Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Srub jim postavili za týden. Byl připravený do posledního detailu

  1:00aktualizováno  1:00
Rozhodli se pro dřevěný srub, protože rodina vlastní les a dřevěná stavba se mezi zvlněné kopce s loukami a lesy nedaleko Berouna s výhledem do údolí řeky hodí. Nakonec bylo ale všechno trochu jinak. Návštěva byla fotografována pro časopis Bydlení.

Zastřešená a chráněná terasa umožňuje venku ponechat sedáky, polštářky a jiné předměty, které byste museli například za deště schovat. | foto: Jiří Ernest

Les, který rodina vlastní na Vysočině, byl prvotním impulsem ke stavbě dřevostavby. Pragmaticky řečeno: ušetřily by se peníze nutné ke koupi materiálu. Jak se ale ukázalo, organizace, zpracování a doprava dřeva do výrobny v Černilově u Hradce Králové by vyšly dráž než náklady na materiál, který stavitelská firma získává z nedalekých Orlických hor.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení.

Myšlenka dřevostavby se majitelům ale zalíbila a i přes změnu plánu už u ní zůstali. "Když jsme v roce 2006 řešili otázku stavby domu, byly ve hře pouze tři firmy, které se výstavbou tohoto typu domu zabývaly. Dnes je nabídka širší, ale výběru nelitujeme."

Stavba srubu vyžaduje zkušenosti, které rostou s počtem postavených domů. Pozorování, jak specifická dřevěná stavba v čase pracuje, vede ke změně technologie a detailů. "Pan Haniš už dnes také staví jinak. Důvodem je zpětná vazba a kontakt s klienty i po dokončení," říká hrdý majitel.

Skládačka, na kterou potřebujete jeřáb

Dům se ve výrobně celý smontoval, překontroloval a předal majitelům. Následně byl rozmontován a po jednotlivých dílech, které musí být vždy pečlivě očíslovány, jej převezli na pozemek. Montáž se provedla na připravenou základovou desku bez použití jediného hřebíku či šroubu. Přibližně za týden se rodina mohla radovat z nového domu.

Zastřešení terasy je nad okny prosvětleno vloženým polem z

Zastřešení terasy je nad okny prosvětleno vloženým polem z polykarbonátu.

Protože se rozvody elektřiny vedou svisle vnitřkem kulatin a otvory pro vedení se provrtávaly v hale, prováděcí dokumentace musela být důkladně připravená. Na co by se v projektu zapomnělo, to by nebylo. Konstrukce podkroví zhotovená ze subtilnější dřevěné konstrukce je obložena sádrokartonovými deskami a štíty obkladem z palubek.

Fotogalerie

Důvod? Sesychání dřeva. Štíty z kulatiny by se pohybovaly a střecha by netěsnila. Například stěny v přízemí jsou vysoké tři metry a počítá se, že se zmenší asi o 20 centimetrů.

Nechali jsme si poradit

Z velké části zůstala dispozice typového domu Karel zachována. Z počátku se majitelé sami pustili do drobných úprav a změn, které by vyhovovaly dennímu provozu rodiny. Nevěděli ale, jak skloubit jednotlivé požadavky a jak vyřešit terasu, která u původního projektu chyběla.

Obrátili se proto na architekta, který navrhl venkovní kryté sezení a upravil dispozici vnitřku. Rozšířila se spíž, přesunul se hostinský pokoj. Rodina i návštěva mají zachováno svoje soukromí.

Okna nad deskou kuchyňské linky přivádějí na pracovní plochu dostatek světla.

Okna nad deskou kuchyňské linky přivádějí na pracovní plochu dostatek světla. Záclony nebo závěsy by zbytečně stínily. Provrtání průchodů pro elektrické rozvody se provádělo ve výrobně. Vše muselo být předem důkladně promyšleno.

Manželé si pořídili závěsný lustr do kuchyně a obývací části od uměleckého

Manželé si pořídili závěsný lustr do kuchyně a obývací části od uměleckého kováře. S textilním polštářkem se nemusíte bát otisků od výpletů židle.

Změnil se také tvar schodů. Nástup na schodiště je racionální a nemusí se procházet obývací částí.  "Byly to drobnosti, které jsou logické, ale které vám bez zkušeností nedojdou," říkají majitelé.

Technické údaje

Typový srub KAREL 5 + kk
Zastavěná plocha: 158 m2
Užitná plocha: 200 m2
Cena domu: 1 782 000 Kč
Dodavatel domu: Haniš – Srubové domy, s. r. o.

Částka osm tisíc korun, kterou majitelé vynaložili na úpravu projektu, byla v rámci rozpočtu zanedbatelná. Bourání jedné jediné zdi by v důsledku přišlo mnohem dráž a představa starostí vyděsí každého.

Vůně jako z lesa

Stavba poskládaná ze silných kmenů působí zvenku masivně. Proto asi leckoho překvapí vzdušnost a světlost, kterou vnitřní interiér nabízí. I po pěti letech je ve vzduchu stále cítit jemná vůně dřeva. Barevnost interiéru je laděna převážně do světlých přírodních barev. Majitelé vsadili jen na funkční zařízení prostoru s minimem nábytku.

Máte-li možnost, otevřete obývací prostor přes dvě patra. Vzniklá galerie

Máte-li možnost, otevřete obývací prostor přes dvě patra. Vzniklá galerie propojuje ložnice v patře s obytnou částí, aniž by vznikla tmavá uzavřená chodba. I po pěti letech je interiér provoněn jemnou vůní dřeva.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení.

Autor:




Nejčtenější

Nejznámější zakázku získal Pei v letech 1983 - 1989, rozšíření a modernizaci...
Geniální architekt Pei. Autor pařížské pyramidy slaví 100. narozeniny

Americký architekt čínského původu Ieoh Ming Pei oslavil 26. dubna 100. narozeniny. Pei patří mezi přední osobnosti svého oboru. V roce 1983 dostal Pritzkerovu...  celý článek

Dům stojí v romantickém prostředí oblíbeného britského národního parku Broads.
Pro štěstí dětí udělají všechno. Dcerám postavili luxusní letní sídlo

Manželé a architekti Patrick a Claire Michellovi postavili pro své dvě dcerky velkorysou vilu, která se zrcadlí ve vodní hladině. Výstavbě vysněného domu v...  celý článek

Velká koupelna si mohla dovolit i velkou vanu.
Majitelé měli v koupelně jasno: přáli si velkou vanu, ale také pisoár

Mladí manželé se dvěma dětmi si postavili dům v zahrádkářské oblasti s nádherným výhledem do lesa a úžasnou zahradou, kterou postupně dokončují. Poslední v...  celý článek

Plně vestavné myčky vypadají v kuchyni velmi dobře, ovládací panel je umístěný...
U vestavných myček pozor na výběr pantů. Co se vejde do maxi myčky

Řadu let se myčky dělily na samostatně stojící a vestavné, případně podstavné. Jenže to bylo v době, kdy standardní výška kuchyňské pracovní plochy byla 86 cm....  celý článek

Manželé se nakonec rozhodli pro kompletní modernizaci celého bytu s lodžií.
Perfektní proměna. Zastaralý byt pro pětičlennou rodinu je k nepoznání

Byt 4+kk v deset let starém bytovém komplexu v pražských Vokovicích potřeboval modernizaci. Pětičlenné rodině přestala původní dispozice vyhovovat, potřebovali...  celý článek

Další z rubriky

Řadové domy připomínají vysoká písmena.
Když řadové domky vypadají jako velká písmena. V USA je možné vše

Ikonické symboly doby odjakživa inspirovaly architekty k výstavbě neobvyklých tvarů, od pyramid až po létající talíře. Své příznivce si našla už i slavná...  celý článek

Dřevěné obklady domu nechají majitelé přirozeně zešednout.
Postavili si dům v borovém lese. Mají pohodu, po které toužili

Ke stavbě nového bydlení na lesním pozemku u Staré Boleslavi přimělo manžele zdejší nádherné prostředí, vzpomínky, které se k němu vážou, i dostupnost z Prahy.  celý článek

Bungalov je malý jen na první pohled, ve skutečnosti dostačuje pro pětičlennou...
Martin s Evou si postavili srubový bungalov. Sklípek připomíná bunkr

Martin a Eva přistupovali ke stavbě domu pragmaticky. Vysněný pozemek v horách nebyl k mání, rozhodli se proto pro rovinu. Tam je také dobře vidět do dálky....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.