Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Starý byt 3+1 proměnili architekti k nepoznání

aktualizováno 
Nevyhovuje vám byt, v němž bydlíte, ale stěhovat se nechcete? Pak se obraťte na odborníky. Ti dokážou navrhnout změny, že byt ani nepoznáte. Jak na to? Odpověď vám může dát projekt s názvem Raiffeisen Styl. Tým předních českých architektů připravuje návrhy na vylepšení bytů.

V rámci projektu Raiffeisen Styl vznikají postupně návrhy různých typů bytů. Jeden z nich pochází od Michala Froňka a Jana Němečka z ateliéru Olgoj Chorchoj. Jde o byt 3+1 o rozměru 76 m2.

Rekonstrukce se odehrála v dost radikálním duchu. V současné době totiž obývá třípokojový byt v nájemním domě od významného meziválečného architekta Josefa Gočára rodina s dvěma dětmi, nejstarší dcera již u rodičů nebydlí.

Mladší dcera a syn mají oddělené dětské pokoje, rodiče využívají jako ložnici obývací pokoj. Sklápěcí postele jsou na stávajícím místě bariérou v komunikaci mezi vstupem s toaletou a dětskými pokoji.

Tento nedostatek není zmírněn ani možným použitím cesty přes dětský pokoj a kuchyň. A také umístění jídelního stolu do dětského pokoje kvůli nedostatečné velikosti kuchyně je dalším provozním problémem. Jak si s ním studio Olgoj Chorchoj poradilo? To nám popsali sami autoři.

Pomohla změna dispozic
„Aby mohl obývací pokoj současně i samostatně fungovat jako důstojná ložnice, je nutné přemístit rozkládací postele, vyčlenit z prostoru část, kde se zdržujeme nejčastěji, a umožnit její uzavírání hlavně v nočních hodinách.

Fakt, že stávající velikost a uspořádání místnosti je velmi harmonické, spolu s možností v budoucnu vytvořit ložnici z dětského pokoje, dal základ finální podobě řešení. Samostatně stojící šatní skříň oddělila obytnou a komunikační část obývacího pokoje a vytvořila se tak i šatna.

Zařízení současným nábytkem může být chápáno jako dočasné. Mělo by proto být lehce demontovatelné v případě změny užívání bytu. V druhé variantě jsme zkusili oddělit obývací prostor od nově vzniklé chodby stěnou s výklopnou postelí, tato varianta působí subtilnějším dojmem, ale přesouvá šatnu rodičů do předsíně a zmenšuje tak společné úložné prostory u vstupu.

Posunutím příčky na úkor dětského pokoje byl v kuchyni vytvořen dostatečný prostor pro společné stolování. Z hlediska maximálního využití prostoru bylo druhé místo, kde se může sejít celá rodina, mezi vstupem, kuchyní a dětským pokojem, přesunuto do nově vzniklého prostoru v obývacím pokoji, což umožnilo maximální zvětšení předsíně.

Tady se namísto nevelké komory a vstupních dveří do kuchyně nově objevila multifunkční vestavná skříň s možností ukládání kabátů, bot, sportovních tašek a podobně. Přesunutím vstupu do kuchyně vzniká nepřerušovaná pracovní plocha.

Stávající spíž je ve variantě propojena s toaletou a slouží jako úklidová komora. Prodloužením kuchyňské linky až k parapetu okna vznikne místo na pračku, aby se zpříjemnilo užívání již tak malé koupelny.

Jak byt nově zařídit
V rámci každé rekonstrukce je také dobré zamyslet se nad tím, zda stávající stav nemá nějaké prvky, které je možno zachovat a podpořit tím autenticitu místa - genia loci. Může to být například původní dřevěná podlaha či štuky.

V tomto případě jako sjednocující prvek posloužila dubová parketová podlaha položená klasickým způsobem, tedy do stromečku, a jednotná barva stěn společných prostor. V dětských pokojích jsme pak navrhli barevné tónování některé ze stěn, aby se tak děti samy zapojily do finálního vyznění a vytvořily si pro sebe nezaměnitelné prostředí.

Návrh využívá atypickou truhlářskou výrobu. Jde o vestavné úložné prostory, knihovnu se sklopnými postelemi a prostorově dominantní šatní skříň.

Dalším prvkem interiéru je volný nábytek, který dotváří a odlehčuje dispozici, proto je zvolen v malém měřítku a světlých tónech. Stejně jsou pojednané i dětské pokoje, ve kterých jsou navrženy dostatečně velké úložné prostory a knihovny, ale stále zůstává volný prostor pro pobyt dětí,“ uzavírají autoři.

Původní vzhled obývacího pokoje.

Původní vzhled obývacího pokoje.

Původní vzhled dětského pokoje.

Původní stav bytu před rekonstrukcí.

Studio Olgoj Chorchoj navrhlo změnu bytu 3 + 1. Byt se nachází v činžovním domě. V bytě žijí manželé ve věku 50 let s dvěma dětmi. Jejich požadavkem bylo vyřešení ložnic a úložných prostorů.

Studio Olgoj Chorchoj navrhlo změnu bytu 3 + 1. Byt se nachází v činžovním domě. V bytě žijí manželé ve věku 50 let s dvěma dětmi. Jejich požadavkem bylo vyřešení ložnic a úložných prostorů.

Studio Olgoj Chorchoj navrhlo změnu bytu 3 + 1. Byt se nachází v činžovním domě. V bytě žijí manželé ve věku 50 let s dvěma dětmi. Jejich požadavkem bylo vyřešení ložnic a úložných prostorů.

Návrh změny dětského pokoje.

Studio Olgoj Chorchoj navrhlo změnu bytu 3 + 1. Byt se nachází v činžovním domě. V bytě žijí manželé ve věku 50 let s dvěma dětmi. Jejich požadavkem bylo vyřešení ložnic a úložných prostorů.

Autoři:




Nejčtenější

Drobné detaily dokázaly interiéru vtisknout „ženský princip“.
Drobné detaily proměnily byt 3+kk přesně podle přání majitelky

Byt s dispozicí 3+kk v novostavbě developerského projektu s krásným výhledem na Prokopské údolí vnímala majitelka jako strohý, ale nechtěla jej zahltit...  celý článek

Architekti Gregor Pils a Andreas Claus Schnetzer postavili dům z 800 vyřazených...
Geniální ve své jednoduchosti. Na domek stačilo 800 vyřazených palet

Architekti Gregor Pils a Andreas Claus Schnetzer vzali osm set dřevěných palet a postavili z nich plnohodnotný dům. Experimentální projekt je zdarma k vidění...  celý článek

Hotel Sook Station je otevřený od začátku léta. Noc za mřížemi vyjde pro...
Úzké cely, kovové mříže a palandy. Thajsko láká na zážitky z vězení

Tematický hostel Sook Station nabízí klientům pobyt ve vězení. Netradiční ubytování v thajském Bangkoku je vybavené úzkými celami, kovovými mřížemi a...  celý článek

V obýváku zůstala zachovaná parketová podlaha, stačilo ji jen přebrousit a...
Byt pro rodiče, kterým se odstěhovaly děti: konečně mají pohodlí

Když se z bytu odstěhují dospělé děti, řada lidí se rozhodne pro totální rekonstrukci. Není divu, konečně si mohou dopřát bydlení pouze pro sebe, podle svých...  celý článek

1
Věčně opilý soused je vulgární a vše mu vadí. Z bytu se mu line zápach

Bydlím v brněnském činžáku, do kterého se před rokem nastěhoval starší soused, který chodí domů opilý, je vulgární a vadí mu vše, co je umístěné na společné...  celý článek

Další z rubriky

Stěny velké jídelny, ve které se pohodlně nají až deset strávníků, zdobí dvě...
Luxusní dům v Hamptonu ovládly tři malé děti, melouny a 250 ananasů

Americká návrhářka Susana Simonpietriová se ujala proměny prázdninového domu v Hamptonu na Long Islandu. Letní sídlo si v oblíbené lokalitě koupila pětičlenná...  celý článek

Emauzy. Na klášter a kostel dopadly tři ničivé zápalné pumy, každá o váze 227...
Zmizelá krása Česka. Když záhuba stavebních skvostů bolí

Když v srpnu 1881 vyhořelo Národní divadlo, matka malířky Zdenky Braunerové napsala Antonínu Chittussimu: „Plakala jsem jako dítě. V Čechách bylo v té chvíli...  celý článek

Hotel Sook Station je otevřený od začátku léta. Noc za mřížemi vyjde pro...
Úzké cely, kovové mříže a palandy. Thajsko láká na zážitky z vězení

Tematický hostel Sook Station nabízí klientům pobyt ve vězení. Netradiční ubytování v thajském Bangkoku je vybavené úzkými celami, kovovými mřížemi a...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.