Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Bungalov na unikátní parcele vypadá jako složený ze čtyř domků

  1:00aktualizováno  1:00
Čtyři vzájemně navazující hmoty propojené podélnou osou vytvářejí dojem soustavy domků zasazených do svažitého pozemku. Nekonvenční stavba v prostředí Moravskoslezských Beskyd skýtá nádherné výhledy na vrcholy Lysé hory a Smrku, jež hrají důležitou roli také v interiéru.

Stavba navenek působí jako srostlice čtyř domků. | foto: Jiří Ernest

„Dům stojí na jedné z nejkrásnějších parcel, se kterou jsme dosud pracovali,“ říká Michal Janáč ze studia Master Design.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Severojižní orientace podélné osy domu splňuje představu majitelů o příjemném bydlení. Boční stěny zůstávají víceméně uzavřeny, širokým výhledům se otevírá pouze východní průčelí stavby, zatímco západní strana směřující do svahu nabízí obyvatelům domu soukromí.

„Jedním z hlavních požadavků byla dostatečná ochrana stavby před slunečními paprsky. Proto jsme pro konstrukci zvolili vápenopískové cihly, které dobře akumulují teplo i chlad. Bungalov se sedlovou střechou má tendenci k přehřívání, díky dostatečné izolaci a akumulačnímu materiálu se nám ale podařilo vytvořit chladný interiér prověřený i loňským horkým létem,“ vysvětluje Michal Janáč.

Fotogalerie

Zatímco funkce domu a jeho vnitřní prostředí byly od začátku jasnou prioritou majitelů domu, vzhled stavby neměl v jejich představách přesné kontury.

„Investor má vztah k moderní architektuře, místní regulativy nám však nedovolily plochou střechu. A tak vzniklo zastřešení z falcovaného titanzinkového plechu, které objektu dodává lehce industriální charakter,“ popisuje vývoj projektu Ing. Janáč.

„Základním motivem byl podélný kvádr o přibližné délce třiceti metrů. Lineární dispozici jsme fragmentovali do jednotlivých funkčních zón a vzájemným vytažením a zasunutím segmentů v podélné ose vznikl dojem rodinných domků se sedlovou střechou, posazených po vrstevnici do mírného svahu nad malebným údolím,“ popisuje Michal Janáč.

Vše, jak má být

První zkušenost s bydlením v rodinném domě majitelům ukázala jasný směr, jakým se při stavbě vlastního domova vydat. „Zkušenost s energeticky i prostorově neekonomickou stavbou dala vzniknout úsporné a striktní dispozici. Investor věděl naprosto přesně, jak chce v novém domě žít a jaké má mít funkce,“ pokračuje Michal Janáč.

V interiéru převládají neutrální bílé a šedé barevné tóny (marmoleum a dlažba...

V interiéru převládají neutrální bílé a šedé barevné tóny (marmoleum a dlažba na podlaze, nátěry omítek atd.). V obývacím pokoji je doplňuje oranžový barevný akcent. Hranaté tvary nábytku zjemňuje stropní svítidlo s kruhovým výřezem v podhledu.

První část tvoří technické zázemí s krytým parkovacím stáním pro dvě vozidla. Sem je také zakomponován vstup se zádveřím v návaznosti na WC, sprchu a oproti běžným trendům je zde oddělená kuchyně.

Denní zónu tvoří druhý blok věnovaný společnému životu. Jídelna propojená se západní terasou slouží zároveň jako útulná knihovna, obývací část směřuje na východ k výhledům na vrcholky hor. Z obývacího pokoje ústí komunikační osa, která prochází třetí intimní částí domu a rozděluje ji na západní více uzavřenou a východní polovinu otevřenou světu. Z dlouhé chodby přerušované nápaditým osvětlením vedou dveře do pracoven obou rodičů, dětského pokoje, ložnice a koupelny.

„Využití prostoru je maximálně optimalizováno, nevzniká žádné hluché místo, nechybí soukromí ani dostatek úložných prostorů, zkrátka vše je, jak má být,“ tvrdí autor projektu.

Na veselou notu

Denní zónu tvoří obývací pokoj, jehož součástí je sezení a jídelní kout.

Denní zónu tvoří obývací pokoj, jehož součástí je sezení a jídelní kout.

Jasné představy klienta vedly k vysokým nárokům na precizní provedení stavby. Ačkoli studio Master Design nemělo na starosti realizaci samotné stavby, časté návštěvy v jejím průběhu nebyly výjimkou.

„Mnoho architektonických detailů jsme probírali přímo během výstavby. Protože nám stavebník svěřil také řešení interiéru, konzultovali jsme společně i materiály a celkovou barevnost. Málokdy bývá klient tak ukázněný, aby návrhy dodržel do té míry, jak se to povedlo v této realizaci,“ komentuje Michal Janáč.

Neutrální barevné ladění celku propojuje jednotná šedobéžová podlaha z marmolea. Elegantní světlé tóny bílé a šedé výmalby, dlažby a obkladů doplňuje v každém pokoji jiný barevný akcent: oranžová v obývacím pokoji, tyrkysová v kuchyni, svěží zeleň v dětském pokoji...

Veselou notu vnáší do interiéru sbírka obrazů a grafik v barevných rámech. Převážnou část „výstavní galerie“ najdeme na stěnách obývacího pokoje a chodby, kde důležitou vizuální roli hraje také osvětlení.

„Chtěli jsme v domě, kde vládnou pravé úhly, vytvořit kontrast centrálním osvětlením společenské zóny, které svým kulatým tvarem interiér zjemňuje,“ vysvětluje architekt, „příčné pruhy v chodbě pak dlouhý prostor opticky rozbíjejí a tím i zkracují.“

Velké bílé plochy osvěžují „ostrůvky“ sytě zelené – vložené niky, boxy, barevný...
Dětské pokoje jsou vybaveny na míru nábytkem z lakovaných MDF desek s vysokým...

Dětské pokoje jsou vybaveny na míru nábytkem z lakovaných MDF desek s vysokým leskem. Velké bílé plochy osvěžují „ostrůvky“ sytě zelené – vložené niky, boxy, barevný koberec a podobně.

Příjemná hra barev a světel prostor protepluje a působí optimistickým dojmem. Skutečné teplo má v objektu na starosti tepelné čerpadlo, které ohřívá podlahové topení rozvedené do všech místností. Příjemné posezení u krbu pak může obohatit domácí pohodu o zážitek ze živého ohně a v obdobích před začátkem topné sezony prohřát dům, který je navzdory své délce řazen do kategorie nízkoenergetických staveb.

„Společně s investory jsme hledali klidný pozemek, který bude v dojezdové vzdálenosti od Ostravy. Pro krásnou lokalitu mezi horami rozhodl výhled na vrcholky Moravskoslezských Beskyd a velký prostor, jenž dovoluje rozdělit parcelu tak, aby za domem vznikla intimní rodinná zóna, která časem vyústí do ovocného sadu s včelími úly,“ dodává Jan Jadrníček, jednatel studia Master Design.

Autoři

Michal Janáč, Jan Jadrníček, Lenka Plucnarová, Martin Náhlovský - Master Design, s. r. o., mladý projekční ateliér, působí na území celé ČR s pobočkami v Praze, Brně, Ostravě a Českých Budějovicích. Projektuje rodinné domy zákazníkům na míru, ale v portfoliu má i širokou nabídku typových staveb.

Stavba navenek působí jako srostlice čtyř domků.

Stavba navenek působí jako srostlice čtyř domků.

Technické údaje

Dispozice: 5 + 1
Užitná plocha: 173 m2
Konstrukce: nepodsklepená stavba, obvodové zdivo z vápenopískových cihel KM Beta 240 mm, zatepleno fasádním polystyrenem 200 mm
Střecha: krov z dřevěných sbíjených vazníků, sklon 30°, krytina falcovaný titanzinkový plech
Fasáda: bílá omítka s falcovanými titanzinkovými portály kolem východních rohových francouzských oken
Podlahy: marmoleum, keramická dlažba v koupelně a technické místnosti
Okna: hliníkové rámy, izolační trojskla
Vytápění: podlahové vytápění, tepelné čerpadlo, krb v hlavní obytné místnosti

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Autor:




Nejčtenější

Manželé se nakonec rozhodli pro kompletní modernizaci celého bytu s lodžií.
Perfektní proměna. Zastaralý byt pro pětičlennou rodinu je k nepoznání

Byt 4+kk v deset let starém bytovém komplexu v pražských Vokovicích potřeboval modernizaci. Pětičlenné rodině přestala původní dispozice vyhovovat, potřebovali...  celý článek

Dům stojí v romantickém prostředí oblíbeného britského národního parku Broads.
Pro štěstí dětí udělají všechno. Dcerám postavili luxusní letní sídlo

Manželé a architekti Patrick a Claire Michellovi postavili pro své dvě dcerky velkorysou vilu, která se zrcadlí ve vodní hladině. Výstavbě vysněného domu v...  celý článek

Unikátní nemovitost s rybníkem a garáží je na prodej za 550 tisíc liber, v...
Okouzlující malý hrad z roku 1834 má jednu ložnici, tři garáže a rybník

Miniaturní hrad navržený architektem Buckinghamského paláce Edwardem Blorem stojí nedaleko obce Long Compton v anglickém Warwickshiru. Unikátní nemovitost s...  celý článek

Tam, kde je zahrada poměrně malá, je nízké zastřešení ideální.
Jak si prodloužit koupací sezónu v bazénu hned na několik měsíců

Bazén bez zastřešení je tak trochu jako kabriolet: když je krásné počasí, slunce a teplo, lze si jej užívat bez problémů. Jenže takové dny lze v tuzemských...  celý článek

Velká koupelna si mohla dovolit i velkou vanu.
Majitelé měli v koupelně jasno: přáli si velkou vanu, ale také urinál

Mladí manželé se dvěma dětmi si postavili dům v zahrádkářské oblasti s nádherným výhledem do lesa a úžasnou zahradou, kterou postupně dokončují. Poslední v...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.