Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Starý dům po hrobníkovi si vzali na starost designéři. Vznikl moderní interiér

  1:00aktualizováno  1:00
Vedle bývalého židovského hřbitova na okraji Břeclavi stojí historický dům. Uvnitř však nic dobu vzniku nepřipomíná. Zvlášť nyní, když propojená kuchyň s obývacím pokojem prošly rekonstrukcí.

Dům na kraji města původně sloužil židovskému hrobníkovi | foto: Prima

Kostrhúnovi žijí ve starém domě, který dříve sloužil jako bydlení pro židovského hrobníka. I když zařízení časy původního majitele nepamatuje, dnešním požadavkům na bydlení už nevyhovovalo.

Proto se majitelé rozhodli centrální část svého domu – kuchyni propojenou s obývacím pokojem – výrazně "omladit". Jídelna zůstala na původním místě, tedy v prostoru, který na obývák a kuchyni volně navazuje.

Majitel domu je zahradním architektem, přesto proměnu domu raději svěřil designérům Davidu Machačovi a Janě Zouharové z pořadu Jak se staví sen (dnes v 21:20 na Primě).

Obývák a kuchyně před rekonstrukcí

Obývák a kuchyně před rekonstrukcí

Ti nemuseli měnit dispozici prostoru, zaměřili se však na jeho optické zvětšení a hlavně provozní funkčnost.

Nevyhovující bar musel pryč

"Rozložení dispozic bylo dobré, jen jsme navrhli odstranit nevyhovující bar, který působil mohutně a navíc ubíral místo v kuchyni," říká David Machač. Ačkoli bourání bývá jednoduché, nakonec si vyžádalo více práce, než se předpokládalo.

Barový pult působil příliš mohutně

Barový pult působil příliš mohutně

"Určitý problém byl s podlahou, protože jsme chtěli v obýváku zachovat původní parkety. V kuchyni i pod barem pak byla položená dlažba, která držela lépe, než je běžné," popisuje designér.

Přesto se vše nakonec zdařilo a starou dlažbu nahradila nová, která se protáhla i na místo původního baru až k parketám.

Autoři pro ni zvolili cihlový odstín, který odpovídá exteriéru domu. Formát 60 x 60 cm na podlaze doplňuje obklad ve stejném odstínu, ale ve velikosti 60 x 30 cm na stěně za kuchyňskou linkou.

Barevnost obkladů a dlažby odráží exteriér domu

Barevnost obkladů a dlažby odráží exteriér domu

Když zlobí rozvody

Proměna kuchyňské části však byla mnohem složitější, než je na první pohled poznat. Ve starém domě se řešila spousta technických problémů, mezi něž patřily i rozvody elektřiny či teplé vody.

"Elektrické rozvody se dělaly v kuchyňské části zcela nové, díky tomu má také každý spotřebič svůj vlastní jistič. Ještě složitější pak byl přívod vody a jeho ohřev," popisuje David Machač.

Vodu nakonec přivedli přes sousední spižírnu a k jejímu ohřevu zachovali průtokový ohřívač. Ten se podařilo umístit do skříňky pod dřezem, proto nepůsobí rušivým dojmem.

Prostor působí větším a vzdušnějším dojmem

Prostor působí větším a vzdušnějším dojmem

Ten se s kolegyní Janou Zouharovou musel vypořádat i se všudypřítomnými trubkami od topení. Kde to bylo možné, zakryli je policemi, pod okny pak pomohla japonská stěna nahrazující záclony.

Ve velké místnosti chyběl prostor

V obývací části se designérský tým zaměřil hlavně na to, aby jej provzdušnil a opticky zvětšil. I když zde bylo místa poměrně dost, zvolené barvy i nábytek prostor přeplňovaly.

"Třeba původní sezení se skládalo ze dvou pohovek a křesla umístěných kolem stolu, které prostor uzavíraly. Nově je nahradila nízká rohová pohovka s prodlouženou hloubkou, která pro dva nabídne místa a pohodlí více než dost a nepůsobí tak mohutně. Doplňuje ji ještě taburet," popisuje David Machač.

Posuvné stěny kryjí nepříjemné trubky pod okny

Posuvné stěny kryjí nepříjemné trubky pod okny

Větší je i televizní sestava, která se do té doby "krčila v koutku". Autoři proměny se rozhodli protáhnout původní stěnu o příčku z mléčného skla. Tím získali více místa u zdi, k níž postavili nízkou skříňkou na DVD, časopisy a další věci, které je třeba mít při ruce.

Zajímavým prvkem je i zeď za televizí, zde se totiž opakují stejné obklady jako v kuchyni, jen rozměr je ještě větší - 120 x 30 cm.

Stěnu prodloužili designéři skleněnou příčkou

Stěnu prodloužili designéři skleněnou příčkou

Respekt ke stáří

Ačkoli mnozí označují dům jako ze staré Anglie, Davidu Machačovi se toto označení moc nelíbí. "Já bych v něm spíš viděl původní židovskou architektur než nějakou Anglii."

"Ačkoli je interiér zařízený zcela v současném stylu, raději jsme se snažili respektovat jeho stáří a vyhnuli se takovým materiálům jako jsou plast, spousta kovu či skla," říká autor. Naopak na exteriér odkazují barvy – od cihlově červené, přes tlumené odstíny šedé, béžové až po kombinaci vanilky a wengé v kuchyni.

Majitel je zahradním architektem, majitelka zahradnicí – a kolem domu je to patrné

Majitel je zahradním architektem, majitelka zahradnicí – a kolem domu je to patrné

Majitel domu je sice architekt, do práce designérům téměř nezasahoval. Na designérech nechal i výběr nábytku. "Pouze nám řekli, které barvy nemají rádi a tím to vlastně skončilo," uzavírá designér David Machač.

Autoři:




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.