímavá rekonstrukce bytu ve Vršovicích zde), vedl architekt Carlos Moreira.

Vznikl víkendový dům, který ani přes svou neobvyklost nepůsobí nepřijatelně či povýšeně, jak vůči přírodě, tak svým sousedům.

PR manažerka studia Mariana Rebelo Fernandesová říká: „Majitelé chtěli mít na pláži loftové bydlení. Nejen že jsme přání splnili, ale kromě toho se nám podařilo dostat do designu celého domu přírodu, která ho obklopuje.“

Může se hodit

Vilky Buštěhrad

Vilky Buštěhrad

Vilky Buštěhrad - moderní bydlení v klidné lokalitě na okraji Prahy.

Více na Reality.iDNES.cz.

Potřebujete zrekonstruovat chatu? Zadejte si zdarma poptávku na AAApoptavka.cz!

Nejde jen o velké prosklené plochy, ale také volbu nejvhodnějších materiálů a barevnost. Nejen dřevěná fasáda, ale i interiérové vybavení, odstíny textilií nebo obkladu krbu, vycházely přímo z barevnosti písku pláží, místních trav a samozřejmě moře. V domě je tak k nalezení kompozice kovově stříbrné, okrové a pískové, bronzových, zlatých a trávových tónů.  

V nejnižším patře prázdninové vily o rozloze 180 metrů čtverečních jsou tři samostatné a členité ložnice se sociálním zázemím a šatnami. Přímo z postele tak lze vyběhnout na pláž. Ložnice díky své poloze poskytují zcela klidné spaní. Dům pokračuje otevřeným plánem obytného prostoru, který propojuje schodiště připomínající procházku přírodou mezi dunami. Jednou stoupáte výš, podruhé zase níž.

Dům pokračuje otevřeným plánem obytného prostoru, které propojuje schodiště.

Dům pokračuje otevřeným plánem obytného prostoru, které propojuje schodiště.

V mezipatře je čtenářský koutek s knihovnou, v nejvyšším kuchyňský kout propojený s jídelnou a posezením v obývacím pokoji. V kuchyni nechybí velká televize a od dřezu se nabízí krásné výhledy na pláž. V interiéru převládají přírodní materiály, symbolickým centrálním prvkem je monumentální a přesto jednoduchý krb.

Ložnicím dominuje beton na stěnách, barvy jsou v uklidňující paletě šedé a bílé. Doplňky a svítidla zvolil nizozemský architekt Koen Vieugel v čirém skleněném designu, který nenarušuje již tak poměrně dost komplikovanou strukturu interiérů. Oživením je také závěsné plastové křesílko Ball Chair od finské designérské ikony, návrháře Eero Aarnia. Křesílko navrhl pro finskou firmu Asko již v roce 1963.

Prostory jsou elegantní a velkorysé. Díky rozsáhlému prosklení nejsou v domě tmavé a pochmurné kouty. Rám okna je z hliníku, stejně jako u zbylých oken v domě. Jiný výraz mu dodává pokračování laťového obkladu fasády, které velkou prosklenou plochu neobvyklého tvaru skvěle začleňuje do fasády. Ta celá vznikla za pomoci hliníkového systému Reynaers.

Dům stojí na severonizozemském ostrově Terschelling.

Dům stojí na severonizozemském ostrově Terschelling.

Na první pohled dřevěné fasádní panely jsou vyrobeny z křížem lepeného dřeva (CLT), byly řezány laserem ve speciálním programu BIM a jejich výroba byla blesková: nepřesáhla dva týdny.

Panely vyžadují minimální údržbu a léty užívání bude dům nabírat šedavou patinu. Díky klidné a skromné barevnosti nikterak nenarušuje svým odvážným tvarem okolní klasické prázdninové domky se sedlovými střechami v červené a zelené barvě.   

Dům je postavený z trvale udržitelných materiálů. Stavba byla dokončena v roce 2014 a výsledkem je energeticky vysoce úsporný dům, který v létě poskytuje chladivé přístřeší redukcí tepelného příjmu a v zimě nedochází k významným tepelným ztrátám. Dům mezi dunami tak zanechává minimální ekologickou stopu. Stavba se již pyšní dvěma oceněními, cenou výrobce hliníkového systému Reynaers a národní cenou Bouwprijs 2015 v kategorii „Talent budoucnosti“.

Autor: pro iDNES.cz


Témata: Bydlení


Nejčtenější

Pohled na celkové uspořádání domu na pozemku
Koupili srub, ten jim shořel. Na jeho místě si postavili vysněný dům

Při jednom z velkých lesních požárů v roce 2010 v americkém Coloradu lehl popelem i srub čtyřčlenné rodiny, který si manželé koupili pouhé dva roky před tím....  celý článek

Katedrála Nejsvětější Trojice je kostel polské pravoslavné církve v Hajnůvce v...
Lopaty a míchačky. Poláci za socialismu postavili sami tisíce kostelů

Výstava s názvem Architektura VII. dne v pražském Centru současného umění DOX ukazuje historii kostelů, které byly v Polsku postaveny mezi roky 1945 a 1989....  celý článek

Manželé si koupili v Brandýse nad Labem pozemek a postavili dům 4+kk.
Z paneláku odešli do domku. Největší problém byl se stavební firmou

Jiří s manželkou žijí v Brandýse nad Labem již třicet let. V paneláku ale zůstat nechtěli, tak ve stejné lokalitě koupili pozemek. Dům s dispozicí 4+kk o...  celý článek

Legionářské vlaky se používaly v letech 1918 - 1920 na transsibiřské magistrále...
Bydlí ve vagonu z legiovlaku. Stavba přišla na milion, vydrží 60 let

Michala, který rád cestuje, nelákalo klasické bydlení. Řešení však rozhodně neviděl v mobilheimu z plastu, na jehož výrobu se používá spousta chemie. Zvolil...  celý článek

Původní obývací pokoj byl již „spojený“ s kuchyní.
Z odpudivě vypadajícího panelákového bytu má vzniknout pohodové 4+kk

Byt 3+1 nenabízí právě ideální dispozici, přesto má mladý pár štěstí. Má totiž„ideální“ sousedy. Dali po vyjádření statika souhlas nejen k vybourání nenosných...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.